Apu

Helena Petäistö: Koronatesti on nyt koettu Helsingissä – Kaukana kauhukuvat Pariisista, kadulla tunteja testiin jonottavista ihmisistä

Helena Petäistö: Koronatesti on nyt koettu Helsingissä – Kaukana kauhukuvat Pariisista, kadulla tunteja testiin jonottavista ihmisistä
Kolumnissaan Helena Petäistö tunnustaa, ettei uskalla ajatellakaan, miten hänen olisi käynyt Pariisissa, jossa sairaalat ovat täynnä ja katastrofin partaalla.
Julkaistu: 3.11.2020

No niin, nyt on koronatesti koettu Helsingissä. Sain virusoireet, menin aamulla nettiin, sain lupauksen yhteydenotosta puolen tunnin sisällä.

Lupaus piti, hoitaja soitti, kun vedin sukkahousuja jalkaan. Testiaika Jätkäsaareen tuli nopeasti, hyvä että taksilla ehdin. Taksi tunnisti osoitteen ja osasi jopa kaartaa oikean oven eteen. Yksi asiakas pääsi juuri sisään, odotin minuutin, ja kun pääsin sisään, ilmestyi seuraava oven taakse. Testi oli ohi nopeasti, ja tulos luvattiin muutamassa päivässä.

Kaukana olivat kauhukuvat Pariisissa tuntikaupalla kadulla testiin jonottavista uupuneista ihmisistä.

Sain negatiivisen tuloksen kahden ja puolen vuorokauden päästä ja puhelinnumeron, johon soittaa, jos oireet jatkuvat. Soitin ja sain ohjeet. Kahdessa tunnissa olin Meilahdessa tutkimuksissa, ja uskomatonta työtä tehtiin kolmen päivän ajan kunnes pöpöni löytyi. Siihen löytyivät lääkkeet, ja tarkastuskäynti oli jo parin päivän päästä.

Yliopistosairaalat ovat kestäneet hyvin

Ainakin suurten kaupunkien yliopistosairaalat ovat siis kestäneet hyvin koronaviruksen, ja kiireiset tapaukset kyetään yhä hoitamaan tehokkaasti. En uskalla ajatellakaan, miten olisi käynyt Pariisissa. Siellä sairaalat ovat täynnä ja katastrofin partaalla.

Suomen syrjäinen sijainti meren takana kaukana muusta Euroopasta ja sen liikenteen solmukohdista on kirous maamme vientiteollisuudelle, mutta siunaus pandemian riehuessa muualla. Monta mokaa on saanut tehdä, ja silti virus on, luojan kiitos, hyvin hallinnassa.

Rintaa ei kannata röyhistellä, sillä jos olisimme tiheästi asuttu maa Ruuhka-Euroopassa, olisi meidänkin tilanteemme toinen.

Ennen kaikkea nyt tarvitaan meilläkin ryhtiliikettä, että saisimme tilanteen pysymään yhtä hyvänä. Koronaviruksen viheliäisyys ja sen jättämät pitkäaikaiset tai pysyvät vaivat tunnetaan. 

Humalahakuisuus päihittää turvavälit

Silti baareissa istutaan viikonloppuisin lähes sylikkäin turvaväleistä välittämättä tappiin asti. Suomalainen humalahakuisuus peittoaa pohjoismaisen etäisyyden pitämisen. Kesällä näki puistoissa sellaista biletystä, ettei ollut todeksi uskoa.

Mitä ihmettä? Etelässä tällaista ajattelemattomuutta piti olla, ei järkevässä Pohjolassa. Tilanne on räjähtänyt ruuhka-Euroopassa. Sekä liittokansleri Angela Merkel että presidentti Emmanuel Macron julistivat viime viikolla samana iltana käytännössä karanteenin voimaan ja sulkivat kansalaiset taas koteihinsa.

Suomessakin olisi syytä viimeinkin sanoa painokkaasti ja selvin sanoin pari totuutta, ettei hyvä tilanne pääse pahenemaan. Ranskassa sekoiltiin keväällä maskipulan kanssa, mutta siitä ei tehty elämää suurempaa asiaa.

Puute myönnettiin, maskeja tilattiin ja määrättiin maskipakko lähes kaikkialle.

Nyt myönnetään, että testien tarve oli odotettua suurempi, ja virhe pyritään korjaamaan karanteenin aikana.

Helsinkiläisapteekkari kertoi lähijunastaan, jossa levy pyörii joka aamu vaimeasti suositellen maskia julkisissa liikennevälineissä.

Kukaan ei lotkauta korvaansa.

Eräänä aamuna oli tomera naiskonduktööri kuuluttanut itse pontevasti:

– Huomenta! Nyt kaikki maskit kasvoille, kiitos! Jokainen oli kaivellut heti maskin laukustaan. ●

Kommentoi »