Junareitti Portosta Pocinhoon on viininystävän paratiisi Portugalissa
Matkailu
Junareitti Portosta Pocinhoon on viininystävän paratiisi Portugalissa
Dourojoen laakson kauneudesta voi nauttia rauhallisesti kulkevan, kylissä pysähtelevän junan kyydissä.
Julkaistu 17.5.2020
Mondo

Jäädäkö pois tällä asemalla vai malttaisiko odottaa seuraavaa? Se on kinkkisin kysymys, kun matkaa Portugalin kauneinta junareittiä Dourojoen vartta pitkin. Alue on viiniharrastajan unelma, mutta rinteillä nousevat viinitilat, appelsiinipuutarhat ja kauniit pikkukylät saavat kenet vain liimautumaan ikkunaan. 200 kilometrin matka Portosta Pocinhoon vie alle neljä tuntia, jollei nouse välillä kyydistä. Paikallisjuna pysähtyy tiuhaan uneliaissa viinikylissä, jotka houkuttelevat tutustumaan port­viiniinsä. Reitillä on yli 20 tunnelia, 30 siltaa ja 34 asemaa.

Pocinhossa voi maistella portviiniä.

Matka alkaa Sao Benton asemalta ja kulkee ensin arkisten ­asuinalueiden ja maaseudun läpi. Odotus palkitaan, kun juna pääsee Dourojoelle. Unescon maailmanperintökohteeksi nimetty viinialue avautuu vehreä­nä silmänkantamattomiin, ja juna puksuttaa välillä niin lähellä vuoren­rinteitä, että niitä voisi koskettaa ikkunasta.

Dourajoen viinialue on Unescon maailmanperintökohde.

Jos pikkukylien houkutuksille ei anna periksi, kannattaa junasta nousta viimeistään Douron epävirallisessa pääkaupungissa Réguassa. Asemalla paikalliset myyvät itsetehtyjä makeisia, kaupungin erikoisuutta. Hyvää vastapainoa junassa istumiselle on tutustua alueen viinitiloihin pyörän selässä.

Réguassa voi tutustua alueen viinitiloihin.

Réguan jälkeen maisemat muuttuvat jännittäviksi. Rata kiemurtelee joen vierellä siksakkia pieniä siltoja pitkin ja ohittaa näyttävän Douron kanjonin.

Joki tekee suuren mutkan, johon on rakennettu Pinhãon kaupunki. Sillä on maan kauneimmaksi kehuttu asemarakennus, joka on koristeltu upein ­azulejo-koristelaatoin. Seuraa valinnan paikka: voi hypätä risteilijän kyytiin ja tutustua Douroon vesiteitse, perehtyä paikalliseen viininvalmistukseen tai kavuta ihastelemaan maisemia Casal de Loivosin suosittua vaellusreittiä pitkin.

Lopuksi tulee junareitin kaunein osuus Pinhãon ja pääte­asema Pocinhon välillä viini­tiloineen ja joella lipuvine veneineen.

Azulejo-koristelaatat koristavat Pinhãon kaupungin asemarakennusta.

Koko matka on helppo päiväretki Portosta, tosin aikataulut reitillä eivät aina pidä. Pysähtelyä haluavan kannattaa yöpyä laaksossa.

Hinta

Yhdensuuntainen lippu Portosta Pocinhoon maksaa noin 13 euroa.

Matka-aika

Paikallisjuna kulkee väliä viisi kertaa päivässä, nopeimmillaan kolmessa ja puolessa tunnissa.

Vinkki

Réguan ja Tuan väliä kulkee höyryjuna kesä–lokakuussa. Hintaan kuuluu musiikkia ja lasillinen paikallista portviiniä. Meno–paluu alkaen 42,50 euroa. Lue lisää: cp.pt.

Kommentoi »