Tuulilasi

Jaguar Land Roverin teknologia mahdollistaa pian auton läpi näkemisen


JLR on esitellyt uutta virtuaalista teknologiaansa, jonka avulla kuljettaja voi ajaessaan nähdä esimerkiksi a-pilarien läpi mahdolliset pimeässä kulmassa olevat jalankulkijat.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat JLR

JLR antoi jo esimakua lisätyn todellisuuden (augmented reality) teknologiasta aiemmin tänä vuonna. Nyt merkki paljastaa lisää tästä mullistavasta teknologiastaan, jonka avulla kuljettaja voi nähdä esteettä ulos autostaan.

Jokaiseen auton pilariin on lisätty näytöt, jotka näyttävät livekuvaa auton ulkopuolelta. Näin kuljettajalle ei jää lainkaan pimeitä kulmia. Kun kuljettaja kääntää päätään, osaa auto automaattisesti tehdä kunkin pilarin läpinäkyväksi.

Järjestelmä on linkitetty pilveen, joten se osaa esimerkiksi näyttää sivulla olevien vapaiden parkkipaikkojen määrän tai lähimmän huoltoaseman polttoainehinnat.

JLR kehittää myös erikoista, samaan teknologiaan perustuvaa ”haamuauto”-navigointiohjausta. Kuljettajan näkökentässä etupuolella ajaa eräänlainen virtuaalinen haamuauto, jota seuraamalla kuljettaja löytää määränpäähänsä.

JLR:n R&D-johtaja Wolfgang Epple kertookin, että läpinäkyvät pilarit auttavat erityisesti stressaavassa kaupunkiajossa. Tällöin esimerkiksi nopeasti liikkuvat pyöräilijät eivät jää niin helposti kuljettajalta huomaamatta.

Merkki on esitellyt jo aikaisemmin, kuinka saman teknologian avulla kuljettaja voi myös nähdä maastoajossa konepellin läpi maahan asti. Järjestelmä näyttää myös missä asennossa etupyörät kulkevat. Tämä helpottaa hankalassa maastossa ajamista.

Herää kuitenkin kysymys, että tarvitaanko kuljettajan näkökenttään enää yhtään ylimääräisiä ärsykkeitä. Jos teknologia on tehty oikein, saattaa se auttaa merkittävästikin liikenneturvallisuutta.

JLR:n esittelyvideo lisätyn todellisuuden teknologiasta:

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 15.12.2014