Apu

Harryn ja Meghanin irtiotto – Hovit siivoavat pois joutavimpia prinsessojaan ja herttuoitaan

Harryn ja Meghanin irtiotto – Hovit siivoavat pois joutavimpia prinsessojaan ja herttuoitaan
Rusinat pullasta -ahneutta vai todellista pelkoa tulevasta ja omasta jaksamisesta? Sussexin herttuapari järkyttää brittimonarkiaa. Tanskassa ja Ruotsissa kakkosketjun ongelmista on selvitty siistimmin.
Julkaistu: 24.1.2020

Viiden viime vuoden aikana prinssi Harry on tehnyt paljon työtä mielenterveyskuntoutujien parissa.

Hän on kertonut omasta masennuksestaan, itsetuhoisista ajatuksistaan, aggressioista. Siitä, miten hän isoveljensä prinssi Williamin avulla lopulta tajusi, että edessä on totaalikaaos, jollei hän hakeudu terapiaan ja ryhdy käsittelemään patoutunutta suruaan, äidin julmanjulkisen kuoleman aiheuttamaa traumaa.

Reipastunut Harry rakastui ja avioitui amerikkalaisen tv-sarjanäyttelijän Meghan Marklen kanssa.

Meghanin nostattama hysteria ja silmitön jahti säikäyttivät myös kaiken nähneen Harryn. Archie-pojan synnyttyä Harry alkoi pelätä, että Dianan kohtalo toistuu. Alkoiko Harry pelätä myös jaksamisensa ja mielenterveytensä puolesta?

Siltä pohjalta voisi ymmärtää kuningatar Elisabetin henkilökohtaista ja sovittelevaa lausuntoa monarkian ydinjäsenten viimeviikkoisen hätäkokouksen jälkeen.

Siinä mietittiin, miten on järkevintä reagoida Harryn ja Meghanin ilmoitukseen siitä, että he haluavat irrottautua kuningasperheen ytimestä, pyrkiä taloudelliseen riippumattomuuteen ja asettua ainakin osittain asumaan Kanadaan.

Väitetään, Meghan ei kestänyt Katea korkea-arvoisempanaan.

Ongelmia tulee kasapäin: tittelit, turvallisuus, talous. Mitä herttuaparin jo rekisteröimän Sussex Royal -brändin alla voi tehdä?

Nykyjulkisuudella Sussexin herttuapari pystyy hankkimaan elantonsa ainakin jonkin aikaa erilaisilla keikoilla ja projekteilla. Mutta tähti himmenee ja ennen kaikkea turvallisuusongelmat rysähtävät niskaan. Kanada on jo nyt ilmoittanut, että sieltä ei irtoa miljoonaresursseja tähän.

Kaikkialla hovit ovat alkaneet karsia lonkeroitaan ja kulujaan. Ne ovat tiivistäneet kuningashuoneen käsittämään vain suorassa perimyslinjassa olevat jäsenet.

Monarkiassa ykkösperillinen on tärkeä ja sille on myös varaosa, reservi: perheeseen pyritään saamaan ainakin kaksi lasta.  Esikoista motivoidaan, hänellä on tehtävä, ura. Kakkonen saa samaa oppia ja usein uran armeijassa.

Kolmikymppisenä, kun perillinen perheellistyy, kakkonen putoaa perimysjärjestyksessä ehkä vitoseksi – entä nyt?

Ruotsin ketju kunnossa

Ruotsissa se tarkoittaa nykyistä hallitsijaparia ja kruununprinsessa Victoriaa perheineen.

Prinssi Carl Philip löysi taiteellisella lahjakkuudellaan paikkansa ja uransa, ja vierelleen pontevan prinsessa Sofian.

Prinsessa Madeleine avioitui amerikkalais-englantilaisen liikemiehen Chris O’Neillin kanssa.

O’Neill on kovapintainen kansainvälinen rahoituskonsultti – hänen piireissään kaunis prinsessa Ruotsista on pikantti kuriositeetti.

O’Neillillä ei ole syytä ottaa vastaan mitään roolia kuningasperheessä ja altistaa bisneksiään tarkkailulle. Perhe siis otti etäisyyttä hoviin jo ennen Kaarle Kustaan päätöstä supistaa joukkoa.

Madeline tajusi ajoissa ottaa etäisyyttä hoviin.

Tavallisuus kirpaisi Tanskan prinssiä

Turhauttavinta näyttää olleen Tanskan prinssi Joachimilla, joka on vain vuoden kruununprinssiveljeään Frederikiä nuorempi, on turhauttava tilanne.

Hän kokeili kaikkea, rillutteli ja pyysi tanskalaisilta nätisti anteeksi. Ranskalaisella Mariella ja Joachimilla on prinssin toisessa avioliitossa kaksi kouluikäistä lasta.

Pari vuotta sitten perhe muutti lasten koulunkäynnin nimissä Pariisiin. Vaivihkaa he ovat alkaneet viettää entistä enemmän aikaa Tanskassa tutussa linnassa.

Prinssi sanoo avoimesti, että tavanomaisempi elämä Pariisissa oli yllättävän yksinäistä ja ikävää. Eivät he osanneet asettua siihen.

Ruotsissa Madeleine taas on viisaasti pitänyt Floridasta käsin ovea kotiin raollaan ja välit lämpöisenä: elämää ei kannata rakentaa kokonaan yhden kortin, avioliiton, varaan.

Prinssi Harrylle lähtö on dramaattisempi, paluu vaikeampi. Etekin jos draama vaikuttaa prinssi Philipin, 98, vointiin.

Kommentoi »