Apu

Helena Petäistö: Kun ranskalaiset suljettiin koteihinsa 55 päiväksi, lapsiluvun sijasta kasvoi perheväkivalta

Helena Petäistö: Kun ranskalaiset suljettiin koteihinsa 55 päiväksi, lapsiluvun sijasta kasvoi perheväkivalta
Pandemian alussa odotettiin ”baby boomia” syntyvyyden laskusta kärsivään Eurooppaan, kirjoittaa Helena Petäistö kolumnissaan. Mutta toisin kävi.
Julkaistu: 20.4.2021

Valokuva onnellisesta isukista käärö kainalossa putkahti kännyyni helmikuussa: ”Tällainen pieni poitsu syntyi meidän iloksemme.”

Kun komea 34-vuotias köriläs päättää viimein toimia Suomen surkean syntyvyyden hyväksi ja kun kymmenittäin hänen ystäviään ja työkavereitaankin on tekemässä samoin, on koronavirus nähtävästi saanut Suomessa jotakin hyvääkin aikaan.

Salibandyt ja kaveriporukat saivat jäädä vähemmälle ja elämän oikeasti tärkeät asiat nousta tärkeimmiksi.

"Tiheään asutussa Manner-Euroopassa koronasulut ovat olleet petipuuhille liian rankkoja."

Pandemian alussa eri puolilla Eurooppaa odotettiin, että ehkä karanteenit ja koronasulut saavat vihdoin aikaan kauan toivotun ”baby boomin” syntyvyyden laskusta kärsivässä vauraassa maanosassa. Toisin kävi: vuodesta 2020 tulikin floppi, ”baby flop”, ja vuodesta 2021 odotetaan vielä pahempaa, oikeaa ”baby crashiä”, romahdusta.

Tiheään asutussa Manner-Euroopassa koronasulut ovat olleet petipuuhille liian rankkoja. Kun ranskalaiset suljettiin vuosi sitten koteihinsa 55 vuorokaudeksi, oli romantiikka kaukana etenkin kalliiden suurkaupunkien ahtaissa asunnoissa, joissa lapsiperheet olivat vuorokauden ympäri toistensa niskassa. Lapsiluvun sijasta kasvoikin perheväkivalta.

Meren takana sijaitsevassa, harvaan asutussa Suomessa kaikelta vältyttiin, kieltojen sijasta tuli enimmäkseen suosituksia, ja luontoa ja raikasta ulkoilmaa on riittänyt kaikille. Vaikka kaikesta on silti pitänyt kitistä ja jopa osoittaa mieltä, on stressitaso nähtävästi pysynyt todella alhaisena muuhun Eurooppaan verrattuna: Suomen syntyvyyslukujen kasvu on tällä hetkellä selkeä poikkeus Euroopassa.

"Suurimmassa osassa Eurooppaa syntyvyys on vähentynyt alkuvuonna merkittävästi viime vuoden vastaavasta ajankohdasta."

Varsinainen koronavauvojen kausi alkoi tänä vuonna tammi-helmikuussa. Suurimmassa osassa Eurooppaa syntyvyys on vähentynyt alkuvuonna merkittävästi viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Ranskassa peräti 51 prosenttia perheenlisäystä suunnitelleista on lykännyt projektia myöhempään ja 17 prosenttia hylännyt koko ajatuksen. Saksassa 55 prosenttia on päättänyt lykätä ja 14 prosenttia perua lapsisuunnitelmat, Italiassa 37 prosenttia on lykännyt ja 35 prosenttia perunut.

Espanjassa puolet on lykännyt ja 29 prosenttia hylännyt lapsikaavailut, Britanniassa jopa 57 prosenttia on lykännyt suunnitelmat ja 19 prosenttia hylännyt ne.

"Täytyy toivoa, että nyt, kun korona esti alituisen matkustelun ja harrastuksesta toiseen ryntäämisen, vauvat kietoisivat salibandy­porukatkin pikkusormensa ympäri."

Italiassa syntyvyys on jo ennen pandemiaa ollut yhtä vähäistä kuin Suomessa. Presidentti Sergio Mattarella otti asian esille uudenvuodenpuheessaan: ”Ennuste syntyvyyden laskusta on merkki viruksen tuomasta epävarmuudesta.”

Maan talousviisaat varoittavat syntyvyyden romahduksesta, joka vaarantaisi maan talouden ja sosiaaliturvan ja uhkaa syventää maan ikärakenteen epätasapainoa peruuttamattomasti.

Vain Saksassa on koettu joulu-tammikuussa pieni 0,8 prosentin kasvu syntyvyydessä. Kaikkialla muualla Euroopassa puhutaan romahduksesta – paitsi Pohjoismaissa. Vain Suomi poikkeaa tammi- helmikuun syntyvyyden komealla kahdeksan prosentin kasvulla kaikista muista maista.

Silti Suomi pysyy yhä erittäin alhaisen synty­vyyden maana. Täytyy toivoa, että nyt, kun korona esti alituisen matkustelun ja harrastuksesta toiseen ryntäämisen, vauvat kietoisivat salibandy­porukatkin pikkusormensa ympäri oikeaan perhe-elämään.

Kommentoi »