Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Jäätelö vai karkki?

Onko jäätelö hampaille vähemmän haitallista kuin karkki? – Vastaus ei ole yksiselitteinen

Sekä jäätelö että karkit ovat hampaille haitallisia, mutta kaksi asiaa puoltavat ohuesti toista. Tärkeintä on kuitenkin huomioida käyttötavat.

2.6.2025 Apu

Karkit ovat laaja kategoria, asiantuntijahammaslääkäri Aija Hietala-Lenkkeri Hammaslääkäriliitosta sanoo. Sokeripitoisuuden puolesta lähes kaikki kuuluvat samaan kastiin, ne ovat hampaille haitallisia.

Erilaisilla makeisilla on kuitenkin ominaisuuksia, jotka voivat lisätä ongelmia. Sitkeä toffee voi nostaa vanhat amalgaamipaikat ylös ja kovat karkit voivat lohkaista hampaan. Hedelmäkarkeissa taas saattaa olla paljon happoa, joka voi vaurioittaa hampaiden kiillettä. Tikkaria syödessä happohyökkäyksen aika pitkittyy, kun karkki viipyy pitkään suussa.

– Ja on myös positiivisia makeisia, ksylitoli on hammasystävällinen, Hietala-Lenkkeri huomauttaa viitaten luonnolliseen makeutusaineeseen.

Karkit ovat levinneet muihin tuoteryhmiin.

Jäätelön kohdalla tilanne on tietyllä tapaa samanlainen, sillä jäätelö on nykyään usein paljon muutakin kuin sellaista, jossa on yhtä makua esimerkiksi hillon muodossa.

– Tämä on levähtänyt käsiin. Karkit ovat levinneet muihin tuoteryhmiin, Hietala-Lenkkeri toteaa.

Jonkin brändin alla voi olla samaa tuotetta kolmessa muodossa – jäätelönä, karkkina ja keksinä. Vaikka tuotteet olisivat erilaisia, usein tällainen sekoittuminen tarkoittaa sitä, että jäätelössä voi olla seassa karkkia, keksiä ja esimerkiksi taikinaa.

Hammaslääkärinä en voi sivuuttaa sitäkään.

Aija Hietala-Lenkkeri korostaa, ettei suosittele kumpaakaan toista enemmän, karkkia tai jäätelöä. Pari seikkaa kuitenkin puoltaa jäätelöä, joskin ohuesti. Maitopohjaisessa jäätelössä on kalsiumia, joka on hampaille hyväksi.

– Mutta aika nopeasti kalsiumin terveyshyöty kumoutuu, kun siellä on niin paljon sokeria. Ja jäätelön rasvat ovat kuitenkin tyydyttyneitä rasvoja, joita on paljon. Hammaslääkärinä en voi sivuuttaa sitäkään. Sekin vie pohjaa jätskin terveellisyydeltä.

Toinen seikka jäätelön eduksi on, että se tulee usein nautittua kerralla. Karkkipussissa käsi saattaa käydä toistuvasti, jos pussi on lähettyvillä.

– Mutta en haluaisi kaikkea hyvää ja nautintoa ihmisen elämästä kieltää.

Käyttötapa onkin se asia, johon Hietala-Lenkkeri kiinnittäisi huomioita sen sijaan, mistä herkusta on kysymys. Parasta on, jos herkutteluhetken pitää heti ruokailun perään saman happohyökkäyksen piikkiin. Sen jälkeen on hyvä ottaa joko ksylitolipastilli tai -purukumi sekä huuhdella suu vedellä. Jos vatsa ei kestä ksylitolia, suun voi neutraloida myös syömällä pari pähkinää.

Seuraa Apu360:n WhatsApp-kanavaa

Koska jokaisella tarinalla on merkitystä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt