Euroopan upein junamatka vie alppimaisemien halki
Matkailu
Euroopan upein junamatka vie alppimaisemien halki
Euroopan upein junareitti kulkee alppimaisemien läpi. Reissun voi tehdä helposti parissa päivässä, kun yhdistää toisiinsa Sveitsin kaksi hienointa rautatiematkaa.
Julkaistu 13.8.2018
Mondo

Juna kulkee jylhän rotkon reunaa, ylittää korkealla seisovan rautatiesillan ja sukeltaa saman tien tunneliin. Landwasserin viadukti on yksi Sveitsin rautateiden ikimuistoisista elämyksistä.

Tämä on monen arvion mukaan koko Euroopan komein junamatka. Se syntyy yhdistämällä Sveitsin kaksi kauneinta junareittiä: Matterhornin juurelta Zermattista St. Moritziin kulkevan Glacier Expressin ja St. Moritzista Italian Tiranoon kulkevan, historiallisesti arvokkaan Berninan rautatien. Ja mikä parasta, matka on kaunis ympäri vuoden.

Jokainen kilometri Glacier Expressin ja Berninan rautatien varrella on ladattu viehättävillä maisemilla: on jäätiköitä ja lumihuippuja, vuoristokyliä, kukkuloilla tasapainoilevia linnoja ja huimaavia maasiltoja. Maisemia ihaillaan junan kattoon asti ulottuvien panoraamaikkunoiden läpi. Samalla voi nauttia hyvästä ruuasta ja viineistä.

Kumpi reiteistä sitten on kauniimpi? Parasta on kokea molemmat. Aloita junamatka Zermattin pittoreskistä alppikylästä, jossa kannattaa viettää muutama päivä lasketellen ja ihaillen maailman kauneinta vuorta, Matterhornia.

Zermattista Glacier Express kulkee leppoisan hitaasti 200 kilometrin matkan Alppien halki viidessä ja puolessa tunnissa Churiin.

Siellä on edessä valinnan paikka: jäädäkö viehättävään Churiin ja viettää ilta kaupungin erikoisessa nähtävyydessä, Alien-elokuvien inspiroimassa H. R. Giger -baarissa, vai jatkaako matkaa vielä kaksi tuntia. Silloin pääsee yöksi luksuksestaan tunnettuun St. Moritziin, Sveitsin kenties kuuluisimpaan alppikylään.

Seuraavana päivänä matka jatkuu Berninan rautatietä pitkin kohti Italian Tiranoa. Matkaa Churista on neljä tuntia, St. Moritzista kaksi. Vuosina 1896–1904 rakennettu rautatie on Unescon maailmanperintökohde. Edessä on 55 tunnelia, 196 siltaa ja nousu yli 2 253 metrin korkeudessa sijaitsevaan Berninan solaan.

Tiranosta matkaa voi jatkaa junalla vaikka Milanoon.

Landwasserin komea silta ylitetään matkalla Churin ja St. Moritzin välissä.

Säästövinkki

Glacier Expressin lipun hinta vaihtelee matkan pituuden, matkustusluokan ja sesongin mukaan: talvella se on hieman edullisempi kuin kesällä. Bernina Expressin hinta on ollut noin 60 euroa ympäri vuoden. Hinnat sisältävät paikkalipun maisemavaunussa. Jos Glacier Express tuntuu kalliilta, jo Berninan rautatie on unohtumaton elämys.

Matka-aika

Ilman pysähdyksiä Glacier Express vie seitsemän ja puoli tuntia Zermattista St. Moritziin. Jälkimmäisestä on kahden tunnin matka Tiranoon. Ja kyllä: junat kulkevat Sveitsissä tarkasti ajallaan.

Vinkki

Elämys on upea sekä kesällä että talvella. Zermattissa laskettelukausi kestää koko vuoden. Jos aikoo matkustaa Sveitsissä junalla enemmänkin, Swiss Pass -lipun hankkiminen tulee yksittäisiä lippuja edullisemmaksi.

Kommentoi »