Suosikkijuontaja Anni Ihamäki jätti taakseen aamuradion ja keskittyy nyt perheaamuihin
Vanhemmuus
Suosikkijuontaja Anni Ihamäki jätti taakseen aamuradion ja keskittyy nyt perheaamuihin
Anni Ihamäki (ent. Hautala) järkytti suomalaisia ilmoittamalla lopettamisestaan suositussa Aamulypsy-radio-ohjelmassa. – Onhan se ihana voida nyt olla aamuisin lapsien elämässä mukana. Aamulähetysten tekeminen oli monesti myös rankkaa.
Julkaistu 22.3.2023
Apu

Vuonna 2019 aamuradiotoimittaja Anni Hautalalla (vuodesta 2022 lähtien Ihamäki) tuli mitta täyteen. Hän oli lopen kyllästynyt jatkuvaan yliväsymykseen ja rytmin menemiseen sekaisin. Oli selvitettävä, mitä asialle voisi tehdä.

Anni hakeutui uniklinikalle tutkimuksiin nähtyään aiheesta artikkelin sanomalehdessä. Hän halusi tietoa unestaan – ja unihäiriöistään.

– Kun tein vuosien aikana Aamulypsyä, minulla oli erilaisia meditaatiosovelluksen vaihtoehtoja auttamaan nukkumisessa, mutta se ei riittänyt lainkaan.

– Minulle puettiin uniklinikalla monimutkainen piuhavyyhti jo alkuiltapäivästä, jotta se ei häiritsi varsinaista mittaustilannetta. Siten kroppa ehti tottua klinikalla piuhoihin ennen nukahtamista. Näytin ihan robotilta, olin täynnä johtoa, nenässä viikset ja sormessakin anturi.

Yllättäen uni tuli ihan hyvin, mutta mittauksen tulokset olivat pysäyttävät: Anni oli havahtunut tietämättään melkein 20 kertaa yön aikana eikä hänen verenpaineensa laskenut unen aikana lainkaan.

– Minusta ei löytynyt mitään vikaa, mutta totta kai se on määrällisesti tosi paljon heräilyä. En kärsinyt onneksi esimerkiksi uniapneasta, mutta tämäkin on oikea uniongelma. Opin silloin uniklinikalla, että myös veren ferritiinivarastot ja D-vitamiini vaikuttavat nukkumiseen ja niitä kannattaisi testata. Levottomat jalat ovat myös asia, mitä voi hoitaa rautatankkauksella, näin minulle siellä kerrottiin.

”Lopettamisratkaisuni oli lopulta oikea”

Viime joulukuussa moni fani yllättyi, jopa järkyttyi, kun Anni Ihamäki ilmoitti lopettavansa työnsä Radio Suomipopin Aamulypsyssä. Hän lähti samaan aikaan yhdessä kollegansa Jaajo Linnonmaan kanssa, joka oli jo marraskuussa ilmoittanut lopettavansa.

Suomen suosituin aamuradiotiimi oli historiaa.

Anni on panostanut hyviin yöuniin hankkimalla kunnon sängyn, peitot, lakanat ja tyynyt. Hän myös rauhoittaa illat ja jättää liian myöhäisen urheilun pois.

– Olin ajatellut, että palaan radioon, kun lapset ovat isompia. Minun piti sitten päättää, jatkanko ilman Jaajoa vai en. Ja päätin, että en jatka, Anni sanoo.

Päätöksen osoitti oikeaksi kaksi viikkoa radiossa yhtä aikaa Jaajon kanssa ennen lopetusta. Silloin kävi selväksi, että pikkulapsiarjen ja aamuradio-ohjelman yhdistäminen ei tulisi enää onnistumaan.

Annin ja hänen aviomiehensä Ilkka Ihamäen perheeseen oli tullut maaliskuussa 2022 uusi vauva.

– Olin hetken aikaa joulukuussa vielä töissä, mutta lopulta lopettamisratkaisuni oli oikea. Tässä elämänvaiheessa ei ole mahdollista yhdistää perhe-elämää ja aamuradiota. Yö­syötöt, hampaat... muutaman päivän jälkeen tunsin nahoissani, että tätä ei voisi jatkaa mitenkään.

”Onhan se ihana voida nyt olla aamuisin lapsien elämässä mukana”

Espoolaisen omakotitalon seinillä on hurmaavan värikästä taidetta. Vastaan läpsyvät pienet jalat ja totiset nappisilmät – Anni Ihamäen, 40, pienimmäisin opettelee kävelemään kummitätinsä avustuksella.

Suomen suosituimpiin radio- ja tv-juontajiin kuuluva Anni elää nyt uudenlaista elämänvaihetta. Tuoreen avioliiton lisäksi kotona arkea tahdittavat lokakuussa 2020 syntynyt poika ja maaliskuussa 2022 syntynyt tyttö. Annilla on myös vuonna 2009 syntynyt esikoispoika aiemmasta suhteesta.

Takapihalle antavien ikkunoiden edessä Anni Ihamäki nauttii kahvista ja taittaa jalat alleen pehmeällä sohvalla.

– Edellinen yö meni sattumalta yllättävän hyvin. Nuorimmalle tyttärelleni on pidetty nyt unikoulua, isi on jämäkkänä hoitanut sitä tonttia. Oma selkärankani ei siihen riittäisi, Anni kiittelee puolisoaan Ilkkaa.

Hän sanoo tiedostaneensa senkin, että elämässä ei tule enää toista tilaisuutta olla kotona pienten lasten kanssa.

– Onhan se ihana voida nyt olla aamuisin lapsien elämässä mukana. Aamulähetysten tekeminen oli raskasta. Se oli nuorempanakin väsyttävää, vaikka päivän työ olikin sen jälkeen aikaisin tehty, hän pohtii.

”Olen ollut huono nukkumaan ihan pienestä pitäen”

Öisin heräily oli jäänyt Annille päälle jo esikoispojan syntymän aikoihin.

– Se ei ole hyvä juttu. Se oli sitä, kun kun vauva-ajan jälkeen herkistyy unettomuuteen ja sen jälkeen herää seuraavat kymmenen vuotta jokaiseen kahahdukseen.

Pitkään Anni oli ajatellut, että väsymys nyt vain kuuluu siihen pakettiin, minkä aamutyö tuo tullessaan. Vaikeat yöt ja väsymys alkoivat silti näkyä jo nuorena viikonlopun lähestyessä.

– Nuorempana olin perjantaisin niin väsynyt, että nukahdin ennen kuin pää osui edes tyynyyn, Anni sanoo.

Vuonna 2015 Anni oli niin väsynyt, että hän hän otti kerralla kaksi melatoniinitablettia. – Nukahdin kyllä, mutta olin koko päivän vähän tokkurassa. Silloin ajattelin, että ei tämäkään ole ihan ok, vaikka melatoniini ei olekaan vaarallista.

Aamuyön tunteina heräileminen on melkein jokaisen elämässä joskus läsnä, ja se vie veronsa jokaiselta, mutta Anni sanoo kärsineensä univaikeuksista melkein koko ikänsä ajan.

– Olen ollut huono nukkumaan ihan pienestä pitäen. En saanut lapsenakaan unta eli nukahtaminen oli vaikeaa.

Anni olisi halunnut lapsena nukkua mieluiten aina jonkun vieressä, äidin turvallinen läheisyys oli tietysti ykkönen.

– Minun oli vaikea mennä esimerkiksi kavereiden luokse yökylään, koska pelkäsin, etten saa siellä unta. Harrastin muodostelmaluistelua ja pelkäsin treenileirejä, kuten Vierumäkeä – ei pahalla Vierumäkeä kohtaan! Inhoan vieläkin sitä, että olen samassa huoneessa jonkun kanssa ja kuulen, miten hän on nukahtanut. Silloin tulee ahdistava olo, että en saa unta ja tuokin jo nukkuu.

”Aloin pelätä jo etukäteen, että en saa unta”

Anni aloitti suositussa aamuradio-ohjelmassa vuonna 2006. Ennen viime vuoden lopetuspäätöstä takana oli siis aikaisia herätyksiä jo 16 vuoden ajalta äitiyslomia lukuun ottamatta – eikä vauvojenkaan kanssa vanhempainvapailla varsinaisesti lepäillä.

– Vuosikausia olin sunnuntai-iltaisin valtavan stressaantunut edessä olevasta viikon ensimmäisestä aikaisesta herätyksestä.

– Kun nukkuu ehkä pari tuntia ja sitten heräilee tunnin välein aamuneljään asti, tuntuu siltä, että joutuu menemään samoilla vanhoilla silmillä töihin ja suoraan lähetykseen.

Viimeisinä työvuosina Anni alkoi ottaa unilääkärin kehotuksesta sunnuntai-iltaisin pienen määrän melatoniinia, jotta saisi helpommin unen päästä kiinni.

– Aloin pelätä jo etukäteen, että en saa unta, ja silloin sitä ei ainakaan saa. Nappasin siis melatoniinia, ja se toimi ja sain jotenkin nukuttua. Loput arkiyöt menivät samalla painolla, koska olin jo niin väsynyt siitä sunnuntaiyöstä, Anni kuvailee aamuradiojuontajan arkea.

Annin vakaa tarkoitus oli iltaisin mennä ajoissa nukkumaan, mutta joskus nukahtaminen venähti yhteentoista illalla. Se tarkoitti kuuden tunnin yöunia, jotka usein eivät tulleet, vaikka kuinka yritti.

Annille hioikin vuosien varrella täydellisen kaavan arkiaamuihin.

– Heräsin 5.15, ajoin suoraan töihin, missä minulla oli hammasharja, kasvovettä ja rasvaa. Meikit olivat mukana, jos joskus piti lähteä jonnekin töiden jälkeen. Ellen entinen päätoimittaja kerran kommentoi minulle suoraan, että se on niin kiva, kun sä olet aina kaikissa tapahtumissa ilman meikkiä. Se kuvasti radiomeininkiä eli mukavat vaatteet, ei meikkiä.

Jossain vaiheessa Anni nukkui töiden jälkeen päivätorkkuja.

– Niistä tuli outo sokerinhimo ja näläntunne. Ja totta kai kun herää todella aikaisin, tuntuu muutenkin, että on koko ajan vähän nälkä, koska päivä on niin pitkä.

”Niin, montako vuotta se Aamulypsyn aamulähetys meitä vanhensikaan?”

Aikoinaan Anni teki yhtä aikaa Aamulypsyä ja juonsi suosittua Kadonneen jäljillä -ohjelmaa.

– Esimerkiksi silloin oli hankalampi jakso. Aamuradion ja television tekeminen samaan aikaan ei ole ehkä best kombo.

Anni Ihamäen arkea tahdittavat vuonna 2020 ja 2022 syntyneet lapset. – Pienet nukkuvat koko ajan paremmin ja omissa huoneissaan.

Vähäiset unet vaikuttavat monella tavalla. Tämän vahvistaa kokemuksiinsa nojautuen myös Anni.

– Se vaikuttaa kaikkeen: syömiseen, ulkonäköön, ihoon, veriarvoihin. Monesti vitsailimme lypsyläisten kanssa, että vasta kesäloman jälkeen näkee, millainen tyyppi oikeasti on. Ihailimme myös, miten silmäpussit katosivat hyvien yöunien myötä.

Anni kertoo huvittuneena, miten lypsyläiset ihailivat siloteltua, pari vuotta vanhaa promokuvaansa, joka loisteli kadun valomainoksessa.

– Nauroimme, että eipä ole enää noi samat tyypit ja mietimme, montako vuotta Aamu- lypsyn tekeminen meitä onkaan vanhentanut. Toisaalta nauru pidentää ikää, joten ehkä siinä on jokin tasapaino…

Enää ei tarvitse herätä aamuviideltä

Aamutyön lopettamisen jälkeen Anni Ihamäen ei enää tarvitse herätä aamuviideltä ja nukkumiseen liittyvä stressi on vähentynyt.

Elämässä on huomattavasti vähemmän stressitekijöitä, kun työaamu ei kummittele mielessä illalla.

Tuppaan pyörimään sängyssä, jos Ilkka ei ole unikaverina.

Unikin on löytänyt entistä paremmin Annin luo.

– Mutta nyt nämä pienet nahkavekkarit pitävät huolen siitä, että meillä herätään yhä aikaisin. Ihan täysin unen haasteet eivät ole vielä selätettyjä. Olen tottunut nukkumaan Ilkan vieressä ja tuppaan pyörimään, jos hän ei ole unikaverinani. En tiedä, olenko saanut jatkuvaa öistä unen keventymistä korjattua, vai onko tämä pysyvästi osa minun elämääni.

”Olen valmis jatkamaan aamutyötä, kun arki antaa myöden”

Vaikka tällä hetkellä Anni nauttii nyt kotona lapsistaan ja radiottomasta arjestaan, kirjailijana, kolumnistina ja tv-juontajana tunnetulla naisella on silti monta rautaa tulessa. Ja uusia ajatuksia mielessä.

– Aamu on kuitenkin mun juttu. Olen skarpeimmillani ja olen valmis jatkamaan sitä aamutyötä, kun arki antaa myöten.

Kotiin hän ei ole jäämässä ikuisiksi ajoiksi.

– Televisio-ohjelmia ja keittokirjoja aion tehdä ainakin, nytkin on jo monta aihiota seuraavalle teokselle.

Anni myöntää, että edelleen on vaikea ymmärtää sitä, että Aamulypsy on nyt tosiaan loppu. Se on haikeaa, epätodellistakin.

Ohjelma on ollut iso osa hänen elämäänsä ja hän on löytänyt sieltä aviopuolison ja ystäviä. Aamulypsy ei ollut Annille pelkästään työpaikka.

– Uskon vahvasti, että teemme vielä jotain jatkossa ainakin Jaajon kanssa. Hän on rakas ystäväni ja olemme kasvaneet yhteen yhdessä kuulijoidemme kanssa. Kaipaan jo sitä, että pääsemme heittelemään juttuja keskenämme.

Harva jaksaa radiossa, aamuradiosta puhumattakaan, niin pitkään kuin Anni. Siihen maailmaan Anni Ihamäkikin ehkä vielä palaa.

– Eräs kollega teki aamuradiota puoli vuotta ja kertoi olevansa sen jälkeen kuin kuoleman kielissä. Hänen oli pakko lopettaa. Tämä on varmaankin ihmistyyppikysymys.

Anni Ihamäki sanoo, ettei ole koskaan kokenut työtään unettomuudesta huolimatta liian rankaksi.

– Aamu on mun juttu. Olen skarpeimmillani ja olen valmis jatkamaan sitä aamutyötä, kun arki antaa myöten.

Anni Ihamäki

  • Syntyi: 17. huhtikuuta 1982.
  • Asuu: Espoossa.
  • Perhe: puoliso ja kolme lasta.
  • Ajankohtaista: Huvila ja huussi – parhaat remontit Nelosella maanantaisin, Hautala & Pehkonen -podcast Spotifyssa.

Meikki: Eevis Liedes. Tyyli: Liisa Kokko. Pyjama H&M. Aamutakki Mattocenter. Unimaski Cos. Sling back -avokkaat Beam Store. Lakanat Balmuir. Untuvapeitto Joutsen.

Kommentoi »