Genesis Mint – Tällainen on uuden ajan luksusauto
Autonäyttelyt
Genesis Mint – Tällainen on uuden ajan luksusauto
Olisiko aika vähitellen kypsä ajatukselle tehdä jotakin muuta kuin pelkkiä isoja ja sähköisiä katumaastureita?
Julkaistu 16.5.2023
Tuulilasi

New Yorkin kuuluisa autonäyttely, mutta ei nyt huhtikuussa vaan neljä vuotta sitten – aikaan ennen koronaa ja muita maailman myllerryksiä. Genesis, tuo Hyundain yläpuolelle lanseerattu luksusbrändi, esittelee Hudsonjoen rannalla pienen sähköisen konseptiauton. Ajatus on virkistävä. Miksei luksusbrändi voisi tehdä pientä kaupunkiautoa? Onko kaikkien valmistettava aina vain isoja SUVeja?

Sitten maailma sulkeutuu. Autonäyttelyitäkään ei järjestetä vähään aikaan. Genesis Mint vaipuu unholaan. Genesis toki aloittaa aggressiivisen kampanjan hankkiakseen uusia asiakkaita, ja brändi lanseerataan myös Euroopassa. Mutta lähes kaikki markkinointikeinot ovat lopulta melko konservatiivisia lukuunottamatta hyvin personallista palvelukonseptia.

Neljä vuotta myöhemmin Genesis palaa yllättäen konseptiautonsa pariin. Genesiksen uusista tuotteista vastaava johtaja, Marc Choi puhuu avoimesti siitä, että etenkin Eurooppaan tarvittaisiin uutta ajattelua. Isot kaupungit ovat tiheään asuttuja ja ruuhkaisia, parkkipaikat ovat kortilla, ja moni liikkuu useimmiten autollaan yksin.

Genesis Mint

Pienelle kaupunkiautolle luulisi siis riittävän kysyntää. Mutta ovatko asiakkaat valmiita? Moni on tätä jo yrittänyt, kaikista surullisimpana esimerkkinä Aston Martin, joka yritti brändätä pienestä Toyota iQ:sta itselleen ylellisen cityauton. Asiakaskunta ei syttynyt. Toyotasta ei saatu ylellisellä nahalla ja muilla jipoilla Aston Martinin asiakkaita kiinnostavaa tuotetta. Sen ei tosin olisi luullut tulevan isona yllätyksenä kenellekään.

Jotta kyseinen temppu omaisi edes mahdollisuuden onnistua, tuotteen pitäisi olla ensinnäkin kohdallaan. Sähköauto-osaamista Koreassa on riittävästi. Tekniikkakin toimii. Ja ylellisyysaspektikin on jo olemassa olevissa Genesiksen malleissa aika lailla kohdallaan. Rahaa Hyundain ja Kian muodostamassa konsernissa olisi myös moiseen kokeiluun. Tämä kaikki istuisi myös Genesiksen ideaan olla lähitulevaisuudessa pelkästään sähköautoja valmistava brändi.

Mint on toki vain konsepti. Sen futuristiset saksiovet ja lapsille tarkoitetut takaistuimet voidaan siis unohtaa, mutta pieni kaksipaikkainen ja ennen kaikkea kevyehkö coupé on jotain, joka on melkein kadonnut kaupunkikuvasta. Minitkään eivät enää nykyään ole kovin minejä. Odotamme Genesiksen seuraavia askelmerkkejä.

Kommentoi »