Hammasimplantti entistäkin kovemmasta materiaalista – mallia eläinkunnan yhdestä tappavimmasta luontokappaleesta
Puheenaiheet
Hammasimplantti entistäkin kovemmasta materiaalista – mallia eläinkunnan yhdestä tappavimmasta luontokappaleesta
– Kiehtovilla sirkkaäyriäisillä on pieneen kokoonsa nähden eläinkunnan voimakkain isku. Ne murskaavat saaliinsa voimakkailla, nopeilla iskuilla vasaraa muistuttavilla eturaajoillaan, kertoo VTT:n tutkija Pezhman Mohammadi.
Julkaistu 1.10.2021
Apu

Tutkijat ottivat mallia sirkkaäyriäisen eturaajojen lujasta rakenteesta, kun he kehittivät uuden materiaalin hammasimplanttien kruunuksi.

VTT:n ja Nanyangin teknisen yliopiston tutkimuksessa luotiin nanokomposiitti, joka on vahvempi, kovempi ja ­selvästi kevyempi kuin hammaskruunuissa käytetty tekninen keramiikka. Materiaalia voitaisiin käyttää myös esimerkiksi iskunkestävissä urheiluvälineissä, ilma-alusten rungoissa, luotiliiveissä ja tuulilasien pinnoituksessa.

– Kiehtovat sirkkaäyriäiset ovat yksi tappavimmista luontokappaleista. Pieneen kokoonsa nähden niillä on eläinkunnan voimakkain isku. Ne murskaavat saaliinsa voimakkailla, nopeilla iskuilla vasaraa muistuttavilla eturaajoillaan, kertoo VTT:n tutkija Pezhman Mohammadi.

Sirkkaäyriäisten raajat muodostuvat kerroksittaisesta nanokomposiittirakenteesta. Tutkijat tuottivat saman­kaltaisen rakenteen ja koostivat uuden ­komposiitin koivun selluloosasta ja kahdesta geenimuunnellusta proteiinista.

Hammasimplantin kruunu on valmistettu VTT:n labora­toriossa nanoselluloosasta ja proteiineista. Kuva: VTT.

Jutun aloituskuvassa on Indonesiassa kuvattu Odontodactylus scyllarus -lajin sirkkaäyriäinen. Kuva: AOP.

Kommentoi »