Lauri Larmela: Katsastusmiehen sana on laki – vai onko sittenkään?
Autot ja liikenne
Lauri Larmela: Katsastusmiehen sana on laki – vai onko sittenkään?
Kiireinen mies hymyili iloisesti, ja sanoi, että totta kai! Kymmenen minuutin kuluttua olin 35 euroa köyhempi, mutta kovin tyytyväinen, kirjoittaa Lauri Larmela kolumnissaan.
11.2.2022
 |
Tuulilasi

Käytin Fordimme katsastuksessa. Focuksella on ikää jo kymmenen vuotta, joten kyllä tuo tarkastuskäynti aina jännittää, vaikka autolla on ajettu vasta 140 000 kilometriä. Toisaalta tuohan ei ole matka eikä mikään, jos huollattaa autonsa säännöllisesti. Arvasin kyllä etukäteen, että tuulilasista tulee sanomista. Siinä kun oli iso halkeama, tosin pelkääjän puolella. Korjauskehotus napsahti pöytään, ja aikaa lasin vaihtoon annettiin se normaali kuukausi.

Juttelin ystävällisen katsastusmiehen kanssa tovin, ja kysyin, että pistääkö poliisi auton ajokieltoon, jos lasia ei uusi. Katsastaja pyöritteli asiaa hymyssä suin, ja totesi lopulta, että ei lasin vaihtamatta jättämisestä nyt hirveän vakavia seuraamuksia tule. Mietin, että voisihan sitä selittää poliisille, että lasi kyllä vaihdettiin katsastuksen jälkeen, mutta että se sitten halkesi uudelleen.

Harkitsin vakavasti tahallista laiminlyöntiä, koska lasi halkesi edellisen kerran kaksi vuotta sitten. Lopulta ryhdistäydyin ja vaihdoin takaisin lainkuuliaisen kansalaisen rooliin. Asiaan vaikutti erityisesti se, että Fordissa on lasivakuutus.

Marssin lähimpään erikoisliikkeeseen, ja varasin ajan lasin vaihtoon. Ilman vakuutusta hommasta olisi pitänyt pulittaa vajaat tuhat euroa. Vakuutuksen ansiosta selvisin koko jupakasta 200 eurolla. Koko homma meni tosi sutjakasti, sillä minun ei tarvinnut tehdä minkäänlaista vahinkoilmoitusta. Riitti, että maksoin omavastuuosuuden lasiliikkeeseen. Myönteisenä yllätyksenä tuli myös työn kesto: autoa ei tarvinnut jättää yön yli liikkeeseen liimojen kuivumista varten, vaan sen sai takaisin ajoon vielä samana päivänä.

Kaiken piti olla nyt reilassa, mutta kotipihassa huomasin, että toinen ajovalopolttimo oli pimeänä. Kummatkin lyhdyt paloivat kirkkaasti, kun vein auton lasinvaihtoon. Kirosin onnetonta sattumaa, mutta jätin asian sikseen.

Seuraavan päivänä oli pakko tarttua toimeen. Olen kerran vaihtanut Focukseen ajovalopolttimet. Prosessi alkaa lyhtyjen irrottamisella. Tämä työ ei nyt oikein iskenyt, joten päätin lähteä soitellen sotaan. Menin tutulle pikkukorjaamolle, ja kysyin mekaanikolta, että ehtisikö hän vaihtaa nuo polttimot ihan lennosta. Kiireinen mies hymyili iloisesti, ja sanoi, että totta kai! Kymmenen minuutin kuluttua olin 35 euroa köyhempi, mutta kovin tyytyväinen: Focuksen lyhdyt paloivat taas kirkkaasti.

PS. Tyytyväinen asiakas palaa aina takaisin tutulle korjaamolle.

4 kommenttia