Autojen katalysaattorivarkaudet rajussa kasvussa – Poliisi varoittaa: Nämä automallit varkaiden erityisessä suosiossa
Autot ja liikenne
Autojen katalysaattorivarkaudet rajussa kasvussa – Poliisi varoittaa: Nämä automallit varkaiden erityisessä suosiossa
Viime vuonna katalysaattorivarkauksia tuli poliisin tietoon lähes 3 000. Määrä on nopeassa kasvussa, ja nyt poliisi haluaakin varoittaa eräiden autojen omistajia.
6Kommenttia
Julkaistu 5.9.2022
Tuulilasi

Varkauksien suurin syy on katalysaattorien sisältämät arvometallit kuten platina, palladium ja rodium. Niiden maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet. Platinan grammahinta on vajaat 30 euroa, rodiumista maksetaan jopa noin 400 euroa grammalta. Yhdestä katalysaattorista voi saada jopa 700 euron hinnan. Mitä isompi auto, sitä isompi katalysaattori ja sen suurempi taloudellinen hyöty varkaalle.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen, alkaako tämä olla jo kovinkin tavanomaista rikollisuutta?

– Tämä on ollut viime vuodet nouseva ja erittäin ikävä trendi. Vuonna 2019 näitä tuli polisin tietoon 40 tapausta, vuonna 2020 määrä oli 695 tapausta, vuonna 2021 näitä oli jo 2 815. Tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä jo 1 718 kappaletta. Nousu on ollut jyrkkä. Tämä ei ole vain Suomen juttu, ihan sama trendi on ollut ympäri maailman.

Jakaantuvatko nämä maantieteellisesti tietyllä tavalla, vai onko tämä yhtä yleistä joka puolella Suomea?

– Kaikkialla näitä sattuu, mutta yli puolet tapauksista pääkaupunkiseudulla, koska täällä on paljon autoja. Kärjessä on näitä isoimpia paikkakuntia ja kasvukeskuksia.

Millaiset autot ovat eniten riskiryhmässä ja miksi?

– Merkeistä Toyota 26 %, Honda 22 % ja Opel 11 %. Malleista Toyota Prius, Honda Civic ja Honda Accord ovat yleisimmät. Rikollisille on hyvin muovautunut se kuva, minkä autojen katalysaattoreissa on paras hyötysuhde, eli mistä saa eniten rahaa. Priuksen katalysaattoreissa on käytetty enemmän jalometalleja kuin näiden uusimpien autojen.

Toyota Prius, Honda Accord ja Honda Civic ovat katalysaattorivarkaiden suosikkiautoja, kertoo poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Poliisihallituksesta.

Varastettuja katalysaattoreita myydään Suomessakin korjaamoihin ja romuliikkeisiin, onko sellaisen ostaminen rikos? Milloin ostajan epäilysten pitäisi herätä?

– Tämä on tärkeä keskustelu rikosten ennaltaehkäisemisen kannalta. Jos näitä ei kukaan ostaisi, ei niiden varastaminenkaan olisi mielessä. Poliisi tekee tässä asiassa hyvää yhteistyötä Suomen Romukauppiaiden liiton kanssa. Olemme käyneet pitämässä heille luentoja ja kertoneet, että nyt näitä liikkuu markkinoilla paljon. Katalysaattoreita myydään myös netin keskustelupalstoilla. Pitää olla tarkkana, kun näitä ostaa. Ongelmana on tietenkin se, että katalysaattoreissa ei ole yksilöintitietoja.

Miten näiltä varkauksilta voi parhaiten suojautua?

– Konsteja on monia, mutta tärkeintä on, että miettii minne autonsa pysäköi. Eli hyvää valaistusta, mahdollista vartiointia ja ehkä valvontakameroitakin. Ei tämä helppo juttu ole, koska katalysaattorin irrottaminen tapahtuu todella nopeasti, vaikka ei se ihan rautasahalla onnistukaan.

6 kommenttia