Eeva

Hyvä itseluottamus korvaa puutteesi taidoissa ja tiedoissa


Mikä estää meitä kokemasta lapsuuden rajatonta itseluottamusta?

Itseluottamus on mielen luomaa ajattelua ja tunnetta suoriutumisesta ja selviytymisestä erilaisissa haastavissa tilanteissa. Itseluottamuksesta voi käyttää myös nimitystä minäpystyvyys. Kysymys on siis siitä, miten luottavaiseksi tunnet itsesi suorittamaan erilaisia tehtäviä tai uskotko pystyväsi saavuttamaan tavoitteesi.

Itseluottamuksen vaikutus elämäämme on kenties suurempi kuin uskallamme kuvitella. Se määrittää, miten asetamme tavoitteita, kuinka paljon panostamme työskentelyymme ja kuinka aktiivisia olemme. Siksi on tärkeää ymmärtää, mistä itseluottamus todella tulee.

Avain menestykseen

Itseluottamus synnyttää avaimet menestykseen, koska itseensä luottava ihminen ei häkelly silloinkaan, kun joutuu epämukavuusalueelleen. Hän uskoo, että tiukassakin paikassa sopivat sanat, ajatukset ja ideat tulevat mieleen juuri silloin, kun niitä tarvitaan.

Itseluottamus kompensoi puutteita tiedoissa ja taidoissa. Huippusuoritukseen on mahdollisuus päästä, jos henkiset ominaisuudet ovat kohdallaan. Avainsana on olla rohkeana tuntemattoman edessä.

Irti turhista ajatuksista

Kun menestyneeltä urheilijalta kysytään, mitä hänen mielessään liikkui ennen onnistumista, vastaus kuuluu, ettei juuri mitään. Epäonnistuja sen sijaan listaa useita ajatuskuvioita.

Turhista ajatuksista vapaa mieli on vastaanottavainen luoville ratkaisuille. Liika ajattelu kaventaa näkökenttäämme ja hahmotuskykyämme.

Optimaalisin mielentila huippusuoritukseen onkin ajattelusta vapaa mieli, sillä positiiviset ja negatiiviset ajatukset kuormittavat mieltämme.

Kohti kestomenestystä

Millainen on ajattelusi pohjavire? Rakentuuko se egon kautta, jolloin vertaat itseäsi muihin vai pohjautuuko se virheistä oppimiseen?

Kun oivallamme, miten itse luomme ajatteluamme ja sen myötä myös esteitä tiellemme, alamme vähitellen vapautua rajoitteista ja esteistä kohti kestomenestystä.

Lähde: Makke Leppänen & Niko Leppänen: Itseluottamus (Viisas elämä).

Kuvitus: Anu Ikävalko

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 7/2017.

Julkaistu: 12.9.2017