Apu

Maailman lehdet: Nuoret vaikuttajat – Ilmastokriisi kuvina – Brittihovi horjuu

Maailman lehdet: Nuoret vaikuttajat – Ilmastokriisi kuvina – Brittihovi horjuu
Mitä jälkeen Elisabetin? Vuoden aluksi pohditaan nuoria vaikuttajia, arktisia alueita ja brittihovin kriisiä.
Julkaistu: 17.1.2020

Yhdysvallat. Talouslehti Forbes on listannut 30 USA:n vaikutusvaltaisinta alle 30-vuotiasta ihmistä. Lista seulottiin yli 15 000 ehdokkaasta, ja ykköseksi nousi graafisen suunnitteluyrityksen Canvan australialais-filippiiniläinen toimitusjohtaja Melanie Perkins.

Merkillepantavaa on lehden mukaan se, että 20 prosenttia listalle päässeistä on luettavissa siirtolaisiksi ja 40 prosenttia ensimmäisen polven amerikkalaisiksi, jotka ovat siis Yhdysvalloissa syntyneitä maahanmuuttajien jälkeisiä. Forbes aikoo tulevaisuudessa tehdä vastaavan listauksen Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa.

Valokuvan voima

Kanada. Canadian Geographic esittelee tammikuun numerossaan näyttävästi  valokuvaaja Paul Nicklenin kuvia ilmastokriisin vaikutuksista arktisten seutujen eläimistöön ja siihen, mitä jäätiköiden sulaminen ja valtamerien ekosysteemien muutos tarkoittavat koko maapallolle – ennemmin tai myöhemmin.

Kuvat jää- ja harmaakarhuista, pingviineistä, hylkeistä ja eri valaslajeista ovat visuaalisesti vaikuttavia, mutta Nicklen korostaa, ettei häntä aja pelkkä ammatillinen kunnianhimo.

– Elämäntehtäväni on olla linkki arktisten vesien majesteettisuuden ja ihmisen välillä, oli ihminen missä tahansa. Uskon kuvan voimaan ja siihen, että pohjoisia seutuja sekä niiden eläimiä ymmärretään suojella tuholta paremmin, jos ne tuodaan näkyviksi, Nicklen sanoo.

Horjuva brittihovi

Britannia. Newsweek International (3.1.) pohtii kansijutussaan, mitä Englannin kuningashuoneelle tapahtuu, kun Elisabet II ei enää ole pitämässä hovia koossa. Vaikka kuninkaallisilla ei ole todellista valtaa, kuningattaren arvovalta vaikuttaa yhä osan kansakuntaa mielissä. Hän on monella tavoin myös viimeinen linkki brittien hellimään suurvaltahistoriaan.

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin tuore ilmoitus »kuningashuoneesta irtaantumisesta« on muutakin kuin seurapiiriuutinen sikäli, että se saattaa olla koko instituution alasajon alku.

Lehti arvioi, ettei 93-vuotiaalla kuningattarella ole aikomusta eläköityä tai muuten luopua vallastaan esimerkiksi prinssi Charlesin, 71, hyväksi; ajat ovat liian kriittiset brexitin ja Skotlannin sekä Pohjois-Irlannin tilanteen vuoksi.

Talven taikaa

Britannia. Tanskalainen hygge voi olla jo menneen talven trendilumia, mutta lifestyle-lehti The Simple Things ylistää vuoden 2020 ensi numerossaan pohjoismaiseksi miellettäviä asioita: reipasta ulkoilua lumisissa maisemissa (mikäli lunta on), lämmittäviä ja terveellisiä kotiruokia, rauhoittumista läheisten seuraan jatkuvan kiireen sijaan, villaisia asusteita ja niin edelleen.

– Ehkä meidän tulisi uuden elämän lupausten, entistä tiukempien aikataulujen ja muun vastaavan sijaan kuunnella luontoa ja sen tavoin kerätä voimia tulevaan, kirjoittaa päätoimittaja Lisa Sykes.

Apu uudistui – Lue ajankohtaisten tapahtumien taustat ja syväluotaavat analyysit – Tästä Suomi puhuu.

Kommentoi »