Apu

Äkkilähtö Afganistanista antaa Joe Bidenistä heikon ja raukkamaisen kuvan, sanoo UPI:n tutkija Maria Annala

Äkkilähtö Afganistanista antaa Joe Bidenistä heikon ja raukkamaisen kuvan, sanoo UPI:n tutkija Maria Annala
– Oliko tiedustelutieto niin huonoa, ettei tiedetty Talebanin voivan ottaa vallan muutamassa päivässä? Vai tiedettiinkö, mutta ei välitetty? Molemmat vaihtoehdot saavat Bidenin huonoon valoon, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Annala.
Julkaistu: 22.8.2021

Yhdysvaltain päätös vetää joukkonsa Afganistanista on tekeytynyt pitkään. Media­tietojen mukaan Joe Bidenin näkemykseen vaikutti jo hänen vierailunsa Afganistanissa presidentti Barack Obaman kaudella. Yritys rakentaa länsimaista demokratiaa Afganistaniin ja Irakiin ei ole onnistunut halutusti.

Aikaisemman presidentin Donald Trumpin lanseeraama Amerikka ensin -ajattelu on iskenyt osaan kansasta. On vahvistunut ajatus siitä, että Yhdysvallat vapauttaa voimiaan muuhun, kun se lähtee kaukaisilta mailta.

– Bidenin päätös lähteä Afganistanista on helppo ymmärtää. Ongelmallista on sekä sisä- että ulkopoliittisesti se, miten lähdettiin, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Annala.

"Luulisi olevan parempi myöntää, että tässä asiassa epäonnistuttiin, mutta kannan siitä vastuun. Sen sijaan Biden syytteli puheessaan sekä edeltäjäänsä että afganistanilaisia. Siitä tulee heikko ja raukkamainen vaikutelma."
Maria Annala

– Oliko tiedustelutieto niin huonoa, ettei tiedetty Talebanin voivan ottaa vallan muutamassa päivässä? Vai tiedettiinkö, mutta ei välitetty? Molemmat vaihtoehdot saavat Bidenin huonoon valoon.

Suunnittelemattoman tuntuisen äkkilähdön vuoksi Afganistaniin jäi pulaan sekä Yhdysvaltain omia kansalaisia että maalle työskennelleitä paikallisia, joista Yhdysvallat on vastuussa. Liittolaismaat, Suomi mukaan lukien, joutuivat samaan tilanteeseen. Bidenin puheet hänen kautensa Yhdysvalloista luotettavana liittolaisena eivät päde.

– Biden on epäonnistunut vastuun­otossa. Luulisi olevan parempi myöntää, että tässä asiassa epäonnistuttiin, mutta kannan siitä vastuun. Sen sijaan Biden syytteli puheessaan sekä edeltäjäänsä että afganistanilaisia. Siitä tulee heikko ja raukkamainen vaikutelma, Annala pohtii.

Joe Biden

Yhdysvaltain 46. presidentti. Varapresidentti vuosina 2009–2017 Barack Obaman presidenttikaudella.

Kommentoi »