Hankitko pennun Itä-Helsingistä? Ota yhteys poliisiin!
Puheenaiheet
Hankitko pennun Itä-Helsingistä? Ota yhteys poliisiin!
Itä-Helsingissä asuvaa naista epäillään törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Kaikki naisen asunnosta löytyneet 26 koiraa jouduttiin lopettamaan.
Julkaistu 18.1.2019
Apu

Yläkuvan koira ei liity juttuun.

Helsingin poliisin eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä tutkii törkeää eläinsuojelurikosta, josta epäillään Itä-Helsingissä asuvaa naista. Kaupungin valvontaeläinlääkäri ja poliisi tekivät valvontaeläinlääkärille tulleiden vihjeiden johdosta kotietsinnän naisen asuntoon 7.1.2019. Asunnosta löytyi yhteensä 26 erittäin huonokuntoista pientä koiraa. Tilat, joissa koiria pidettiin olivat ahtaat ja pimeät. Koirat olivat laihoja, lihasköyhiä, ulosteen likaamia ja sairaita. Koirat olivat eri-ikäisiä ja erirotuisia.

Koirat tuotu Suomeen laittomasti

Neljä koirista jouduttiin lopettamaan eläinsuojelulain 44 pykälän mukaisena kiireellisenä toimenpiteenä. Loput 22 koiraa lopetettiin kaupungin valvontaeläinlääkäreiden, Aluehallintoviraston läänineläinlääkärin sekä Ruokaviraston rajaeläinlääkärin päätöksellä, koska koirat olivat huonoissa oloissa, huonokuntoisia ja niiden rokotuksista tai lääkityksistä ei ollut saatavilla varmaa tietoa. Koirien tuontiin ja myyntiin tarvittavat lupa- ja rokotusprosessit olivat tekemättä.

Koirat oli tuotu laittomasti Suomeen Viron kautta ja osa oli lähtöisin EU:n ulkopuolisista maista. Valvontaeläinlääkärin mukaan koirien alkuperämaissa esiintyy rabiesta ja myyräekinokokkia, jotka ovat ihmiseen tarttuvia tauteja. Puhjenneeseen rabiekseen ei ole hoitoa ja tauti johtaa kuolemaan. Myyräekinokokki on ihmisellä erittäin hankalasti hoidettava, vakava sairaus. Eläin voi tartuttaa ihmisen, vaikka ei itse vielä oireilisi ja vaikuttaisi silmin nähden terveeltä.

Käyttänyt nimimerkkejä Kornelia ja Lea

Poliisi pyrkii selvittämään esitutkinnassa rikoskokonaisuuden laajuutta ja saadun rikoshyödyn määrää. Sen vuoksi poliisi pyytää sellaisia henkilöitä ottamaan yhteyttä, jotka epäilevät hankkineensa koiran rikoksesta epäillyltä. Hän on myynyt koiria netin myyntipalstoilla ja sosiaalisessa mediassa. Tiedossa on, että hän on käyttänyt ainakin nimimerkkejä Kornelia ja Lea. Ostajia ei epäillä rikoksesta, eikä poliisi kohdista toimia ostajiin tai ostettuihin koiriin.

Ostajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin sähköpostitse elainsuojelurikokset.helsinki@poliisi.fi.

Rikoksesta epäilty nainen on kuulusteluissa kertonut tuoneensa koirat pääasiassa itse Virosta Suomeen. Häntä epäillään myös salakuljetuksesta.

Älä tue rikollista toimintaa

Poliisi muistuttaa, että koiran hankintaa pohtivien on syytä muistaa, että jokainen joka ostaa pennun epämääräisistä olosuhteista, edistää rikollista toimintaa. Rikolliset jatkavat tätä toimintaa niin kauan kuin suomalaiset ostavat autojen peräkonteista ja epämääräisistä paikoista laittomasti maahantuotuja eläimiä.

Poliisi huomauttaa, että tästä asiasta on tiedotettu jo vuosikausia ja kansalaisilta odotettaisiin jo asiassa valveutuneisuutta. Pelkästään viranomaistoimin ei tätä ongelmaa saada ratkaistuksi. Niin kauan kuin on kysyntää, on myös tarjontaa. Vaikka epämääräisistä olosuhteista ostetun pennun ostohinta olisi pieni, voivat kulut kasvaa suuriksi, jos pentua joudutaan käyttämään usein eläinlääkärissä. Pahimmassa tapauksessa pentu kuolee nopeasti.

Poliisi korostaa, että rikollisia ei kiinnosta, minkälaisista olosuhteista pennut ovat peräisin ja millaisia sairauksia niillä mahdollisesti on. Rikollinen on tyytyväinen kun saa rahansa. Mielenkiinto loppuu siihen.

Helsingissä tapahtuvasta eläinten kaltoinkohtelusta ja mahdollisista eläimiin liittyvistä rikoksista voi ilmoittaa kaupungin valvontaeläinlääkärille tai poliisille sähköpostitse elainsuojelurikokset.helsinki@poliisi.fi.

Akuuteissa tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Lisätietoa pentutehtailusta löydät täältä ja täältä. Mikäli oheinen FB-postaus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kommentoi »