Apu

"Isä sanoi, että yskään kannattaa ottaa ennemmin hunajaa kuin lääkettä – Uskonko?" – Apu Juniorin tiedekysymykset

"Isä sanoi, että yskään kannattaa ottaa ennemmin hunajaa kuin lääkettä – Uskonko?" – Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymyksissä pureudutaan yskän lääkintään ja ihmisen puheäänen syntyyn. Pohdimme myös kysymystä, miksi preeriakoiraa kutsutaan koiraksi, vaikka eno sanoo, ettei se ole koira.
Julkaistu: 5.6.2021

”Mua yskitti ja isä sanoi, että kannattaa ottaa ennemmin hunajaa kuin lääkettä. Uskonko isää?”

Toimitus vastaa: Kannattaa uskoa isää! Hunajaa on tutkittu paljon, ja sen on todettu auttavan yskään monia lääkkeitä paremmin. Hiljattain Oxfordin yliopiston tutkijat kävivät läpi 14 hunajasta tehtyä tutkimusta ja saivat selville, että hunaja tepsii yskän lisäksi myös muihin flunssan oireisiin.

Kahden tutkimuksen mukaan hunajan nauttiminen myös lyhensi flunssan kestoa yhdellä tai kahdella päivällä. Asiaa halutaan tutkia kuitenkin lisää, sillä vielä ei esimerkiksi tiedetä, mihin hunajan teho perustuu.

”Mistä ihmisen puheääni tulee?"

Ihmisen puheentuotto on monimutkainen yhtälö. Mekaanisesti ääni syntyy ihmisen hengittäessä ulos, kun ilma virtaa keuhkoista äänihuulten läpi. Ääni syntyy äänihuulten värähdellessä ja muuntuu suun ja ­nielun alueella.

Äänen korkeuteen ja taajuuteen vaikuttaa erityisesti äänihuulten koko. Lapsen ääni on yleensä korkeampi. Iän karttuessa ja äänihuulten kasvaessa ääni madaltuu. Äänteet ja puhe muodostuvat kielen, huulten ja ­kurkun sekä nielun alueen elinten yhteistoiminnan tuloksena.

  • Kysyjä: Pihla, 9
  • Vastaaja: työterveys­lääkäri, yleislääkäri Toni Vänni Terveystalosta

” Enoni sanoi, ettei preeriakoira ole oikeasti koira. Voiko se olla totta? Ja jos on, miksi sillä sitten on sellainen nimi?”

Toimitus vastaa: Hyvä kysymys! Jos olet nähnyt kuvan preeriakoirasta (Cynomys), tiedät, että se muistuttaa ennemminkin marsua tai murmelia kuin koiraa. Ja nyt tulee yllätys: se on itse asiassa maassa asuva orava! Puissa hyppely siltä ei ­luonnistu, sillä siltä puuttuu tasapainoa antava pitkä häntä ja se on myös melko iso. Nimensä preeriakoira on saanut varoitusäänestään, joka muistuttaa koiran haukuntaa.

Kommentoi »