“Lapsimyönteinen” hallitus leikkaa työttömien lapsilta – Kaunis sana jää kokonaan vaille katetta
Kolumni
“Lapsimyönteinen” hallitus leikkaa työttömien lapsilta – Kaunis sana jää kokonaan vaille katetta
Hallitus on kertonut tavoitteekseen “lapsimyönteisen yhteiskunnan”. Tätä tavoitetta se toteuttaa ottamalla rahat kaikkein köyhimmiltä lapsilta. Varmaan sitten myönteisesti eli tsemppiterveisin ja hyvää mieltä toivotellen, kirjoittaa Auli Viitala.
15.11.2023
 |
Apu

Työttömyysturvan lapsikorotuksen poisto on julmaa sosiaalipolitiikkaa. Työttömyys ja pienituloisuus muodostavat suuren syrjäytymisriskin, joka lasten kohdalla vaikuttaa pitkälle elämään.

Edellinen hallitus nosti lapsikorotusta hieman, mutta nykyinen ei tyytynyt palauttamaan sitä ennalleen vaan poistaa sen kokonaan.

Yhden lapsen perheessä talous kiristyy huhtikuun alusta 7,01 euroa päivässä. Kahden lapsen perheessä korotus on ollut 10,29 euroa ja useamman lapsen perheessä 13,26 euroa päivässä. Samaan aikaan leikataan asumistuesta, jota lähes poikkeuksetta joutuvat hakemaan samat perheet. Tähän kun vielä yhdistyvät vuokrankorotukset, jotka koskevat kuntien vuokrataloyhtiöitä, seuraukset voivat olla hirvittäviä.

Hyväntekeväisyydellä on paikkansa maailmassa mutta hyvinvointivaltion muuttuminen hyväntekeväisyysyhteiskunnaksi on väärä suunta.

Omat lapseni ovat melkein aikuisia molemmat, enkä muutenkaan pidä eettisenä sitä, että vanhemmat puhuvat lastensa asioista julkisesti. Soitin siis Hope ry:n aktivistille Hanna Ahlbladille ja kysyin, miltä tilanne näyttää järjestössä, joka tukee pienituloisten perheiden lapsia. Hän kuvasi edessä olevia muutoksia sanoilla lohduton ja ahdistava: “Meillä on ihan kaikki resurssit jo käytössä. Kaikki käyntiajat loppuvuodeksi ovat menneet, eikä meillä ole mahdollisuutta laajentaa toimintaa.”

Hope jakaa lahjoittajilta saamiaan käytettyjä vaatteita ja leluja hakijoiden tarpeiden mukaan. Pienempi osa toimintaa on harrastustuki, jota voi hakea, jos ei pysty maksamaan osallistumismaksua eikä saa seuralta siihen helpotusta. Olemme Ahlbladin kanssa samaa mieltä siitä, että hyväntekeväisyydellä on paikkansa maailmassa mutta hyvinvointivaltion muuttuminen hyväntekeväisyysyhteiskunnaksi on väärä suunta.

Yhteiskunnalla on erityinen vastuu lapsista, mutta heidän vuokseen myös perheen yhteisestä hyvinvoinnista on kannettava vastuuta.

Rahahuolten aiheuttama stressi vaikuttaa lapseen pinnan alta, vaikka vanhempi yrittäisi pitää murheet poissa lapsen mielestä. Kotiasioita ei yksinkertaisesti voi poistaa lapsuudesta, sillä lapsuus tapahtuu kotona.

Lapset eivät voi puolustaa itseään, joten kuunnellaan niitä, joilla on ensi käden tietoa siitä, mitä lapset tarvitsevat.

Lapsilisää hallitus on korottamassa. Monilapsisten perheiden lapsilisän korotusta on vaikea vastustaa, sillä yksi ryhmä köyhimpiä perheitä ovat ne, joissa on yli kolme lasta. Lapsilisän korotus on kuitenkin tehoton tapa tukea pienituloisia, koska sitä saavat kaikki, myös suurituloiset. Toimeentulotuen, työmarkkinatuen ja asumistuen lapsikorotukset olisivat edullisempia ja paljon tehokkaampia keinoja, mikäli tarkoituksena olisi tukea niitä, jotka tukea eniten tarvitsevat.

Hallitus on itse antanut itselleen arvion lapsimyönteisyydestä, mutta lapsi- ja perhejärjestöt ovat eri mieltä. Jos jotain hyvää tilanteesta hakee, niin kolmas sektori on älähtänyt.

Yhteisessä julkilausumassaan leikkauksia kritisoivat Lastensuojelun Keskusliitto, Barnavårdsföreningen, Ensi- ja turvakotien liitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Pelastakaa Lapset ja Väestöliitto. Lapset eivät voi puolustaa itseään, joten kuunnellaan niitä, joilla on ensi käden tietoa siitä, mitä lapset tarvitsevat.

1 kommentti