Tuulilasi

Huonoja uutisia Vaasan jättihankkeelle - Tesla rakentaa Saabin raunioille?


Teslan ensimmäinen litiumioniakkuja valmistava Gigafactory avattiin Yhdysvalloissa Nevadassa heinäkuussa 2016, myöhemmin tehdas alkaa valmistaa myös sähköautoja. Vastaava tehdasyksikkö aiotaan avata myös Euroopassa.
Kuvat Energy Vaasa

Niko: Tesla suunnittelee uuden akkutehtaan perustamista Eurooppaan, ja muun muassa Vaasa on ilmoittautunut kisaan. Mutta nyt taisi tulla kova kirittäjä?

Lauri: Tesla etsii eri maista sopivia paikkoja tehtailleen, ja kilpailuttaa sitten näitä paikkakuntia toisiaan vastaan. Koska kaikki haluavat Teslan kulmilleen, pelissä on mukana tukiaisia, verohelpotuksia ja muita samantapaisia voiteluaineita. Nyt mukaan on tullut Trollhättan naapurimaastamme Ruotsista. Autoalaa tuntevat muistavat, että tämä kaupunki oli aikanaan Saabin kotipesä. Niinpä alueella on valmiiksi paljon alihankintatoimintoja, joista Tesla voisi olla kiinnostunut. Tesla kartoittaa mahdollisia tehtaan paikkoja myös Hollannista, Espanjasta, Ranskasta ja Portugalista.

Niko: Mikä tämmöinen Gigafactory oikeastaan on?

Lauri: Jättimäinen akkutehdas. Yksi tällainen laitos pyörii jo Nevadassa, Yhdysvalloissa. Mittasuhteet ovat valtavat. Tehdas on tullut maksamaan 4,5 miljardia euroa, ja se työllistää täydellä kapasiteetillaan pyöriessään noin 6 500 ihmistä. Teslan omien väitteiden mukaan iso tehdas vähentää tyypillisen sähköauton akun tuotantokuluja peräti 30 prosentilla nykyisestä.

Niko: No kerran näin mittavasta hankkeesta on kyse, niin mitä tehtaan tuleminen Vaasaan merkitsisi?

Lauri: Ihan selkeä jättipotti se olisi. Pelkästään rakennusvaiheessa töissä olisi tuhansia ihmisiä. Hankkeen mittakaavasta kertoo se, että Nevadaan rakennettava vastaava Gigafactory on valmistuessaan maailman toiseksi suurin rakennus.

Julkaistu: 1.3.2017