
Hammaslääkäriyrittäjä Sari Niikko omistaa hammasklinikka Miun paikan Joensuussa. Hän laskee, että hänen asiakkaistaan noin viisi sadasta on vannoutuneita fluorittoman hammastahnan käyttäjiä.
– Heidän kanssaan käymme usein keskustelun siitä, miksi fluorihammastahnan käyttäminen olisi tärkeää, Niikko sanoo.
Viime vuosina verkon keskustelupalstoilla ja joissain blogeissa on varoiteltu fluorin vaikutuksista. On kuitenkin hankala muodostaa tarkkaa arvioita siitä, kuinka yleistä fluorittomien hammastahnojen käyttö on väestön tasolla. Niikko ei ole huomannut, että niitä käytettäisiin enemmän kuin ennen.
Mikään trendi se ei ole, sanoo niin ikään Tarja Tanner, erikoishammaslääkäri ja dosentti Oulun yliopistosta.
– Fluorittoman hammastahnan käyttö ei oikeastaan tieteen valossa ole suositeltua kenellekään, hän sanoo.
Fluorihammastahnan ohjeiden mukaiselle käytölle ei ole pystytty osoittamaan mitään haittavaikutuksia – päinvastoin vaikutukset ovat tutkimusten mukaan olleet positiivisia.
Fluorittomat hammastahnat eivät anna kunnollista suojaa kariesta eli hampaiden reikiintymistä vastaan. Hammaslääkärit yrittävät motivoida potilaita käyttämään fluoria sisältäviä hammastahnoja keskustelemalla asiasta ja esittämällä tieteellisiä perusteluja sille, miksi fluorittoman hammastahnan käyttö ei ole järkevää.
– Fluorittomat hammastahnat voivat tuntua hoitavilta, mutta ne eivät poista likaa ja suojaa hampaita samalla tavalla kuin fluoridipitoiset hammastahnat, sanoo Tanner.
Tannerin mukaan hampaiden mekaaninen puhdistuminen tapahtuu kyllä aina hampaita harjatessa. Se ei kuitenkaan yksinään riitä, vaan tarvittaisiin myös fluoridin antama kemiallinen puhdistus ja suoja.
Riskiryhmät erityisen herkässä asemassa
Lapsille fluorittoman hammastahnan käyttö on Tannerin ja Niikon mukaan haitallisinta, sillä lapsilla hampaat vasta kehittyvät. Silloin on tärkeää ehkäistä mahdollisimman hyvin kaikkia tulehduksia ja suun infektioita, jollainen myös karies on.
– Huoltajilla on velvollisuus pitää lasten suun terveydestä huolta, sanoo Niikko.
Niikko ja Tanner kertovat, että joskus on ollut tilanteita, jolloin lapsista on jouduttu tekemään lastensuojeluilmoitus siksi, että heidän hampaitaan ei ole hoidettu kunnollisesti.
Toinen väestöryhmä, jolle fluorihammastahnan käyttö olisi erittäin tärkeää, ovat vanhukset – heillä suun terveys voi muutenkin olla heikkoa, jolloin olisi tärkeää ehkäistä infektioita kaikilla mahdollisilla keinoilla.
Huoltajilla on velvollisuus pitää lasten suun terveydestä huolta.
Yksi poikkeus löytyy. Jos asuu maaperältään korkean fluoridipitoisuuden alueella ja ottaa juomaveden omasta kaivosta, jossa fluoridipitoisuus on yli 1,5 milligrammaa litraa kohden , ei fluoridihammastahnaa suositella alle 6-vuotiaille lapsille. Tällöin riittävä fluorinsaanti voi täyttyä jo juomavedestä. Vesijohtovedessä ei kuitenkaan ikinä ole fluoria niin paljon, että kannattaisi siirtyä käyttämään fluoritonta hammastahnaa.
Edes herkät ikenet eivät ole syy vaihtaa fluorittomaan hammastahnaan: usein ärsyttävä ainesosa on jokin muu kuin fluori.
– Tietysti on jokaisen oma valinta, käyttääkö fluorittomia hammastahnoja. Itse en kuitenkaan hammaslääkärinä suosittele valitsemaan fluoritonta hammastahnaa, sillä se yleensä tarkoittaa sitä, että reikiä ja hammasongelmia on enemmän, sanoo Niikko.
Mitä ottaa huomioon, kun ostaa hammastahnan?
- Osta fluoridipitoista hammastahnaa. Alle 6-vuotiaille hammastahnan fluoridipitoisuuden tulisi olla 1000–1100 ppm ja sitä vanhemmille 1450 ppm. Fluori ennaltaehkäisee hampaiden reikiintymistä.
- Vältä hammastahnoja, joissa on hankaavia ainesosia. Esimerkiksi hiilivalkaisuhammastahnat saattavat jopa pahimmassa tapauksessa värjätä hampaita.
- Erilaiset hapot eivät myöskään ole hyväksi. Esimerkiksi sitruunahappoa sisältäviä hammastahnoja ei kannata käyttää.
- Suosi markettituotteita ja tunnettujen merkkien hammastahnoja, ne ovat yleensä luotettavia ja sisältävät fluoridia tarvittavan määrän.
Vinkit antoi erikoishammaslääkäri ja dosentti Tarja Tanner.