Apu

Itämeren kauneimmat kohteet – Nämä on pakko nähdä heti kun mahdollista: Sõrven majakka Saarenmaalla, historiallinen Gdansk, merellinen Malmö ja muut ihanuudet

Itämeren kauneimmat kohteet – Nämä on pakko nähdä heti kun mahdollista: Sõrven majakka Saarenmaalla, historiallinen Gdansk, merellinen Malmö ja muut ihanuudet
Työnnä varpaat hiekkadyyniin, näe lintuparvien muuttomatka, kiipeä korkeimpaan majakkaan ja ylitä pisin silta. Poimimme Itämeren hienoimmat matkakohteet.
Julkaistu: 12.7.2020

Itämeren korkein majakka

Saarenmaa. Sõrven majakan huipulle vie 248 porrasaskelmaa. Puolivälissä nousua kinttuja alkaa kivistää. Mutta kun sinnittelee ylös asti, tornin merinäkymät palkitsevat.
Sõrve on yksi Viron rannikon kauniista majakkakohteista, omiaan helpolle luontoreissulle. Se sijaitsee Saarenmaalla noin 30 kilometriä pitkän ja kapean niemen eteläisimmässä kärjessä. Sõrvessa on ollut majakka 1600-luvulta lähtien. Nykyinen, 52 metriä korkea majakkatorni on vuodelta 1960.
Vierailukeskuksessa saa tietoa Viron majakoista ja merihistoriasta. Kun katselee karttaa kymmenistä haaksirikkoutuneista aluksista, ymmärtää lähivesien vaarallisuuden.
Kapealla Sõrvenniemellä käytiin 1940-luvulla saksalaisten ja neuvostoarmeijan välillä kovia taisteluita, ja jäljet ovat edelleen luonnossa näkyvissä. Lintubongareille Sõrve on paratiisi: muuttolintujen reitit kulkevat niemen yli.
Lahdella saattaa nähdä levähtämässä satoja joutsenia.

Hurmaava ja historiallinen

Gdańsk. Värikäs satamakaupunki Gdańsk on aina toiminut Puolan ikkunana maailmalle. Sen kaunein alue on ydinkeskusta Główne Miasto, joka on täynnä siroja pastellisävyisiä taloja. Vaikka rakennukset näyttävät vuosisatoja vanhoilta, ne eivät sitä ole. Główne Miasto tuhoutui täysin toisen maailmansodan pommituksissa, ja gdańskilaiset päättivät rakentaa alueen uudelleen historialliseen asuunsa.
Kauniita rakennuksia on etenkin pääkadun Długan varrella, mutta moni pitää idyllisimpänä Mariacka-katua. Siellä kannattaa kiinnittää huomiota sadevesiputkien koristeltuihin kivisiin päätyihin, jotka esittävät taruhahmoja. Kiipeä myös viereisen Mariankirkon torniin, 409 portaan nousu käy työstä, mutta ylhäältä näkee koko Gdańskin.
Gdańsk muodostaa Sopotin ja Gdynian kanssa kolmoiskaupungin. Suosituin lähikohde on Puolan Rivieraksi kutsuttu Sopot. Sieltä löytyy hiekkarantaa, ravintoloita, kylpylöitä ja Euroopan pisin puulaituri Molo.

Meren yli tv-tyyliin

Malmö–Kööpenhamina. Silta kohoaa Itämeren yllä jylhänä ja hieman kammottavana – ainakin jos on seurannut viime vuosien pohjoismaista tv-draamaa.
Ruotsin ja Tanskan yhdistävä Juutinrauman silta on paitsi kulkuväylä, jonka ylittää päivittäin 20500 autoa ja 31300 junamatkaajaa, myös nähtävyys, joka oli pääosassa tv-sarjassa Silta. Pituutta tällä Itämeren läntisellä rajalla olevalla monumentilla on 7845 metriä.
Ruotsin puolella kannattaa vierailla samalla rantakaupunki Ystadissa. Siellä voi kuljeskella kirjailija Henning Mankellin luoman rikospoliisi Kurt Wallanderin jalanjälkiä ja bongailla kirjoista ja elokuvista tuttuja paikkoja.
Ystadin ja Juutinrauman sillan välin voi matkata rantatietä ja ihastella maisemia ja valkohiekkaisia rantoja.
Matkan varrella on Ruotsin eteläisin piste Smygehuk.

Kiehtova ja kaunis rantakohde

Kuurinkynnäs. Hiekan peittämä niemi työntyy Itämereen pitkänä ja kapeana kuin sapelihammas.
Sata kilometriä pitkä kaistale on paikoin vain muutama sata metriä leveä. Suurimmillaan leveyttä on neljä kilometriä. Pohjoispuolisko on Liettuaa, eteläosa Venäjää.
Tämä upea luonnonoikku on rakentunut hienoiksi dyyneiksi kohoavasta hiekasta ja havupuista. Tuuli ja meri ovat muovanneet sitä vuosisatojen ajan, ja ne jatkavat alati työtään. Onpa hiekkaan hautautunut menneinä aikoina taloja ja kirkkoja.
Autotie halkaisee Kuurinkynnäksen, mutta mainio tapa tutustua siihen on hypätä pyörän selkään. Kuurinkynnäs on myös Unescon maailmanperintökohde.

Ratsailla rantoja pitkin

Muhu. Viron saarista suurin ja tunnetuin on Saarenmaa. Matkalla sinne moni kulkee pienemmän saaren, Muhun, läpi. Vierailu sielläkin kannattaa.
Muhu on tunnettu eestinhevosistaan. Luonteeltaan rauhallinen ja sitkeä hevonen on oiva kaveri ratsastusvaelluksille. Ratsun selästä kevätesikkoja kukkivat niityt, tunnelmalliset metsät ja kauniit rannat avautuvat uudella tavalla. Monen retken kohokohta on, kun hevoset kahlaavat rantavedessä. Saarella on myös Viron suurin hevostila, nimeltään Tihuse. Tilalla on peräti 200 hevosta.

Ulkosaariston helmi

Aspö. Saaristomeren lumo syntyy karuista kallioista, sinisen ja harmaan sävyillä piirretystä ulapasta ja viehättävistä saaristokylistä, joissa savustettu kala vie kielen mennessään. Yksi tunnelmallinen saari on pieni Aspö.  Suojaisan salmen rannalta löytyvät kylän talot, kappeli ja satama. Lisäksi on puulämmitteinen sauna ja luontopolku. Saarella asuu kymmenkunta ihmistä ympäri vuoden, mutta kesäisin väkimäärä kolminkertaistuu. Aspö oli tärkeä pysähdyspaikka jo viikinkiaikana, ja Museovirasto on määrittänyt kylän osaksi saariston valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä. Sinne pääsee omalla veneellä tai yhteysaluksella.

Söpöimmät rantamajat

Ærø. Somien rantamajojen sekametelisoppa ottaa vastaan Vesterstrandin rannalla Ærøssa Tanskassa. Pieniä, erivärisiä majoja on siellä yli 70 kappaletta. Ei ihme, että Itämeren läntisimmässä kainalossa sijaitseva saari on saanut mainetta Instagram-kelpoisena kesäparatiisina.
Vain kivenheiton päässä rannalta sijaitseva viehättävä Ærøskøbing perustettiin keskiajalla. Se on nyt Tanskan parhaiten säilynyt 1700-luvun pikkukaupunki. Mukulakivikatuja reunustavat värikkäät ja osin kukkien peittämät talot.
Ærøa kutsutaan myös Euroopan hääpääkaupungiksi, sillä siitä on tullut suosittu paikka mennä naimisiin. Joka vuosi yli kaksituhatta paria eri puolilta maailmaa tulee tänne sanomaan tahdon.

Kalliorantojen kutsu

Ahvenanmaa. Meri on aina lähellä Ahvenanmaalla. Siihen kuuluu 6700 nimettyä saarta ja lisäksi 20000 pienempää saarta ja luotoa. Jokaiselle kävijälle riittää punaisena auringossa hehkuvaa graniittikalliota, jossa tuijotella merimaisemaa. Kalliot houkuttelevat myös kiipeilijöitä – sekä tietenkin Ahvenanmaan maakuntalintuja, uljaita merikotkia.
Hotelli Havsvidden (kuvassa) sijaitsee pääsaaren pohjoisrannikolla. Siellä voi yöpyä kallioiden päälle rakennetuissa huviloissa, joista aukeavat näkymät merelle.

Pohjoisen lintuparatiisi

Liminganlahti. Maaliskuun puolivälissä saapuvat ensimmäiset vieraat, hanhet ja joutsenet. Liminganlahti Oulun naapurissa on tärkeä muuttolintujen levähdys- ja yöpymispaikka. Matala merenlahti ja sitä ympäröivät pellot houkuttelevat ja ruokkivat lintuja.
Parhaimmillaan lintuja on kymmeniätuhansia. Silloin voi kuunnella siivekkäiden konserttia: sorsien kaakatusta, kurkien töräyksiä, haapanoiden vihellystä.
Rakkautta ei lahdelta puutu. Alueella pesii 160 lintulajia. Erikoisin on mustapyrstökuiri, erittäin harvinainen kahlaaja. Sen näkee melko varmasti luontokeskuksen viereisestä lintutornista, vinkkaa luontokeskuksen hoitaja Ulla Matturi. Tornille johtaa 600 metrin esteetön polku. Pyörätuolilla ja lastenvaunuilla pääsee ramppia pitkin tornin alatasanteelle.
Keskikesä on poikueiden ja saalistusnäytelmien aikaa. Ruskosuohaukka liitelee matalana rantaniittyjä pitkin etsiessään saalispaloja jälkikasvulleen.
Suokukko- ja sorsakoiraat kerääntyvät miesparviin sulkimaan eli pudottamaan värikkäät höyhenensä.
Kiikaroinnin lisäksi lintuihin voi tutustua luontokeskuksen näyttelyssä, joka kertoo lintujen vuoden kulusta.
Kommentoi »