Tuulilasi

Kaksi asentajakäyntiä ja matka jatkui

Kaksi asentajakäyntiä ja matka jatkui
Pikalatauspisteen vika oli yllättävä mutta niin oli myös korjaamistoimenpiteiden ripeys.
Kuvat Vesa Linja-aho

Juutuin aamupäivällä Piihovin ABC:lle Saloon, kun seudun ainoa pikalatausasema ei suostunut lataamaan ja meni lopulta kokonaan jumiin. Tarina jatkui seuraavasti:

  • Fortumilta soitettiin takaisin ja kerrottiin, että Eltelin asentajat tulevat vartin päästä resetoimaan latauspisteen ottamalla kiinteistön keskuksesta kahvasulakkeet irti ja laittamalla takaisin.
  • Eltelin asentajat tulivat. Sulakkeet irti ja takaisin, ja uusi yritys. Tällä kertaa homma toimi siihen asti, että lataus käynnistyi, pysyi päällä noin sekunnin, minkä jälkeen tuli virheilmoitus COMBO: 0×0050 PWB1 0×1001 Emergency stop detected.
  • Sitten uusi yritys. Tällä kertaa tuli virheilmoitus COMBO: 0×00C – SLAC procedure failed. PWB1: 0×050C CAN data error from CCU
  • Ja sitten pönttö oli yhtä jumissa kuin ennenkin. Luovutimme ja jätin auton hidaslataukseen.
  • Fortumin tyyppi soitti takaisin ja sovimme, että otetaan vielä uusi yritys niin, että laite resetoidaan taas repimällä sulakkeet ja sen jälkeen asentajat ohittavat laitteesta maksutoiminnon kokonaan, ja kokeillaan ilman sitä.
  • Asentajat tulivat uudestaan ja kyllä: maksutoiminnon ohitus auttoi. Laite toimi kuten Nihtisillan ja Tapiolan ABC:iden ilmaislatauspisteet. Ilman rutinaa. Ei muuta kuin keula kohti kotia!

Fortumin lokien mukaan asemalla on ladattu onnistuneesti e-Golfia eilen ja vielä tänään aamupäivällä, eli kokonaan rikki latauspiste ei ole. Ja tätä bloggausta kirjoittaessani paikalle tuli Tesla-kuski, joka sai auton onnistuneesti CHAdeMO-lataukseen. Fortum selvittää nyt yhdessä VW:n kanssa, oliko e-up:ssani sellainen ohjelmistoversio joka on aiheuttanut harmaita hiuksia muualla Euroopassa. Se mikä tässä jäi vaivaamaan, on se, että jos vika on auton ja laturin kommunikaatiossa, miksi juuri maksutoiminnon ohittaminen korjaa ongelman.

Suurin suunnitteluvirhe laitteessa on se, että sitä ei saa täysbuutattua etänä, vaan paikalla pitää juoksuttaa asentajia vain repimässä sulakkaita irti. Edes hätäseis-nappi ei auta, koska se katkaisee sähköt vain tehomoduulilta, ei tietokoneelta.

Vaikka reissu Raumalle jäi tekemättä ja vika harmitti, nostan silti hattua Fortumille ja Eltelille nopeasta reagoinnista ongelmaan. 

Julkaistu: 26.6.2015
Kommentoi »