Apu

Miten tursas voi kasvattaa uuden raajan? – Eikö käki pidä munistaan huolta? – Apu Juniorin tiedekysymykset

Miten tursas voi kasvattaa uuden raajan? – Eikö käki pidä munistaan huolta? – Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymyksissä selvitetään tursaiden solujen erikoisuutta, eläinkunnan parasta näköaistia ja käkien erikoista tapaa pesiä.
Julkaistu: 2.10.2021

”Miten tursas voi kasvattaa uuden raajan?”

Tursailla ja joillakin muilla eläimillä on soluja, jotka voivat kehittyä miksi tahansa soluiksi. Niinpä niistä kasvaa uusi ruumiinosa katkenneen tilalle. Sanotaan, että niillä on hyvä uusiutumis- eli regeneraatiokyky. Ihmisen solut taas ovat hyvin erilaistuneita eri tehtäviin. Siksi katkenneen jalan soluista ei voi muodostua uutta jalkaa, vain arpikudosta.

  • Kysyjä: Emil, 11
  • Vastaaja: Korkeasaaren eläintarhan ympäristökasvattaja Tero Kirjosalo

”Onko haukan näkö oikeasti paras?”

Toimitus vastaa: Haukoilla on tosiaan hyvä näkö, ja ne pystyvät katsomaan noin kahdeksan kertaa kauemmas kuin ihminen, mutta eläinkunnan kehittyneimmät silmät on trooppisissa vesissä elävillä sirkkaäyriäisellä (Stomatopoda).

Sen silmät ovat sarvien päässä, joten niitä voi liikutella erikseen. Kumpikin silmä jakautuu kolmeen osaan, joista jokaisessa on pupillin tapainen rakenne. Siksi ne voivat arvioida etäisyyden yhdellä silmällä. Kun ihmisillä on kolmelle päävärille herkkiä tappisoluja, eräillä sirkkaäyriäislajeilla on niitä jopa kahdelletoista!

Sirkkaäyriäinen.

”Onko totta, ettei käki pidä huolta munistaan?”

Toimitus vastaa: Käki (Cuculus canorus) onkin viekas lintu! Se ei tee omaa pesää, vaan munii toisten lintujen pesiin. Käkien munat voivat poiketa ulkoisesti toisistaan sen mukaan, mikä lintulaji niitä on hoitanut. Esimerkiksi leppälinnut, kirjosiepot ja västäräkit toimivat käenpoikasten varaemona.

Kun käenpoikanen kuoriutuu, se pudottaa muut munat pesästä saadakseen kasvattivanhempiensa ­täyden huomion. Tiesitkö muuten, että kukkuuääntä pitävät vain koiraat? Naaraskäkien laulu on laskeva pypypypypy.

Käenpoika ja sen "emo".
Kommentoi »