Helena menetti huijarille yli 60 000 euroa – Kaikki alkoi, kun hän sai kohteliaan viestin öljynporauslautalta
Rikos
Helena menetti huijarille yli 60 000 euroa – Kaikki alkoi, kun hän sai kohteliaan viestin öljynporauslautalta
"Kaipasin sinua niin paljon, maailmani", nettihuijari viestitti ja vei lopulta kaikki Helenan säästöt. Romanssihuijaukset ovat lisääntyneet viime vuosina. Monesti pahinta ei ole menetetty raha vaan menetetty rakkaus. Toimittaja ja entinen poliisi Kale Puonti kertoo, miten romanssihuijarit petkuttavat uhrejaan.
1Kommenttia
Julkaistu 22.1.2023
Apu

3 800 euroa. 5 000 euroa. 2 500 euroa. Maksuja oli toistakymmentä, tuhannesta eurosta suurempiin summiin. Yhteensä yli 60 000 euroa, Helenan kaikki säästöt.

Helena oli yli kuusikymppinen, eikä hän ollut aiemmin ollut tekemisissä poliisin kanssa. Nyt hän oli tullut Pasilan poliisitalolle Helsinkiin. Hän halusi tehdä rikosilmoituksen. Helena oli miettinyt sitä jo pitkään, mutta toivo asioiden selviämisestä oli viivyttänyt häntä.

Helena epäili, että hänen netissä tapaamansa George olikin huijari – ja että hän oli menettänyt tälle kaikki rahansa.

Rikosilmoituksen vastaanottanut poliisi jakoi jutun nettipetostutkintaan, jossa se siirtyi minulle. Työskentelin ennen poliisina, ensin yli 30 vuotta huume- ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa ja kaksi viimeistä vuotta nettipetoksissa. Siellä tutkin erityisesti romanssihuijauksia.

Muutama vuosi sitten Helenan tapaus päätyi pöydälläni olevaan juttukaukaloon, jossa odotti jo useampi lähes samalla tavalla huijatuksi joutuneen naisen tekemä rikosilmoitus. Poliisi saa viikoittain useita ilmoituksia romanssihuijauksen kohteeksi joutuneilta ihmisiltä. Helenan tarina olikin minulle valitettavan tuttu.

Tämän jutun tiedot on otettu rikosilmoituksen tutkinnan lopettamispäätöksen julkisesta osasta. Helena ei ole asianomistajan oikea nimi, vaan nimi on muutettu. Lisäksi olen muokannut huijarien lähettämät viestit helpommin luettavaan muotoon, koska huijarien käyttämät käännösohjelmat tekevät viesteistä usein melko sekavia.

Jutussa oleva viestittely voisi olla lähes minkä tahansa romanssihuijauksen pöytäkirjoista, sillä tapaukset noudattavat pääosin samaa kaavaa.

Kohtelias viesti öljynporauslautalta

”Hei. Mukavaa, että hyväksyit kaveripyyntöni. Nimeni on George ja työskentelen öljynporauslautalla. Voinko kirjoittaa sinulle, sillä muistutat paljon edesmennyttä vaimoani.”

Kaikki alkoi, kun Helena sai Facebookissa kaveripyynnön Georgelta. Hän hyväksyi tuntemattoman miehen kaverikseen, koska tämä vaikutti mukavalta ja kirjoitti suomeksi.

Georgen Facebook-profiilissa komeili tyylikäs keski-ikäinen mies. Hän kertoi, että työskenteli öljynporauslautalla ja että hänen edesmennyt vaimonsa oli ollut suomalainen.

Helena ei ymmärtänyt, että huijari käytti viestiensä kirjoittamisessa käännösohjelmaa. Hän luuli, että miehen erikoinen suomen kieli johtui siitä, että tämä oli asunut pitkään ulkomailla.

Romanssihuijaukset ovat lisääntyneet viime vuosien aikana selvästi. Vuonna 2021 poliisille tehtiin yli 2 500 rikosilmoitusta erilaisista huijauksista. Määrän odotettiin kasvavan vuonna 2022.

– Huijareiden toimintaa voidaan verrata rysäkalastukseen. Muutamasta Afrikan valtiosta lähtee päivittäin eri puolille maailmaa tuhansia viestejä, ja aina joku tarttuu pyydykseen. Huijari esiintyy varakkaana ja saattaa lähettää kuvia taloistaan, rahoistaan ja timanteistaan, kertoo rikosylikomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisista.

Huijarit ovat ammattirikollisia, jotka kehittävät koko ajan huijaustapojaan. Esimerkiksi Googlen kääntäjän ansiosta huijauksia voidaan tehdä myös suomeksi. Siksi huijatuksi tulee nykyään myös vanhempia ihmisiä, jotka eivät osaa englantia.

Romanssihuijauksien uhreiksi joutuvat pääosin naiset, kun taas miehet ovat uhreina erilaisissa valuuttahuijauksissa. Koulutuksella ei näytä olevan kovin suurta merkitystä. Kokemukseni mukaan huijatut ovat usein kokemattomia sosiaalisen median käyttäjiä ja yksinäisiä naisia, joille juttuseura tuo arkeen vaihtelua ja piristystä.

Huijari osaa koskettaa tunteita

”Hyvää yötä maailmani, kuinka ilta oli? Anteeksi myöhäisestä vastauksesta kulta. Eilen ei ollut Internet-yhteyttä. Kaipasin sinua niin paljon, maailmani. Kuinka voit kuningattareni?”

Noin kaksi viikkoa viestittelyn aloittamisen jälkeen George tunnusti jo avoimesti rakkauttaan Helenalle. Mitään rahapyyntöjä ei vielä tässä vaiheessa tullut. Nykyään onkin tyypillistä, että viestittelyä ja rakkaudentunnustuksia jatketaan pidempään ennen kuin esitetään ensimmäinen tarve ”lainata” rahaa.

Helena olisi halunnut keskustella Georgen kanssa videopuhelun välityksellä, mutta se ei tullut kyseeseen, koska merellä yhteydet olivat kuulemma niin huonot. Videopuhelu ei huijarille tietenkään sovi, koska silloin hän paljastuisi joksikin aivan muuksi kuin öljynporauslautan työntekijäksi.

Viestittely oli kuitenkin vilkasta. George kirjoitti lähes päivittäin kymmeniä hempeitä viestejä, joissa hän kaipasi Helenaa ja vannotti tälle suurta rakkauttaan. Miehellä tuntui olevan samanlaiset elämänarvot kuin Helenalla. Melko nopeasti Helena huomasi olevansa ihastunut.

Tämä on tyypillinen kaava kaikissa romanssihuijauksissa.

– Huijarit ovat aina valmiita keskustelemaan tunteista. He ovat huolehtivaisia ja pyrkivät koskettamaan huijattavan syvempiä tunteita, kertoo kehitysjohtaja Jaana Koivukangas Rikosuhripäivystyksestä.

Hän on kohdannut työssään lukuisia romanssihuijauksia. Pelkästään vuonna 2022 Rikosuhripäivystyksessä asioi noin 270 uutta ihmistä romanssihuijauksiin liittyen. Heille tarjotaan tukea ja neuvoja, ja heidät voidaan ohjata eri avuntarjoajien luokse.

”Huijarit ovat äärimmäisen taitavia. Kun he saavat jonkun koukkuunsa, he osaavat rakentaa itsestään juuri sellaisen paketin kuin huijattava haluaa.”
Rikosylikomisario Hannu Kortelainen

Kun tunteet ovat vahvat, uhri sivuuttaa herkästi kaikki epäilyt. Romanttisista viesteistä voi tulla hyvän olon tunne, johon syntyy jonkinlainen riippuvuus. Uhri saattaa silotella huijarin tarinoita toivoessaan niiden olevan aitoja ja totta. Joissakin tilanteissa uhrin ystävät tai omat aikuiset lapset varoittavat tilanteesta. Ihminen saattaa kuitenkin olla niin rakastunut, ettei halua uskoa varoituksia.

– Vahvat tunteet sumentavat valitettavan usein päätöksentekoa. Varoituksia on ehkä kuunneltu, mutta niitä ei ole kuultu, Jaana Koivukangas kuvaa.

Huijarit ovat kiinnostuneita keskustelukumppaninsa elämästä ja käyttävät saamiaan tietoja hyväkseen. He esimerkiksi harrastavat juuri samanlaisia asioita kuin uhriksi joutunut ihminen.

– Huijarit ovat äärimmäisen taitavia. Kun he saavat jonkun koukkuunsa, he osaavat rakentaa itsestään juuri sellaisen paketin kuin huijattava haluaa, rikosylikomisario Hannu Kortelainen kuvailee.

On todennäköistä, että huijarit tekevät työtä kolmessa vuorossa, sillä viestejä tulee niin usein ja sellaisina vuorokauden aikoina, ettei yksi ihminen pysty sellaista määrää tuottamaan.

Rahapyyntö vasta pitkän viestittelyn jälkeen

Useamman viikon viestittelyn jälkeen Helenan huijaus siirtyi seuraavaan vaiheeseen. George ilmoitti, että öljynporauslautalla oli rikkoutunut kone eikä hän pystynyt siirtämään korjausrahoja eteenpäin, koska merellä yhteydet olivat niin huonot. George pyysi, että Helena lähettäisi rahat hänen puolestaan. Hän lupasi maksaa rahat takaisin heti, kun pääsisi toimivien yhteyksien päähän.

Helena oli huolissaan säästöistään, mutta Georgen henkinen painostus ja lupaus rahojen välittömästä takaisinmaksusta saivat hänet myöntymään. Mies osasi selittää asiat uskottavasti.

– Huijarin tarina on usein sellainen, että hänellä on kyllä rahaa, mutta juuri nyt hän ei pääse niihin käsiksi. Rahanpyyntö on vain lainaa, jonka hän maksaa takaisin ensi tilassa, Jaana Koivukangas kertoo.

Romanssihuijauksille on tyypillistä myös tilanne, jossa huijarit haluavat lähettää uhrilleen rahaa. Kun tämä suostuu, tilanne mutkistuu. Uhrille lähetetään sähköpostiin virallisen oloinen viesti, jossa kehotetaan maksamaan esimerkiksi tullimaksuja, rahansiirtotodistuksia ja muita asiakirjoja, jotta rahansiirto onnistuu. Kun hän sitten maksaa, tulee lisää pyyntöjä.

Joskus on käynyt niinkin, että huijari on ikään kuin avannut yhteisen tilin. Hän kertoo laittavansa omat rahansa sinne ja pyytää uhriakin tekemään niin, jotta tililtä voidaan maksaa vaikkapa uusi yhteinen koti. Huijari saa kaiken näyttämään siltä, että hän todella olisi laittanut rahaa tilille.

– Huijarit luovat viesteillään kiireen tunteen ja hädän, johon huijattavan tulee välittömästi reagoida. Menetetyt rahamäärät vaihtelevat 2 000 euron ja 200 000 euron välillä. Keskiarvo on noin 20 000–30 000 euroa, rikosylikomisario Hannu Kortelainen sanoo.

Huijauksista kertyy suuria summia. Pankkeja ja vakuutuslaitoksia edustavan Finanssiala ry:n mukaan suomalaisilta huijattiin erilaisilla petoksilla lähes 11 miljoonaa euroa vuoden 2022 tammi-kesäkuussa. Tuottoisimpia huijauskeinoja olivat juuri dokumentti- ja rakkaushuijaukset, joiden osuus oli noin 3,8 miljoonaa euroa. Summat ovat pankeille tulleita tietoja, eivätkä kaikki huijaukset ole välttämättä niissä mukana.

Vaatimukset kasvavat koko ajan

Jos huijareille lähettää heidän pyytämänsä rahasumman, voi olla varma, etteivät pyynnöt lopu siihen. Kun Helenan ensimmäiset rahalähetykset olivat menneet perille, huijareiden vaatimukset kasvoivat. Helena lähetti kuukauden aikana rahaa kolmelle eri tilille yhteensä noin 50 000 euroa.

Romanssihuijauksille on tyypillistä, että äkillinen rahantarve vaihtuu kesken viestittelyn. Näin kävi myös Helenan tapauksessa. Mukaan tuli asianhoitaja, joka ilmoitti, että öljynporauslautalla on tapahtunut räjähdys.

"Aviomiehesi on osallisena räjähdyksessä, ja hänellä leikkautunut päävammat ja sisäinen verenvuoto. Hän on nyt koomassa.”

Eri nimellä esiintynyt huijari ilmoitti, että Helenan pitäisi nyt huolehtia Georgen tyttärestä. Helena oli kuitenkin jo alkanut epäillä, että häntä huijataan. Lopulta Helenan kysymykset lopettivat kaiken yhteydenpidon.

Helena ymmärsi menettäneensä huijauksensa kaikki säästönsä, yli 60 000 euroa. Hän oli järkyttynyt.

”Monesti pahinta ei ole menetetty raha vaan menetetty rakkaus.”
Jaana Koivukangas, Rikosuhripäivystys

Suurin osa poliisina kuulustelemistani asianomistajista on ollut hämillään ja häpeissään, kun he ovat huomanneet joutuneensa huijatuksi. Sama näkyy Rikosuhripäivystyksessä.

– Huijattu kokee usein valtavaa häpeän tunnetta. Hyvin usein käy myös niin, ettei huijattu ole kertonut kenellekään rakastumisestaan, Jaana Koivukangas sanoo.

Huijauksen jälkeen luottamus ihmisiin voi olla pitkään kadoksissa. Selviytymistä voi edesauttaa, kun käsittelee tapahtumaa ja siihen liittyvää tunteita muiden saman kokeneiden kanssa.

– Monesti pahinta ei ole menetetty raha vaan menetetty rakkaus. Vertaistuella on tällaisissa tapauksissa valtava voima. On helpottavaa tietää, ettei ole ainoa, joka on uskonut huijaria. On myös tärkeää kuulla, että huijarit ovat nimenomaan huijaamisen ammattilaisia ja fiksukin, verkon vaaroja tiedostava ihminen voi tulla huijatuksi.

Rikollisia ei juuri koskaan saada selville

Osa rikoksista tulee poliisin tietoon huolestuneen omaisen tai ystävän ilmoituksesta. Näissä tapauksissa osa huijatuksi tulleista ei usko tai halua hyväksyä sitä, että rakkauden kohde onkin huijari. He jatkavat rahojen lähettelyä poliisin tai pankin varoittelusta huolimatta ja vaihtavat jopa pankkia, jos oma pankki on keskeyttänyt rahalähetykset.

Romanssihuijauksien päätekijöitä ei juuri koskaan saada selville, koska tekijät toimivat valtaosin muutamassa Afrikan valtiossa. Jos huijattu euromäärä on riittävän suuri, ulkomaiden viranomaiset voivat jäädyttää tilit, joihin huijattu on lähettänyt rahaa.

Rikosilmoituksen tekeminen on kuitenkin aina kannattavaa ja järkevää. Suomi on mukana Europolin kyberrikostorjunnassa, ja jos huijarit ovat kansainvälisen tutkinnan kohteena, rahojen takaisin saamiseen on pieni mahdollisuus.

Valitettavan usein poliisilla ei kuitenkaan ole juuri muuta mahdollisuutta, kuin ojentaa nenäliinapakettia huijatulle. Poliisin asianomistajakuulustelu voi olla uhrille myös hyvä kokemus, koska kuulustelijana on ammattilainen, joka ymmärtää tilanteen aiheuttaman tuskan.

Uskon, että Helenankin tapauksessa asiointi poliisin kanssa auttoi, sillä läheisilleen hän ei halunnut asiasta kertoa.

Rikosilmoituksen tekemisen jälkeen Helena sai vielä yhden yllättävän sähköpostin. Viesti lähetettiin osoitteesta fbi@gmail.com. FBI on Yhdysvaltain liittovaltion poliisi, mutta se ei lähetä sähköpostia gmail-osoitteesta, vaan tämäkin viesti oli huijausta. Lähettäjä ilmoitti, että syylliset saataisiin varmuudella vastuuseen ja Helena saisi rahansa takaisin, jos hän maksaisi nyt lakiasiainpalkkion.

Tähän sähköpostiin Helena ei enää vastannut. Tiedän kuitenkin tapauksia, joissa huijatut ihmiset ovat poliisin kiellosta huolimatta lähettäneet rahaa vielä kerran toiveenaan saada menetetyt rahansa takaisin.

Ole varovainen sosiaalisessa mediassa

  • Harkitse, kuinka paljon jaat henkilökohtaisia tietojasi. Älä jaa mitään arkaluonteisia tietoja, äläkä koskaan lähetä luottokorttitietoja tai kopioita henkilötodistuksista.
  • Kun saat tuntemattomalta henkilöltä ystäväpyynnön, mieti, miksi juuri sinua lähestytään.
  • Muista, että valokuvat ja Facebook-profiilit eivät identifioi ketään eivätkä todista, että ihminen niiden takana on se, joka väittää olevansa. Tarkista, onko kuvia ja tietoja käytetty muualla.
  • Tarkista viesteistä kirjoitusvirheet ja epäjohdonmukaisuudet.
  • Epäile aina, jos keskustelukumppanisi sanoo, ettei kamera toimi.
  • Kieltäydy aina rahanpyynnöistä.
  • Tunnista varoitusmerkit kysymällä itseltäsi: Tiedänkö oikeasti, kuka nettirakkaani on? Pyytääkö nettirakkaani minulta rahaa? Saako nettirakkaani tarina aina vain oudoimpia piirteitä? Olenko koskaan nähnyt videolta tai livenä tavannut nettirakastani? Keksiikö nettirakkaani aina uusia tarinoita siitä, miksi emme voi tavata? Olenko kertonut nettirakkaasta läheisilleni?
  • Jos epäilet joutuneesi huijauksen kohteeksi, tee rikosilmoitus.
1 kommentti