Apu

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek: ”Rokotustahtia on kiihdytettävä – kun moni saa infektion, sairastuu vakavasti myös osa nuoremmista”

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek: ”Rokotustahtia on kiihdytettävä – kun moni saa infektion, sairastuu vakavasti myös osa nuoremmista”
Deltamuunnos leviää paljon nopeammin ja mahdollisesti pidempään kuin aikaisemmat virusmuunnokset, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.
Julkaistu: 11.8.2021

Toisen koronasyksyn huolenaihe on ollut viruksen niin sanottu deltamuunnos. Se sairastuttaa varsinkin rokottamattomia.

– Deltamuunnos leviää paljon nopeammin ja mahdollisesti pidempään kuin aikaisemmat virusmuunnokset. Kun moni saa infektion, sairastuu osa myös vakavasti ja myös nuoremmissa ikäryhmissä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

Rokotustahtia on kiihdytettävä maahan saapuvien annosten sallimissa rajoissa, ja joitakin rajoituksia on jatkettava.

Nohynek joutuu vastaamaan koronaepidemiaa ja rokotuksia koskeviin kysymyksiin silloinkin, kun varmoja vastauksia ei vielä ole. Hän osallistuu koronaennusteiden päivittämiseen, kun tietoa tulee lisää. Se on tieteen luonteen mukaista.

Koronatartunta työmatkalla Ruotsissa

Nohynek työskentelee Maailman terveysjärjestön rokotusasiantuntijaryhmän varapuheenjohtajana ja johtaa sen koronarokottamisen työryhmää. Hänellä on koronaepidemiaan näkökulma, josta näkyy koko maailmankartta.

Nohynek sairastui koronaan työmatkalla Ruotsissa EU:n tartuntatautiviraston kokouksessa maaliskuussa 2020. Hän toipui kovista koronan oireista hyvin, mutta kahvi maistuu hänen suussaan edelleen niin pahalta, ettei hän pysty enää juomaan sitä.

Nohynekin perheeseen kuuluu puoliso, yksi aikuinen tytär aikaisemmasta liitosta ja kolme bonuslasta. Hän on kuuden lapsen bonusmummo. Hyötyliikunnan kuten työmatkapyöräilyn lisäksi Nohynek liikkuu paljon luonnossa. Kirjallisuuspiiriin Nohynek on kuulunut jo yli kolmekymmentä vuotta.

Hanna Nohynek

62-vuotias THL:n ylilääkäri ja rokotusasiantuntija- ryhmän sihteeri. Lääketieteen tohtori. Muutti tänä vuonna Helsingistä Iittiin.

Kommentoi »