Mondo

Herkuttele Berliinissä


Kasvisannoksia jaettavaksi, kekseliäitä drinkkejä ja todellista lähiruokaa. Ruuan rakastajat löytävät Berliinistä aina uusia kiinnostavia makuja kokeiltavaksi. Tässä kolme ravintolavinkkiä seuraavalle matkalle.
Kuvat Heli Sorjonen

Kasvisherkkuja ja olutta

Kaupunkilehti Tip Berlin nimesi rahtikonteista rakennetun Brlo Brwhouse -pienpanimoravintolan Berliinin kolmanneksi parhaaksi illallispaikaksi. Ruokaa myydään eri kokoisina kattauksina (S, M ja L), ja keskikoon setistä (49 e) kaksi ihmistä syö itsensä ähkyyn. Lista pohjaa plant based -ajatteluun: kaikki on kasvisruokaa ja lihaa saa halutessaan ”lisukkeeksi”. Suosikeiksi nousevat muun muassa tuhkalla päällystetty burratajuusto ja fermentoidulla mustalla valkosipulilla maustettu perunapyree. Oluissa satsataan erikoisuuden tavoittelun sijaan juotavuuteen.

Schöneberger Strasse 16

brlo-brwhouse.de

Baaripurtavaa ja cocktaileja

Yksi loppuvuonna avautuneen Wagner Cocktail Bistron perustajista on Rasmus Manneck, jonka aiempiin paikkoihin kuuluu kehuttu Industry Standard. Hän sanoo haluavansa tehdä simppeliä lohturuokaa ilman kikkailua. Tapastyyliset pikku-annokset eivät silti ole perusmättöä. Esimerkiksi ranskalaiset on savustettu ja tarjotaan miso-hunajamajoneesin kera. Juoma-listalta löytyy sekä klassikoita että moderneja drinkkejä, ja kaikki viinit ovat alkuviinejä. Suomalainen musiikkituottaja Jonas Wervijnen soittaa täällä kerran kuussa levyjä. Silloin baarista saa myös kossu-vissyn.

Paul-Lincke-Ufer 22

wagnercocktailbistro.com

Todellista lähiruokaa

Harvassa ravintolassa raaka-aine tulee yhtä läheltä kuin Good Bankissa: Mittessä sijaitsevan salaattipaikan salaatti kasvaa lasikaapeissa pitkän myynti­tiskin takana. Sato korjataan kaksi kertaa päivässä, ja joka päivä sata kasvia on syöntikypsiä. Loput raaka-aineista tulevat ravintolan ulkopuolelta, mutta nekin lähialueilta. Sisätilaviljelyyn erikoistuneen paikan tunnelma on scifihenkinen ripauksella jenkkityylistä pikaruokalaa. Salaattien lisäksi listalla on täytettyjä leipiä, keittoja, lasagnea ja raakakakkua.

Rosa-Luxemburg-Strasse 5

good-bank.de

Julkaistu: 22.3.2018