Hienoimmat road tripit
Matkailu
Hienoimmat road tripit
Autolla Andien yli tai kierros karunkauniilla Skotlannin Ulko-Hebrideillä? Näissä kuudessa paikassa voit tehdä unohtumattoman road tripin.
23.4.2015
 |
Mondo

Maailmasta löytyy muitakin hienoja ajomatkoja kuin Amerikan kuuluisa Route 66.

Australian itärannikko Australian itärannikko on täynnä surffirantoja, eloisia rantakyliä, kaupunkeja pilvenpiirtäjineen ja sademetsää. Aikaa siellä ajamiseen kannattaa varata runsaasti: Sydneystä Cairnsiin matkaa kertyy yli 2 600 kilometriä.

Puolivälissä matkaa voi retkeillä maailman suurimmalla hiekkasaarella Fraser Islandilla. Se vaatii maastoauton, tai retken voi myös ostaa. Cairnsista tai Whitsundaysin paratiisisaarilta pääsee sukeltamaan ja snorklaamaan Isolle valliriutalle. Jos aikaa on vähän, valitse Sydney–Cairns-reitin sijaan 240 kilometrin ­maisemareitti Great Ocean Road Kaakkois-Australiassa. Sillä näkee upeita rantoja, kuuluisan Twelve Apostles -kivimuodostelman ja vaikkapa koaloja ja kenguruita.

Andien ylitys Etelä-Amerikassa Vuoristomaisemista nauttivalle parhaita matkoja on ajaa Andien yli Etelä-Amerikassa. Hyvä reitti kulkee Chilen Santiagosta Argentiinan Mendozaan. Auton vuokraus voi kuitenkin olla hankalaa, jos alku- ja päätepiste ovat eri maissa. Road trip onkin paras yhdistää Chilen-matkaan: vuokraa auto Santiagosta, aja 360 kilometrin reitti Mendozaan ja palaa samaa tietä takaisin. Maisemat kyllä kestävät kaksikin katselukertaa. Viineistä pitävä voi pysähdellä Mendozan viinialueella.

Karut Ulko-Hebridit Skotlannissa Ulko-Hebrideillä Skotlannin länsi­rannikolla autoilija saa nauttia karunkauniista maisemista. Yli 200 kilometrin matkalle saari­ketjun päästä päähän mahtuu niin valkoisia hiekka­rantoja kuin tuulen pieksemiä kallioita.

Saarilla on lukuisia kiinnostavia arkeologisia kohteita. Tärkeimmät esihistorialliset kivimuodostelmat, kuten Callanishin kivikehä, sijaitsevat Lewisin saarella. Hurja­päät pääsevät kokeilemaan saarilla esimerkiksi merimelontaa tai kalliokiipeilyä. Ulko-Hebrideille kulkee useita lauttoja ja lentoja Skotlannin mannermaalta. Auton voi vuokrata saarilta.

Ulkoilijan Kanada Matka Vancouverista ­Calgaryyn on loistovalinta laskettelijoille, mutta metsä- ja vuoristo­maisemat hivelevät jokaisen ­silmää. Reilun tuhannen kilometrin matkan voi ajaa muutamassa päivässä, jollei pysähtele ulkoilemaan. Reittivaihto­ehtoja on useita, ja yksi parhaista on suunnata aluksi ­Vancouverista pohjoiseen, ­Whistlerin ­vuo­risto­­­kaupunkiin vuoden 2010 talvi­olympialaisten maisemiin. Sieltä matka vie Kamloopsin ja Banffin kaupunkien läpi Calgaryyn. Tie ­kulkee kansallis­puistojen ja hiihto­keskusten kautta. Pakollinen ­nähtävyys on Banffin kansallispuisto, jossa voi ihastella upeita vuoria ja jäätiköitä ja lasketella valtavalla rinnealueella.

Kiehtovinta Etelä-Afrikkaa Etelä-Afrikan kuuluisin maisema­tie on Garden Route. Vehreän rannikkoreitin Mossel Baysta pari­sataa kilometriä itään ajaa vaikka päivässä. Parasta on pysähdellä luonnonnähtävyyksille, kuten valassafarille Hermanukseen. Reittiin on hyvä yhdistää Kapkaupunki ja sen seuduilta löytyvät Hyväntoivonniemen maisemat.

Seikkailija voi ajaa lähes 2  000 kilometrin matkan Johannes­burgiin asti, kun seuraa ensin rannikolla N2-tietä ja kääntyy N3:lle kohti pohjoista. Kohokohtia on Lohikäärmevuorten jono Lesothon ja Etelä-Afrikan rajalla. Wild Coastin seutu tarjoaa näköala­paikan maan ristiriitaisuuksiin: on kauniita paikkoja surffaukseen ja patikointiin mutta myös maaseudun köyhää arkea. Wild Coast on xhosaheimon perinteikästä aluetta, jossa vaikuttaa yhä rotusorron historia.

Pohjanlahden rannat Kesäiselle ajelulle Suomessa parhaita reittejä on Pohjanlahden rantatie Länsi-Suomessa. Lähes 900 kilometrin matkalle Vehmaalta Tornioon osuu kauniita merimaisemia, vilkkaita kesä­kaupunkeja ja tapahtumia. Reitillä voi ihastella Rauman puutaloja, Merenkurkun saaristoa ja Kalajoen hiekkasärkkiä. Oiva veneretkikohde on Sälgrundin vanha luotsiasema ja majakka Kaskisen edustalla. Merenkurkusta kerrotaan lisää Mondossa 4/2015. n 

Tietoja juttuun antoivat Tarja Koski Kilroysta ja Eva Kiviranta Visit Finlandista.

Kommentoi »