Apu

Helena Petäistö: Saimaa – Miksei näin loistavaa matkakohdetta ole osattu markkinoida maailmalle?

Helena Petäistö: Saimaa – Miksei näin loistavaa matkakohdetta ole osattu markkinoida maailmalle?
Saimaa on helmi, joka pitäisi brändätä luksustasolle. Keskinkertaisuus ja huoltamoruoka on nyt unohdettava!
Julkaistu: 18.2.2020

Lago di Como, Lago di Garda, Lac Leman eli Genevenjärvi, Zürchersee eli Zürichinjärvi, Loch Ness, Lake Windermere… Siinä Euroopan järviä, jotka tunnetaan nimeltä ja jotka houkuttelevat. Mutta jos listaan lisää Saimaan, tuskinpa nousee yhtään kättä pystyyn naapurimaidemme ulkopuolella.

The Wall Street Journal tosin yllätti pari vuotta sitten, kun se sisällytti Saimaan maailman kymmenen kauneimman järven joukkoon. Ei mistään muualta maailmasta löydy yhtä poikkeuksellista järvialuetta: ainakin 60 000 järveä, lammet mukaan laskettuina vielä paljon enemmän.

Järvi-Suomen kohdalla kartta on todella kuin pitsiä. Se ällistyttää aina karttaamme katsovaa ulkomaalaista.

"Miksei ruokapaikkaa löydy muualta kuin huoltoasemilta?"

On harmi, ettei näin loistavaa matkakohdetta ole kyetty brändäämään eikä markkinoimaan maailmalle.

Lappi on lyönyt itsensä läpi, mutta varsinkin tuntureita jylhempiin Alppeihin tottuneille ranskalaisystäville keskiyön auringossa kylpevä Järvi-Suomi on meillä ehdottomasti ihmeellisin asia.

Herkutteluun tottuneet ranskalaiset vain ihmettelevät, miksei vatsan kurniessa ruokapaikkaa hakematta löydy muualta kuin huoltoasemilta. Sellainen ei eurooppalaisturisteille käy. Emmehän mekään suostu ulkomaanlomillamme syömään huoltoasemilla.

Puhtaan veden, luonnon ja maailman puhtaimman ilman ihmemaasta puuttuu Euroopan muiden järvien rannoilta löytyvä tasokas tarjonta.

Tänne olisi tulijoita, jos osattaisiin viestiä oikein.

Tuore ilouutinen on, että luksuspalveluja on vihdoinkin luvassa Saimaan rannallekin. Savonlinnalainen laivanvarustaja on kuulemma pannut arvokkaan satavuotiaan höyrylaivan remonttiin: ahtaiden hyttien tilalle on tulossa sviitit, ja myös keittiö ja ravintola uudistetaan.

Sveitsissä ja Itävallassa varakkaat matkailijat maksavat maltaita puhtaan alppi-ilman hengittämisestä hurmaaviksi hotelleiksi kunnostetuissa, maisemaan kauniisti istuvissa alppimajoissa, joissa herkuttelu sujuu ja palvelu pelaa.

Tänne tulisivat luksukseen tottuneet turistit

Juuri niin tulee Suomessakin tehdä. Massaturistimaaksi ei Suomesta ole lyhyen sesongin ja kaukaisen sijainnin takia. Hinnat ovat tavalliselle tallaajalle aina liian korkeat. Eikä Suomen luonto massaturismia totisesti kaipaakaan.

Mutta nykyinen tarjontamme on niin keskinkertaista, ettei sillä luksukseen tottunutta turistia houkutella. Vain Lapin revontulia osaamme tarjota kaikilla hienoimmilla mausteilla vaativille matkailijoille.

Sama pitää tehdä Järvi-Suomessakin: luonnonrauhan lumoa, maagisia yöttömiä öitä ja huippupalvelua, laatukonsertteja valoisana iltana järvenrannalla sekä juuri järvestä vedettyä kalaa gourmetkokin valmistamana. Luontoelämysten lisäksi nähtävillä on maailman suurin puukirkko, jota katedraalien maasta tulevatkin aina ihastelevat.

"Keskinkertaisuus on täysin unohdettava."

Suomessa keskikertaisuus on massaturisteille liian kallista, vaativille turisteille se ei riitä. Suosittelen lähikäyntiä vaikka Tallinnan Three Sisters Hotelissa. Tällaisia hurmaavia boutique-hotelleja täynnä historiaa, tyylikkyyttä ja viihtyisyyttä eurooppalaiset rakastavat. 

Valitettavasti meillä historia hävitetään, kylmää ja kalseaa luullaan tyylikkääksi eikä viihtyisyys ole vahvin lajimme.

Helena Petäistö on toimittaja ja kirjailija.

Kommentoi »