Apu

Hyökkääjät valtasivat Yhdysvaltojen kongressitalon – Näin kaikki tapahtui – Apu Washington DC:ssä

Hyökkääjät valtasivat Yhdysvaltojen kongressitalon – Näin kaikki tapahtui – Apu Washington DC:ssä
Trumpin yllyttämät huligaanit hyökkäsivät loppiaisena Yhdysvaltojen kongressiin. Muutaman tunnin kestänyt valtaus järkytti monien amerikkalaisten uskoa demokraattisiin instituutioihin.
Julkaistu: 8.1.2021

Keskiviikkoaamuna 6.1. tuhannet presidentti Donald Trumpin kannattajat kokoontuivat Washingtonin keskustaan tarkoituksenaan antaa tukensa presidentin epätoivoisille pyrkimyksille kiistää vaalitappionsa.

Väkijoukon riemuksi Valkoisen talon eteläpuolelle kyhätylle puhujalavalle saapui hieman yllättäen myös itse presidentti, joka oli yllyttänyt kannattajiaan tulemaan paikalle jo viikkokausia. Trump oli luvannut, että siitä ”tulee villiä”. Oman osallistumisensa hän ilmoitti Twitterissä vasta edellisenä päivänä.

Tunnelma oli hurmoksellinen, mutta myös epäuskoinen. Valtaosa kannattajista ei voinut tajuta, miten Trump oli muka voinut hävitä marraskuiset presidentinvaalit.

Presidentin fanit eivät ymmärtäneet, miksi kaikki eivät nähneet asioita, kuten he. Miksi kaikki eivät vastustaneet demokraatteja ja uskoneet Trumpin väitteitä kolossaalisesta vaalivilpistä?

Presidentti Donald Trump puhui kannattajilleen ”Pelastakaa Amerikka” -tilaisuudessa keskiviikkona.

Trumpin puheet ovat saaneet valtaosan republikaaniäänestäjistä uskomaan vaalien epärehellisyyteen. Näille eri puolilta Yhdysvaltoja saapuneille kannattajille oli yhtä lailla kummallista, että niin monet hössöttivät jostakin koronaviruksesta?

Trumpin tukijoista monet eivät maskeja käytä, vaikka pelkästään keskiviikkona tautiin kuoli Yhdysvalloissa ennätysmäiset lähes 4 000 ihmistä ja sairastuneita on jo yli 20 miljoonaa. Kun presidentti ei ota pandemiaa tosissaan, eivät ota hänen lojaalit ihailijansakaan.

Ihmisillä oli yllään mykistävä määrä Trump-hattuja, Trump-lippuja ja muuta rekvisiittaa. Pääkaupungin paraatipaikalle oli kokoontunut myös paljon QAnon-salaliittoteorian kannattajia, Jeesus-faneja, abortinvastustajia ja kylteistä päätellen Kiinan kommunistipuolue kaappaisi vallan maassa, jos Joe Bidenin sallittaisiin ottaa vastaan presidentinvirka kahden viikon kuluttua. Sitä paitsi aika oli käymässä vähiin.

Moni Trumpin kannattaja uskoo, että Joe Biden on kommunisti ja jotenkin varasti vaalit Trumpilta.

Trump yllytti marssimaan kongressin luo

Tunnin myöhässä aikataulusta ollut Trump löi puheessaan lisää kierroksia koneeseen, lateli tuttuja satuja vaalivilpistä, lupasi estää vaalien varastamisen ja vaati kannattajiaan olemaan vahvoja ja ottamaan maansa takaisin.

Hän vannoi, ettei ikinä myönnä tappiotaan. Kannattajat huusivat rakastavansa presidenttiään ja lupasivat taistella tämän puolesta.

Tässä ei ollut mitään uutta. Samanlaista näytelmää on käyty Yhdysvalloissa lähes koko Trumpin nelivuotisen kauden ajan. Presidentti on pitänyt jatkuvasti massatilaisuuksia ja nauttinut saamastaan ihailusta.

Trump ja häntä ennen puhunut New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani kehottivat kannattajiaan marssimaan kongressin luo ja välittämään närkästyksensä suoraan siellä istuville senaattoreille ja edustajainhuoneen jäsenille. Näitä urapoliitikkoja ja eliitin edustajia Trump on solvannut vuosikausia.

QAnon-salaliittoteorian iskulause WWG1WGA (Where We Go One We Go All) näkyi monessa kyltissä.

Nyt tilanne oli siinä suhteessa merkittävästi toinen, että yleensä Trump on puhunut jossain vahvan tukialueensa jäähallissa tai lentokentällä, jonka lähellä ei ole ollut kuin parkkipaikka. Uho on ollut lähinnä showpainiin verrattavaa pullistelua ja sen kohde kaukainen – lähes symbolinen.

Tällä kertaa kongressin ikoninen rakennus kuitenkin siinsi kivenheiton päässä juhla-aukio Mallin toisella laidalla. Tällä kertaa väkijoukko tiesi, että ilman jotain todella radikaalia siirtoa Trumpin kausi todella tulisi päätökseen.

Väkijoukko tiesi, että juuri samaan aikaan kongressin molemmat kamarit äänestivät Joe Bidenin vaalituloksen vahvistamisesta. Kyse oli tilaisuudesta, joka ei toistuisi. Niinpä väkijoukot lähtivät Trumpin sanojen yllyttämänä kohti kongressia ja onnistuivat, kenties omaksi yllätyksekseen, murtautumaan puutteellisen poliisimuurin läpi rakennuksen sisälle.

Etelävaltioiden lippuja näkyi paljon. Tämä heiluu afroamerikkalaisten historialle omistetun museon edustalla.

Väkijoukko vetäytyi ilman suurempaa yhteenottoa

Trump-lippuja heilutellut sekalainen väkijoukko riehui yhdysvaltalaisen demokratian pyhällä näyttämöllä ja pisti paikkoja remonttiin. Tilanne riistäytyi täysin käsistä. Yhtä naista ammuttiin kuolettavasti. Kolme muuta ihmistä kuoli mellakan aikana.

Ikkunoita rikottiin ja tavaroita varastettiin. Toistakymmentä poliisia loukkaantui. Joku vei rakennukseen omatekoisia räjähteitä. Toinen oli varustautunut nippusitein – kenties tarkoitus oli ottaa joku panttivangiksi.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin toimistoon tunkeutunut mies istuskeli tämän tuolissa kaikessa rauhassa ja jätti lähtiessään pöydälle kirjoitetun viestin, jonka mukaan he eivät koskaan aio perääntyä. Samaan aikaan kansanedustajat kyyhöttivät istuntosalin lattialla, kun turvamiehet asettivat huonekaluja barrikadeiksi ja olivat aseet esiin vedettynä valmiina ampumaan tunkeutujia.

Lopulta väkijoukko vetäytyi lähinnä omaan tahtiinsa ilman merkittävää yhteenottoa virkavallan kanssa. Vain kourallinen ihmisiä pidätettiin koko päivän aikana.

Kontrasti viime kesään ja siihen, miten kovakouraisesti rauhanomaisia Black Lives Matter -mielenosoittajia kohdeltiin, oli räikeä.

Kuten kyltti kertoo: moni uskoo Trumpin voittaneen toisen kauden.

Kuinka suunniteltu hyökkäys oli?

Tilannetta varmasti puidaan vielä pitkään, eikä tällä hetkellä ole aivan selvää, kuinka huolella suunniteltu hyökkäys kongressiin oli. Epäselvää myös on, miksi turvatoimet pettivät niin pahoin.

Torstaina edustajainhuoneen poliisipäällikkö, senaatin poliisipäällikkö ja Capitol Policen päällikkö irtisanoutuivat tehtävistään vakaviksi kuvailtujen arviointivirheiden takia.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta vuoden 1812 jälkeen, kun Yhdysvaltain kongressin sisälle kyettiin murtautumaan. Edellisellä kerralla asialla olivat britit – tällä kerralla omat kansalaiset, maan istuvan presidentin yllyttämät joukot, joille Trumpin tunteet olivat demokraattisia perinteitä tärkeämpiä.

Mielenosoituksessa oli tuttuun tyyliin myynnissä paljon Trump-tuotteita.

Kyynelkaasun hälvettyä oli toisten amerikkalaisten vuoro kokea epäuskon tunteita. Monien oli vaikea uskoa, että juuri koettu välikohtaus oli totta. Yhdysvalloissa elää voimakkaana tunne erityislaatuisuudesta – ajatus siitä, että he ovat etenkin vapauden ja demokratian suhteen poikkeuksellisen valveutuneita ja ansioituneita.

Juuri kongressia he usein kutsuvat maailman hienoimmaksi tai suurimmaksi lakiasäätäväksi elimeksi. He ovat myös äärimmäisen ylpeitä yli 200 vuotta vanhasta rauhanomaisen vallanvaihdon traditiosta, joka sai alkunsa, kun maan ensimmäinen presidentti George Washington luopui virasta vuonna 1797 kahden kauden jälkeen, vaikka olisi voinut jatkaa vankan kansansuosionsa turvin tehtävässä koko loppuelämänsä.

Niinpä keskiviikon tv-kuvat kurittomasta huligaanijoukosta mellastamassa kongressin marmorisilla käytävillä estämässä rauhanomaista vallansiirtoa viilsi syvältä. Väkijoukko oli ottanut vallan, eikä tilanne ollut kenenkään hallinnassa.

Aseiden tuominen Washingtonin keskustaan oli jyrkästi kielletty, mutta siitä huolimatta niitä onnistuttiin kuljettamaan myös kongressirakennuksen sisälle.

Republikaanit kääntyivät Trumpia vastaan

Senaatissa myöhään keskiviikkoiltana pidetyissä puheenvuoroissa moni Trumpin puoluetovereista, varapresidentti Mike Pence mukaan lukien, teki ensi kertaa pesäeroa presidenttiinsä ja tuomitsi tämän toimet ja retoriikan. Trumpin hallinnosta myös erosi torstaina iso joukko ihmisiä.

Medialle vuodettujen tietojen mukaan Trumpin lähipiirissä on harkittu jopa perustuslain 25. lisäyksen mahdollistamaa virasta poistamista, koska Trump on kykenemätön hoitamaan tehtäväänsä. Kongressissa demokraattien johtohenkilöt vaativat joko tätä, tai vaihtoehtona viraltapanomenettelyn käynnistämistä jo toistamiseen.

Osa mielenosoittajista koki tärkeäksi puolustaa Jeesusta sekä vastustaa abortteja ja pedofiileja.

Kaikki edellä mainitut ovat monen mielestä kannatettavia tekoja, jotka vain tulevat liian myöhään. Trumpin kautta on jäljellä enää 12 päivää. Hänen muodostamansa uhka on kuitenkin ollut tiedossa vuosia, eikä symbolisilla eroilla tässä vaiheessa ole mitään käytännön merkitystä.

Trump itse suostui torstaina myöntämään, että uusi hallinto astuu valtaan tammikuun 20. päivänä ja tuomitsemaan kannattajiensa tekemän väkivallan.

Moni kuitenkin kokee, että jokainen hetki, jonka Trump jatkaa virassaan on uhka maan turvallisuudelle.

Lähes koomista on, että Facebook sulki Trumpin tilin ainakin seuraaviksi kahdeksi viikoksi, koska toimitusjohtaja Mark Zuckerbergin mukaan Trumpin viestien salliminen on ”liian iso riski”. Kuitenkin Trumpilla on edelleen hallussaan Yhdysvaltain ydinaseiden laukaisuun tarvittavat koodit.

Kommentoi »