Apu

Koirien laiton tuonti lisääntynyt: näin varmistat, ettet tue pentutehtaita

Koirien laiton tuonti lisääntynyt: näin varmistat, ettet tue pentutehtaita
Pentutehtaita löytyy paitsi ulkomailta, myös Suomesta.
Julkaistu: 26.3.2018

Koirien laiton tuonti rajojen yli Suomeen on lisääntynyt, Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY tiedottaa. Osa salakuljetetuista koirista on peräisin pentutehtailta. Koiran kotimaisuuskaan ei ole tae vastuullisesta kasvattajasta, sillä pentutehtaita löytyy myös Suomesta.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY:n ja Laurean ammattikorkeakoulun liiketalouden opiskelijoiden Jäitä hattuun koirakuumeessa -kampanja kehottaa pennusta haaveilevia varmistamaan, että koira hankitaan vastuulliselta toimijalta.

HESYn mukaan pentutehtaiden eläimille on kysyntää, sillä ne ovat usein selvästi vastuulliselta kasvattajalta hankittuja halvempia ja ne ovat usein helposti ja nopeasti saatavilla. Hätäily hankintatilanteessa voi kuitenkin johtaa pennun menetykseen tai pitkäaikaiseen murheeseen.

– Koiran taustat ja myyjän tai kasvattajan luotettavuus on aina syytä selvittää. On muistettava, että hyvää ei saa halvalla. Pennun huokea hankintahinta voi moninkertaistua, jos se on jäänyt vaille terveydenhoitoa, rokotuksia ja madotuksia ja tarvitsee eläinlääkärin hoitoa. Ikävimmässä tapauksessa koira kuolee tai on lopetettava sairauksiensa takia vain muutamia päiviä uuteen kotiin saapumisen jälkeen. Ero on edessä silloinkin, jos koira on tuotu laittomasti maahan: koira on joko palautettava lähtömaahan tai lopetettava, HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen sanoo tiedotteessa.

HESY muistuttaa, että salakuljetus on uhka paitsi eläimelle itselleen, myös kansanterveydelle. Jos koiraa ei ole rokotettu ja se kantaa rabiesta, tauti voi tarttua Suomessa rokottamattomiin eläimiin ja ihmisiin.

Pentutehdastausta voi vaikeuttaa koko loppuelämää

Mikäli pentu selviää varhaisvaiheesta hengissä, ongelmia voi silti tulla myöhemmin. Siinä, missä vastuullinen kasvattaja käsittelee pentuja ja sosiaalistaa niitä, pentutehtaalla koirille ei välttämättä tehdä mitään tärkeässä sosiaalistumisvaiheessa. Sosiaalistumisen kannalta tärkeimpänä pidetty jakso päättyy noin 12 viikon iässä. Huonon sosiaalistamisen seurauksena voi olla vaikkapa arkuutta.

– Eläinten hoito on pentutehtailla minimaalista ja koiria voidaan pitää jatkuvasti pienissä häkeissä. Lisäksi pennut voivat olla sisäsiittoisia ja ne vieroitetaan usein emoista liian aikaisin, mikä saattaa aiheuttaa niille käytöshäiriöitä myöhemmällä iällä. Epämääräisestä kauppiaasta tai kasvattajasta onkin aina tehtävä ilmoitus oman kunnan virkaeläinlääkärille. Jos koiralla ilmenee vakavia sairauksia ja myyjä on tiedossa, omia oikeuksia on perättävä virallista tietä. Muuten pentutehtailu ei lopu, Luukkainen jatkaa.

Jotkut ostavat pentutehtaalta koiran säälistä. Samalla he kuitenkin mahdollistavat toiminnan jatkumisen. Pentutehtailu on erityisen rankkaa emokoirille, joita pidetään jatkuvasti tiineinä.

Näin varmistat, ettet tue pentutehtaita:

 • Älä osta eläintä kadulta, torilta tai muusta epämääräisestä paikasta.
 • Vaadi päästä näkemään emo ja pennut niiden kasvatusolosuhteissa.
 • Varo erityisesti lehti-ilmoituksia, joissa sama myyjä kaupittelee monenlaisia koiria keskimääräistä edullisempaan hintaan.
 • Älä osta koiraa, jota myydään rotunimikkeen alla, mutta jota ei ole rekisteröity ja jolla ei ole papereita.
 • Tutustu myyjään.
 • Luotettava myyjä on kiinnostunut koiran uudesta kodista.
 • Tarkista, että myyjän numero löytyy numerotiedustelusta. Vältä myyjiä, joilla on prepaid-liittymä.
 • Älä osta koiraa myyjältä, joka haluaa tehdä kaupat välittömästi. 
 • Jos ostotilanteessa on mitään epäilyttävää, älä osta koiraa.
 • Tee koirasta aina kirjallinen kauppasopimus.
 • Ole erityisen tarkka, jos koira on tuotu ulkomailta.
 • Tarkastuta paperit eläinlääkärillä. Ulkomailta tuodulla koiralla voi olla väärennetyt paperit.
 • Rescue-koira on parasta hankkia luotettavan yhdistyksen kautta.

Lähteet: HESY ja Evidensia

Kommentoi »