Kärsitkö unipäänsärystä? Näin helpotat oireita!
Terveys ja hyvinvointi
Kärsitkö unipäänsärystä? Näin helpotat oireita!
Aamuyön päänsärky voi alkaa vaivata, kun migreeni jo hellittää.
10.10.2016

Migreenistä aiemmin kärsineillä yli viisikymppisillä naisilla saattaa olla taipumusta niin kutsuttuun unipäänsärkyyn. Se oireilee aamuyöllä tai aamulla. Neurologian erikoislääkäri Markku Nissilä  kertoo, että vaivaan auttaa nukkumaan mennessä otettu yksi kofeiinitabletti.

”Yksi tabletti ei yleensä myöskään häiritse unta”, hän sanoo. Unipäänsärkyä (hypnic headache) pidetään harvinaisena, mutta käytännössä Nissilä tapaa näitä potilaita useita kuukaudessa. Tyypillistä on, että unipäänsärky puhkeaa, kun migreeni on jo ehtinyt rauhoittua.

On olemassa myös kofeiininvieroituspäänsärky, joka tulee migreeni- potilaille herkemmin kuin muille.

”Kofeiinin käyttäjien on hyvä muistaa, että kahvia kannattaa juoda säännöllisesti, sillä välipäivistä seuraa päänsärkyä. Kofeiini on myös eräänlainen särkylääke.”

Niin kutsuttu kuukautismigreeni ottaa usein loppukirin vaihdevuosissa. Estrogeenitason vaihtelu ärsyttää herkästi migreenipotilaita.

Purentalihasten poikkeava jännitys on tavallinen syy lihasjännityspäänsärylle, ja se on usein mukana pahentamassa migreeniä. Sen sijaan hartiajännitykset eivät Nissilän mukaan aiheuta päänsärkyä vastoin yleistä, vanhentunutta käsitystä.

Sen, onko päänsärky migreeniä vai ei, kertovat säryn piirteet. Migreeni rajoittaa toimintakykyä, tuntuu sykkeen tahdissa ja pahenee ponnistellessa. On arvioitu, että migreenipotilaista vain noin puolet saa oikean diagnoosin edes useamman lääkärikäynnin jälkeen.

”Vikaa on lääkäreissäkin, ja potilaat eivät aina osaa kuvailla oireita, koska eivät tiedä, mihin pitäisi kiinnittää huomiota. Esimerkiksi valo- tai ääniherkkyys ja pahoinvointi viittaavat migreeniin”, Nissilä sanoo.

Migreeniä hoidetaan ibuprofeenilla ja parasetamolilla sekä täsmälääke triptaaneilla. Migreenin estolääkitys otetaan joka päivä. Tulossa on myös uusia biologisia lääkkeitä, jotka laitetaan ihon alle kerran kuukaudessa.

Kuva: iStock

1 kommentti