
Tallinna
Kivi Paber Käärid
Tallinnassa ollaan trendien aallonharjalla. Muodikkaalle Kalamajan alueelle avattiin vastikään gluteeniton ravintola, josta saa ilahduttavan kekseliäitä annoksia. Myös laktoosittomia ja täysin vegaaneja ruokia löytyy. Iltaisin "Kivi, paperit, sakset" -leikistä nimensä saanut ravintola muuttuu baariksi klubikeikkoineen. Nokkela juureskerroshampurilainen ilman sämpylää on syystäkin ruokabaarin suosituimpia annoksia. Pöytävaraus illalla suositeltava. Pääruuat noin 10 euroa. Telliskivi 60, kivipaber.com
Berliini
Neni
Länsi-Berliinin Charlottenburgiin avattu 25 hours Bikini Berlin -hotelli on herättänyt paljon huomiota trendiväen keskuudessa. Ylimmän kerroksen kattoterassilta avautuvat huikeat näkymät kaupungin yli. Niiden lisäksi tarjolla on hauska ravintola Neni. Liki kaikkia annoksia löytyy kahdessa koossa joko kokeiltavaksi yksin tai jaettavaksi ystävien kanssa. Ruokalistalla on vaikutteita arabikeittiöstä ja Venäjältä. Marokkolainen turska-annos tomaattiraguun kera oli loistava. Pöytävaraus suositeltava. Pienet annokset 5–15 euroa, isot 15–30 euroa. Budapester Strasse 40, 25hours-hotels.com
Milano
I Salentini
Trendikaupunginosa Breran uusin kalaravintola on mukavan rento ja sisustukseltaan simppeli. Keittiö nojaa italialaisiin perinteisiin ja houkuttelee varsinkin niitä, joiden sydän ja vatsa halajavat Etelä-Italian Pugliaan. Kalacarpacciot ovat jo vierailun arvoisia, mutta listalta löytyy myös erinomaisia liha-annoksia, kuten peri-italialaiset lihapullat. Pöytävaraus suositeltava. Pääruuat alkaen 12 euroa. Via Solferino 44, isalentini.com
Kööpenhamina
Uformel
Michelin-ravintola Formel B:n pikkuveli on rento ja suosittu ravintola vain kivenheiton päässä päärautatieasemasta ja Tivolista. Ruokalistalla ei ole alku- tai pääruokia, vaan samanhintaisia annoksia suositellaan valittavaksi neljä tai viisi. Monet raaka-aineista tulevat tanskalaisilta pientuottajilta. Myös erinomainen valikoima laseittain tarjottavia viinejä. Pöytävaraus välttämätön. Annokset 14 euroa, suositus 4–6 annosta. Studiestraede 69, uformel.dk
Barcelona
LEggs
Lukuisista Michelin-tähdistään tunnetun Paco Pérezin uusin ja rennoin ravintola sijaitsee erinomaisella paikalla yhdellä Barcelonan pääbulevardeista. Ravintolan idea on hauska: inspiraatio on haettu kananmunista. Maista ainakin erinomaisia munakkaita. Annoksia suositellaan tilattavaksi monta ja jaettavaksi pöytäseurueen kesken. Pianobaariin voi pysähtyä cocktailille ostosten teon lomassa. Annokset alkaen 10 euroa. Passeig de Gracia 116, Barcelona
Tukholma
Nook
Mustekalaa, korianteria ja chorizomajoneesia. Härkätartaria ja suppilovahveroita. Göteborgin Michelin-tähditetyssä Kock & Vinissä työskennellyt huippukokki Claes Grännsjö avasi Nookin Södermalmille vähän päälle vuosi sitten. Tarjolla on fine dining -tasoista ruokaa pienemmällekin kukkarolle. Fuusiokeittiö ammentaa vaikutteensa niin Koreasta, Pohjoismaista, Ranskasta kuin Italiastakin. Annokset ovat kauniita, sesongin raaNenin ruuissa on marokkolaisvaikutteita.ka-aineista saadaan paras irti. Pöytävaraus suositeltava. Menyy 40 euroa. Åsögatan 176, nookrestaurang.se
Madrid
La Bomba
Suuret annokset, mutkaton tunnelma, modernin ranskalaisbistron sisustus, lautasilla ronskisti Espanjaa. La Bomba -bistrossa ei turhia jäykistellä. Paikka on parhaimmillaan porukassa, koska silloin voi tilata jaettavaksi parikin paellaa ja risottoa. Kesäisin terassi on verraton lounaspaikka. Pöytävaraus suositeltava. Annokset alkaen 10 euroa. Pedro Muguraza 4, labombabistrot.com
Lissabon
Bastardo
Mitä ajatella paikasta, jossa leipä tuodaan pöytään legoista rakennetussa korissa? Bastardo on kerrassaan loistava bongaus Lissabonissa. Leikkisä ja simppeli sisustus ei turhia kumartele, ruokalistalta löytyy modernia portugalilaista. Annokset ovat niin kauniita, että ne tekisi heti mieli kuvata Instagramiin. Päivän annos (15 e) on erittäin suositeltava, kuten myös hauska iltapäivätee, johon kuuluu teetä ja kekseliäitä leivoksia. Pöytävaraus suositeltava. Pääruuat alkaen 8 euroa. Rua da Betesga no 3, restaurantebastardo.com
Pariisi
Caillebotte
Pariisin foodiepiireissä suuren suosion saanut pikkuravintola tarjoilee tyypillistä ranskalaista bistroruokaa raikkaalla otteella. Nuoren henkilökunnan luova intohimo näkyy – ja kuuluu, ravintolassa on avokeittiö. Hinta-laatusuhde on enemmän kuin kohdallaan ja palvelu erinomaista. Hasselpähkinöillä ryyditetty lampaanpotka oli taivaallista! Pariisilaisittain edullinen viinilista. Pöytävaraus tehtävä hyvissä ajoin. Pääruuat alkaen 16 euroa. 8 Rue Hippolyte Lebas, +33 1 5320 8870