Ranskan kaunein junareitti? Cannesista Mentoniin vievä juna kulkee viehättävien kaupunkien kautta Ranskan Rivieralla.
Matkailu
Ranskan kaunein junareitti? Cannesista Mentoniin vievä juna kulkee viehättävien kaupunkien kautta Ranskan Rivieralla.
Cannesin, Nizzan ja Monacon kautta kulkeva junareitti on monen mielestä Ranskan kaunein junamatka. Reitin varrelta löytyy maan viehättävimpiä kaupunkeja sekä persoonallisia löytöjä. Perinteisesti matkailijat ovat kolunneet Rivieraa vuokra-autolla ajellen, mutta juna tarjoaa leppoisan vaihtoehdon.
Julkaistu 18.12.2019
Mondo

Palmupuiden rivi on niin tiivis, että sen taakse on mahdoton nähdä. Sitten puiden välistä pilkistää häivähdys kimallusta. Juna kaartaa palmujen ohi, ja häikäisevä Välimeri tulee esiin. Valkoinen hiekkaranta kiemurtelee kohti Cannesia ja sen luksushuviloita.

Reitti Cannesista Mentoniin Italian rajalle on alle 60 kilometriä mutta pitää sisällään kaiken, mitä junamatkalta voi toivoa: sekoituksen tunnettuja suurkaupunkeja ja suloisia pikkukyliä, mutkittelevan vuoristoreitin ja palan historiaa. Siksi matkan voi tehdä pysähdellen reitin varrella pidempään tai yhdessä päivässä.

Cannesin glamour jää taakse, kun juna lähestyy Antibesia. Vaikka katse kiinnittyy ensimmäisenä satama-alueen valtaviin huvi­pursiin, kaupungin juuret ulottuvat antiikin Kreikkaan. Vanhassa kaupunginosassa, kirppisten ja Picasso-museon parissa, voi yhä unohtaa hetkeksi tämän Ranskan Rivieran alueen loiston Hollywood-julkkiksineen.

Antibesissa unohtaa Ranskan RIvieran loiston kun kävelee sen kujilla.

Matka jatkuu vedenrajaa pitkin kohti Nizzaa. Sinne kannattaa tähdätä lounasaikaan kaupungin maailmankuulujen ruokatorien vuoksi.

Maailmankuulut ruokatorit Nizzassa houkuttelevat turisteja.

Jätä kuitenkin uinti­reissu odottamaan seuraavaa pysäkkiä. Jo kymmenen minuutin kuluttua juna saapuu Ville­franche-sur-Meriin, joka on reitin värikkäin paikka. Suojaisessa niemessä sijaitsevan kaupungin rantahiekka on niin pehmeää, että nizzalaisetkin matkaavat sinne uimaan. Nizzassa on maailmankuuluja ruokatoreja.

Ville-franche-sur-Mer on värikäs kaupunki suojaisessa niemessä.

Reitin jännittävin osuus löytyy Nizzan ja Monacon väliltä. Juna kulkee aivan vedenrajassa kunnes sukeltaa tunneliin. Jos kurkkaa ylös, ehtii nähdä korkealle vuorenrinteille rakennetut talot. Parikymmentä minuuttia myöhemmin juna saapuu Monacon maan­alaiselle asemalle, joka on rakennettu valkoisesta marmorista. Monte Carlon kuuluisat kasinot ovat vartin kävelyn päässä.

Rulettien ja portaikoissa nousun uuvuttamana voi suunnata viimeiselle etapille: 20 minuutissa juna saapuu Mentoniin, joka huokuu ranskalaista rentoutta. Sitrushedelmistä tunnettu kaupunki on parhaimmillaan maaliskuussa, kun Fête du citron tuo kaduille esimerkiksi appelsiineista tehtyjä patsaita.

Mentoni on kuuluisa sitruunoista ja appelsiinipatsaista.

Hinta

Halvimmillaan yhdensuuntaisen lipun saa noin 10 eurolla. Ranskan junat: sncf.com.

Matka-aika

Cannesin ja Mentonin välinen juna kulkee monta kertaa tunnissa. Jos ei halua pysähdellä, nopeimmillaan matka kestää vain hieman yli tunnin.

Vinkki

Suomesta Ranskan Rivieralle pääsee vaikka menemällä Kööpenhaminan ja Hampurin kautta Pariisiin, josta kulkee juna Cannesiin.

Kommentoi »