Apu

Ikuiset äänet Aretha Franklin ja Luciano Pavarotti C Morella

Ikuiset äänet Aretha Franklin ja Luciano Pavarotti C Morella
Soulin kuningatar järisytti seurakuntaa gospel-albumin äänityksissä ja rikkoi ennätyksiä. Legendaarinen tenori kasvoi ja eli naisten ympäröimänä ja oli hetken aikaa ”aikansa suurimmassa bändissä”.
Julkaistu: 13.6.2020

Viime syksynä suomalaisissa elokuvateattereissa pyörähtäneen Amazing Gracen matka yleisön nähtäväksi oli poikkeuksellisen pitkä. Tammikuussa 1972 Aretha Franklin äänitti New Temple Missionary Baptist Churchissa Los Angelesissa musiikkia, josta koostettiin saman vuoden heinäkuussa julkaistu tuplalevy. Siitä tuli Franklinin yli 50 vuotta kestäneen uran menestynein julkaisu ja myös kaikkien aikojen suosituin gospel-albumi.

Ohjaaja Sydney Pollack ryhmineen kuvasi kirkossa kahden illan sessiot, mutta koska hän ei käyttänyt klaffitauluja, kuvaa ja ääntä ei saanut synkronoitua ja nauhat jäivät vuosikymmeniksi keräämään pölyä. Digitaalitekniikan ansiosta materiaali saatiin vihdoin kuosiin vuonna 2017, mutta syystä tai toisesta Franklin itse yritti estää sen julkaisun. Perikunta antoi dokumentin julkaisulle luvan artistin kuoltua elokuussa 2018.

Amazing Gracen (2019) visualinen jälki on kohteliaasti sanottuna vaihtelevaa ja kamera- ja mikrofonimiehet ovat tämän tästä kuvissa, mutta rosoisuus vain tukee Franklinin ja gospelkuoron eläytymistä ja paikoin korkeuksiin kohoavaa tunnelmaa – näissä sessioissa M. A. Nummisen lanseeraama meining on kohdillaan! Kun kamera bongaa takarivissä antaumuksellisesti jammailevan Mick Jaggerin (mukana mutta istumassa zen-henkilö Charlie Watts), räpeltävä zoomaus kohteeseen on silkkaa epähauskat kotivideot -tasoa.

Pappi James Cleveland säestää pianolla, kuoronjohtaja Alexander Hamilton on yhtä fiiliksissä kuin laulajansa ja soittajissa on sellaisia suuruuksia kuin basisti Chuck Rainey ja rumpali Bernard ”Pretty” Purdie. Johtotähti on tietysti Aretha Franklin ja hänen uskomaton äänensä, ja niin kuorolaiset kuin yleisö elävät joka nuotissa mukana. Lopputulos on ainutkertainen.

Pavarotti toi oopperan massoille

Tällaista hyväntuulista itsensä huijaamista on mahdoton olla arvostamatta: Luciano Pavarottin (1935–2007) laihdutuskuuri oli sellainen, että ensin syödään mitä huvittaa, sitten otetaan jälkiruoaksi neljä jäätelöpalloa, mutta jätetään se viimeinen syömättä.

Luciano Pavarotti esintyi uransa aikana yli kymmenelle miljoonalle ihmiselle.

Ohjaaja Ron Howardin dokumentti Pavarotti (2019) on tenoreista suurimmalle lempeä, ja artistista maalataan sympaattinen kuva. Pavarotti oli megatähti, mutta ”hänellä oli kyky saada muut tuntemaan itsensä ystäväkseen”. Konserttijärjestäjä Harvey Goldsmith muistelee, kuinka hänen vanhempansa tulivat Pavarottin pukuhuoneesta, ja äiti itki valtoimenaan – ensin konsertin vedettyään tähti oli vielä esittänyt heille yksityisen aarian.

Naiset ympäröivät Pavarottia alusta saakka: ”Olin ensimmäinen poika kuuteen vuoteen viidentoista perheen ja sadan ihmisen talossa. Olin hyvin hemmoteltu ja rakastettu, mutta opin myös pärjäämään.” Ystävyys prinsessa Dianan kanssa sai hänet aktiivisesti mukaan hyväntekeväisyyteen.

Ex-vaimon mukaan Pavarotti oli myös tottunut saamaan haluamansa: ”Jos hän olisi halunnut kananmaitoa, muut olisivat lypsäneet sen kanan.” Pavarottin oli naimisissa ensimmäisen vaimonsa kanssa 37 vuotta ja he saivat kolme tytärtä. Liitto päättyi eroon vuonna 2003, kun Pavarotti sai tyttären 34 vuotta nuoremman sihteerinsä kanssa.

Pavarotti aloitti uransa vuonna 1961, ja hänen kansainvälisen läpimurtonsa tapahtui New Yorkin Metropolitanissa 1972. Pavarottin toive oli, että hänet muistettaisiin ”ihmisenä, joka esitteli oopperan suurelle yleisölle”.

Sen hän totisesti teki niin yksin kuin myös ”aikansa suurimmaksi bändiksi” kutsutun Kolmen tenorin (Pavarotti, José Carreras, Plácido Domingo) kanssa. Hän lauloi myös U2:n ja Brian Enon Passengers-kokoonpanon singlellä Miss Sarajevo.

Luciano Pavarotti esiintyi uransa aikana yli kymmenelle miljoonalle ihmisille ja hänen levyjään on myyty yli sata miljoonaa kappaletta.

Kommentoi »