Apu

Pentutehtailu kytkeytyy verkkokauppaan – tunnista varoitusmerkit

Pentutehtailu kytkeytyy verkkokauppaan – tunnista varoitusmerkit
Koiran hankintaa suunnittelevan täytyy olla tarkkana pentutehtailijoiden varalta.
Julkaistu: 7.11.2018

Kun koiraharrastus yleistyy, yleistyvät myös ongelmat. Yksi niistä on pentutehtailu, josta nousee säännöllisesti esiin kuohuttavia ja vastenmielisiä tapauksia.

Pentutehtailu täyttää eläinsuojelurikoksen ja eläinrääkkäyksen tuntomerkit, koska siinä eläinten hyvinvointi laiminlyödään riittävän ravinnon, suojan, hygienian, terveydenhuollon ja huolenpidon osalta. Hiljattain Itä-Suomessa paljastui pentutehdas, jonka jäljiltä eläinlääkäri joutui lopettamaan 18 erittäin huonokuntoista koiraa.

Asia nousi karulla tavalla esiin myös sosiaalisessa mediassa, kun eläinsuojeluneuvoja postasi Facebookiin kuvan lopetetuista, säkkeihin pakatuista koirista.

Hän kirjoitti:

Etsitkö halpaa pentua? Tämä on sinulle, toivottavasti ehdit lukea.

Haluatko tietää, mitä näissä säkeissä on? Minä tiedän, olen pakannut ne itse. Näissä on pentutehtaan uhreja.

Onko näissä pentuja?

Ei, näissä ei ole pentuja, vaan niitä, jotka ovat yrittäneet pitää vuosikausia omistajansa tyytyväisenä ja tuottaneet hänelle rahaa. Niistä rahoista ei ole käytetty senttiäkään näiden koirien hyvinvointiin. Näissä säkeissä on koiria, jotka ovat luottaneet omistajaansa ja toivoneet häneltä edes ruokaa ja vettä. Lopetettuja koiria on yhteensä 18.

Näissä säkeissä on pentukoirien emoja, jotka on heitetty ulkohäkkiin usean uroksen seuraksi. Ovat päässeet ehkä sisälle siksi aikaa, kun pennut löytyneet ulkoa ja omistajan on pakko saada pienet pysymään hengissä. Heti, kun mahdollista, emot on heitetty takaisin ulos, ettei tule enempää kuluja. Puolikuntoisina ja aliravittuina, koska ovat antaneet pennuille kaiken, mitä omasta kropasta ovat saaneet irti tuottaakseen maitoa pienille. Vanhalla emolla selkä notkolla, kun mahassa jatkuvasti pentuja. Olosuhteina pihalla kylmä katos ja ei kuivaa eikä puhdasta paikkaa. Vuosia vanhan luun saa kaluttavaksi se, joka on vahvin ja muut yrittävät elää ja pysyä hengissä muiden tekemillä ulosteilla.

Näissä säkeissä on uroksia. Niitä, jotka ovat olleet useiden koirien kanssa samassa ulkohäkissä. Täynnä puremahaavoja, korvat riekaleina ja jokaisen kylkiluun ja selkärangan nikaman voi laskea vanuttuneen ja hoitamattoman turkin läpi. Hampaat kuluneet juureen saakka tai katkenneet ja loput mädäntyneet syvälle ikeniin. Nämä koirat eivät osanneet syödä edes kupista. Jokaisesta ruoasta taisteltiin, koska ovat tehneet sitä vuosia. Kenelläkään ei ollut juomaa eikä ruokaa. Missään ei ollut edes merkkejä sellaisesta. Nämä koirat eivät ole koskaan päässeet häkin ulkopuolelle, elleivät ole onnistuneet karkaamaan.

Nämä koirat olivat kärsineet vuosia ja tämä oli suurin palvelus, mitä näille on koskaan tehty. Nyt niillä ei enää ole jano eikä nälkä. Vuosien tuska ja kipu on poissa. Tämä kaikki vain omistajan välinpitämättömyyden ja rahanhimon takia. Mitkään rahasummat ei olisi poistaneet näiden koirien kipuja ja kärsimyksiä.

Miksi näin pääsee tapahtumaan? Siksi, kun halpoja pentuja ostetaan!!! Miksi haluatte suojella tällaista paikkaa? Haluatteko aliravitun pennun, jonka emo tekee joka juoksusta uusia suloisia pieniä palleroita? Kuivasta emosta ei riitä pennuille ravinteita kun emo on jo huonossa kunnossa saadessaan taas uudet pennut!!!

Elävänä löydetyt pennut saivat uuden mahdollisuuden. Ovat tällä hetkellä erityishoidossa. Täynnä matoja. Ainakin kaksi niistä olisi kuollut ripuliin, jos ei olisi löydetty ajoissa. Saivat nesteytyksen ja lääkekuurit. Erittäin laihat emot ovat saaneet viimeinkin ruokaa tuottaakseen maitoa.

Näissä säkeissä on vain osa, lopetettuja on paljon enemmän. Yhteensä 18 turhaa kuolemaa!!! Yhteensä18 kuollutta koiraa, koska omistaja käytti niitä vain hyväkseen ja niiden piti vain tuottaa halpoja pentuja!!!

Kuitenkin suurin osa tämän pentutehtaan koirista on onneksi hengissä. Ne saavat jossain vaiheessa uudet kodit, jossa on vettä ja ruokaa. Ne saavat kodin, jossa on puhdasta ja lämmintä. Ne saavat kodin, jossa uusi omistaja hoitaa niitä ja välittää niistä. Niitä ei enää käytetä tekemään rahaa omistajalleen.

Näiden säkkien pinnalla on myös kyyneliä, ne ovat minun. Ne tuntee suurta vihaa näiden koirien omistajaa kohtaan.

Toivottavasti ilmoitat, jos epäilet vähänkään kennelin olosuhteita. Paikka on helppo tarkistaa. Soita vaikka minulle.

Houkuttelee järjestäytynyttä rikollisuutta

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton SEY:n mukaan tehtailusta on 2010-luvulla tullut ammattimaista toimintaa erityisesti itäisen Euroopan maissa. Suomeen tehtaillut pennut tulevat usein Viron kautta.

Pentutehtailu houkuttelee järjestäytynyttä rikollisuutta läpi Euroopan, koska toiminnan kulut ja riskit ovat matalat, tuotto suuri ja rangaistukset jäävät sakkojen ja eläintenpitokiellon tasolle.

Eläinsuojelulain uudistustyö on Suomessa loppusuoralla. Sen yh­teydessä on korostettu koirien pakollista tunnistusmerkintää ja rekisteröimistä pentutehtailun kitkemiseksi. SEY korostaa, että vaikka lakiin ehdotetut toimenpiteet ovat tärkeitä, myös verkkokauppaa pitäisi rajoittaa lainsäädännöllä.

Moni koira joudutaan lopettamaan

Moni tehtailijalta ostettu koira on niin vakavasti sairas, että se joudutaan lopettamaan pian uuteen kotiin saapumisen jälkeen. Myyjä ei ole kaupan jälkeen enää löydettävissä, kunnes tämä putkahtaa esiin uudella, eri tiedoin laaditulla verkkoilmoituksella.

SEY:n toiminnanjohtajan Kati Pullin mukaan tehtailijoiden ilmoitukset kukoistavat verkossa, ja valtaosa näistä pennuista ostetaan sieltä. Fyysisiä kauppapaikkoja säädellään ja valvotaan, mutta verkkokauppa on kasvanut räjähdysmäisesti myös lemmikkien osalta.

– Koirien ja ylipäätään eläinten verkossa kauppaamisen ehto tulisi olla myyjän vahva tunnistautuminen. Näin myyjä olisi saatettavissa edesvastuuseen. Eläinten verkkokauppaan pitäisi hakea lupa viranomaiselta, ja yksityishenkilön myynti-ilmoituksien lukumäärää tulisi rajata. Valvonta palvelisi myös verottajaa, sillä laittoman pentukaupan tulot voivat nousta jopa satoihin tuhansiin euroihin, huomauttaa Pulli.

SEY testasi syyskuussa, rajoittavatko verkon kauppapaikat itse eläinten myyntiä. Neljästä kauppapaikasta kaksi esti epäilyttäväksi muotoillun myynti-ilmoituksen, kaksi päästi sen läpi.

Älä tue pentutehtailua – tunnista merkit

SEY:n mukaan hälytyskellojen pitäisi soida, jos yksikin seuraavista edellytyksistä täyttyy:

  • Pennut ovat keskimääräistä edullisempia.
  • Ilmoittajalla ei ole kasvatus­toiminnasta kertovaa verkkosivua.
  • Rotukoiria ei ole rekisteröity Suomen Kennelliittoon.
  • Pentujen kuvat ovat kuvapankkikuvia.
  • Ilmoittajan puhelin on prepaid-liittymä.
  • Tavallista lyhyempi toimitusaika etenkin kysyttyjen rotujen kohdalla.
  • Voimakkaasti sääliin tai kiireeseen vetoavat ilmoitukset.
  • Pentueen kertominen vahinkopentueeksi.
  • Koiraa ei pääse katsomaan kasvatuspaikkaan, jossa myös emo ja muut pennut sekä nii-den olot olisivat nähtävillä.

Kommentoi »