Apu

Ilmavoimat etsii perillistä Hornetille – Suomen ilmatilan puolustajien suorituskyky mitataan virtuaalisessa sotapelissä

Ilmavoimat etsii perillistä Hornetille – Suomen ilmatilan puolustajien suorituskyky mitataan virtuaalisessa sotapelissä
Suomessa on helmikuun loppuun asti hävittäjäbongareiden juhlapäivät.
Julkaistu: 17.1.2020

Hornetien seuraajaehdokkaiden testilennot ovat alkaneet Tampere-Pirkkalan lentokentällä. Koelentoja kutsutaan HX Challengeksi (haasteeksi).

Ensimmäisenä iskukykyään talvioloissa on esitellyt Eurofighter Typhoon, joita saapui Suomeen kaksi ilmavoimien Hornetin saattelemana.

Seuraavaksi saapuvat tarjouskilpailussa mukana olevat muut koneet, ranskalaisen Dassaultin Rafale-hävittäjä, ruotsalainen Saab Gripen E sekä amerikkalaiset Boeingin F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martinin F-35A. Kunkin konetyypin koelentoihin on varattu noin viikko.

Pirkkalan lentokentällä on rajoitettu bongauspaikkojen käyttöä, mutta lentokonebongareille on tiirailupaikka ykkös- ja kakkosterminaalin välissä.

Suomalaislentäjät eivät tässä vaiheessa ohjaa hävittäjiä, vaan puikoissa ovat niiden omat ohjaajat. Suomalaiset lentäjät valvovat koelentoja ja avustavat hävittäjien ohjaajia. Harjoitusvastustajina toimivat ilmavoimien F/A-18-Hornetit, Hawk-harjoitushävittäjät ja miehittämättömät lentolaitteet.

Koneiden suorituskykyä arvioidaan myös simuloiduissa lentotehtävissä ja pitkäkestoisessa virtuaalisessa sotapelissä, jossa hävittäjäehdokkaat toimivat osana Suomen puolustusjärjestelmää.

Vastaukset tarjouspyyntöihin tammikuun aikana

Konevalmistajien odotetaan vastaavan tammikuun loppuun mennessä  tarkennettuihin tarjouspyyntöihin. Lopulliset, sitovat tarjoukset pyydetään tämän vuoden aikana.

Hävittäjähankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen kertoi blogissaan viime viikolla, ettei tammikuussa saapuvia tarjouksia ole enää sidottu konemäärään, vaan konetoimittajia pyydetään tarjoamaan täysimääräinen suorituskyky asetetun hintakaton rajoissa. Aiemmin Suomella on ollut tavoitteena hankkia 64 uutta hävittäjää.

Suomen puolustushallinto asettaa koneet loppuvuodesta testien perusteella paremmuusjärjestykseen. Valtioneuvosto valitsee Hornetien seuraajat ensi vuonna. 7–10 miljardia euroa maksavat hävittäjät otetaan käyttöön 2020-luvun lopussa.

Kommentoi »