Karhuja tunnistetaan nyt algoritmien avulla: BearID tunnistaa yksittäisen karhun riistakameralla jopa 83,9 prosentin tarkkuudella
Puheenaiheet
Karhuja tunnistetaan nyt algoritmien avulla: BearID tunnistaa yksittäisen karhun riistakameralla jopa 83,9 prosentin tarkkuudella
Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa BearID-teknologialla seurataan karhujen liikkumista alueellisten rajojen yli.
22.9.2021
 |
Apu

Ihmisen kasvojentunnistus on tuttu menetelmä. Nyt sellainen on olemassa myös karhuille. Niin kutsuttu BearID on kehitetty tunnistamaan luonnossa liikkuvia harmaakarhuja, jotta tutkijat voisivat seurata niiden ­liikkumista laajoilla alueilla ja pitkällä aikavälillä.

Yksittäisten harmaakarhujen tunnistaminen ihmis­silmällä on hankalaa, koska niillä ei ole selvästi toisistaan eroavia tunnusmerkkejä.

BearID perustuu riistakameroiden karhuista ottamiin kasvokuviin, joita syväoppimisalgoritmeilla toimiva ­ohjelmisto käsittelee. Yksittäisen harmaakarhun tunnistamisessa päästään 83,9 prosentin tarkkuuteen.

Teknologia on jo käytössä Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa, jossa karhujen liikkumista seurataan alueellisten rajojen yli.

BearID-projektin taustalla on joukko ohjelmistokehittäjiä, luontotutkijoita ja vapaaehtoisia. Tavoitteena on, että kehitettyä ohjelmistoa päästään soveltamaan myös ­muihin lajeihin, kuten villipeuroihin ja jääkarhuihin. Näin tutkijat pääsisivät tutustumaan eläinten elämään, mistä on apua suojelutyössä.

Harmaakarhu eli grizzly (Ursus arctos horribilis) on Suomessa tavattavan ruskeakarhun (Ursus arctos) alalaji, jota tavataan Pohjois-Amerikassa.

Lähde: National ­Geographic

Kommentoi »