Kadun maku
Matkailu
Kadun maku
ARKISTON KÄTKÖISTÄ. Helsingin ruokakulttuuristrategiasta vastaava Ville Relander listasi suosikkikaturuokansa. Relander järjesti maaliskuussa myös huippusuositun katuruokatapahtuma Streat Helsingin.
Julkaistu 14.5.2014
Mondo

Osaka

Osaka on Japanin ruokapääkaupunki. Ravintolat ja supermarketit ovat lähes hengellisiä kokemuksia, mutta katuruoka niitäkin vaikuttavampi elämys. Maista ainakin takoyakia eli mustekalamykyjä, okonomiyaki-pannareita ja kushikatsu-nimisiä friteerattuja vartaita.

Moskova

The Burger Brothers (5 Bersenevski Pereulok) myy ruokaa suoraan talon ikkunasta. Pieni ravintola sijaitsee Moskovan hipsteri­saarekkeessa, ja tunnelma on aina kuin Ravintolapäivänä. All American cheeseburger -klassikkohampurilainen on maistamisen arvoinen. Muista jättää tippiä, sillä omistaja­kaverukset keräävät rahaa uuteen tatuointiin.

Kapkaupunki

Kapkaupungin katuruoka­vallankumous on täydessä vauhdissa. Streat Helsingissä vieraillut kokki Luca Castiglione on hurmannut sateenkaarivaltion Limoncello-ruokarekallaan. Tähän aikaan vuodesta Limoncellon bongaa rannalta myymästä italialaisia noutoherkkuja, kuten risottoa, calzoneja ja cappuccinoa.

Istanbul

Perinteinen katuruoka on yhä suosios­saan Istanbulissa, ja kaupungista löytyy jopa kelluvia keittiöitä. Illan pimetessä kadulla kaupitellaan kaikkea höyrytetyistä sinisimpukoista sisäelimiin, unohtamatta kebabkulttuuria. Kannattaa testata vaikkapa kokoreçia, sämpylää, jonka välissä on lampaan mahalaukussa grillattua, hienonnettua jauhelihaa.

New York

Brooklynissa sijaitsevaan Smorgasburgiin (smorgasburg.com) kokoontuu kesäviikonloppuisin satakunta katuruokakauppiasta. Esimerkiksi nuudelihampurilainen eli ramen burger sai alkunsa täällä.

San Francisco

Mielestäni maailman parhaimpia katuruokakaupunkeja, kiitos monikulttuurisuuden. Raaka-aineita ja maailman keittiöitä on yhdistelty luovasti, ja esimerkiksi meksikolainen ruoka tacoineen on superhyvää. Katuruoka­tapahtumia on joka viikko, ja vuoden kohokohta on massiivinen San Francisco Street food festival (15.–17.8. sfstreetfoodfest.com). Se oli esikuvana myös Streat Helsingille. Harmittaa, että missasin viimeksi Del Popolon pitsarekan, jossa myydään muun muassa perunalla höystettyä kiviuunipitsaa. 

Kommentoi »