Tuulilasi

Geneve 2017: Ranskalaiset palaavat urheiluautokartalle ryminällä: tämä on uusi Alpine A110


Renaultin uusi urheiluautojen alabrändi Alpine on julkistanut Genevessä ensimmäisen todellisen urheiluautonsa, retrovaikutteisen Alpine A110:n.
Teksti Max Lange
Kuvat Alpine

Kun uutuuden muotoja katsoo, on heti selvää, autoon on haettu vahvaa inspiraatiota Renaultin omasta mallihistoriasta. Alkuperäisen Renault Alpine A110 Berlinetten muodot on kuin suoraan tuotu nykyaikaan, mikä ei ole auton tunnistettavuuden kannalta lainkaan huono asia.

Ulkonäön lisäksi Alpinen sisuskalut ovat erittäin kiinnostavat. Alpinen insinöörit ovat keskittyneet koko auton suunnitteluprosessin ajan siihen, auton paino pysyisi todella alhaisena. Siinä on onnistuttu myös varsin hyvin, sillä merkin mukaan vaaka näyttää vain 1 080 kiloa. Urheiluautolle kutkuttavan alhainen lukema.

Auton moottori saattaa monelle olla kuitenkin pettymys, sillä konehuoneesta löytyy 1,8-litrainen turboahdettu nelisylinterinen, joka tuottaa 252 hv ja 320 Nm vääntöä. Alpinen insinöörit haluavat kuitenkin muistuttaa, että 252 hv on todella riittävä lukema, kun auto painaa vain reilut 1 000 kiloa.

Hauskaa Alpine A110:ssä on, että moottori on sijoitettu auton keskelle taka-akselin etupuolelle. Tämä tarkoittaa optimaalista 44/66 -painojakaumaa. Jotta lukema olisi saavutettu, on auton polttoainetankki siirretty mm. auton etuosaan.

Urheiluauton ajo-ominaisuuksista on myös haluttu tehdä sellaiset, että se tuottaisi hauskuutta nimenomaan tavallisella tiestöllä. Toki autolla voi myös mennä radalle, mutta absoluuttiseksi ratatykiksi sitä ei ole suunniteltu.

Alpine A110:stä valmistetaan aluksi jo loppuunmyytyjä Premiére Edition -malleja, jonka jälkeen vuonna 2018 on luvassa normaalit tuotantomallit.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 8.3.2017