
Euroopan energiajärjestelmässä eletään juuri nyt suurten muutosten aikaa. Suomella on tuhannen taalan paikka nousta merkittäväksi uusiutuvan sähkön tuottajaksi.
– Suomeen rakennetaan joka vuosi Olkiluodon kolmosreaktorin verran tuulivoimaa. Aurinkosähkönkin tuotanto kasvaa nopeasti. Uusiutuvan sähköntuotannon hyödyntäminen on Suomelle suuri mahdollisuus – Nokia on pientä tähän verrattuna, sanoo LUT-yliopiston tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen.
Suomi voi tulevaisuudessa tuottaa tuuli- ja aurinkovoimalla kymmenen prosenttia kaikesta Euroopan energiasta.
– Sähkölle on tarvetta, sillä kaikki yhteiskunnassa sähköistyy, ja muutos vaatii kolmesta neljään kertaa enemmän sähköä kuin nykyisin.
Samaan aikaan bisnes sähköllä valmistetun puhtaan vedyn tuotannossa on hurjassa kasvussa. Puhtaalla vedyllä on lukuisia käyttökohteita energia-alalla, liikenteessä ja teollisuudessa. Vedystä valmistetut kemianteollisuuden raaka-aineet ja tuotteet sekä hiilen käytön korvaava vetypelkistys terästeollisuudessa ovat suuria kasvualueita. Vedyn valmistus vaatii suuria määriä uusiutuvaa sähköenergiaa.
– Suomessa on paljon tyhjää maapinta-alaa, jolle voidaan rakentaa edullisesti uutta tuotantoa. Muu Eurooppa on rakennettu jo lähes täyteen. Suomessa tuotettua sähköä ja vetyä ei kannata viedä ulkomaille, vaan niitä kannattaa jatkojalostaa paikallisesti.
Suomi on voittaja uusiutuvan energian markkinoilla
Euroopan teollisuus on pakotettu siirtymään maakaasun alueilta maihin, joissa uusiutuvaa sähköä tuotetaan edullisesti. Harvaan asuttuna maana Suomi on voittajien joukossa, kun
Euroopan teollisuus etsii uusia sijoituspaikkoja. Laaksosen varovaisen arvion mukaan Suomeen on tulossa sadan miljardin arvosta uusia investointeja sekä satojatuhansia pysyviä teollisia työpaikkoja.
Hallituksen asettaman tavoitteen mukaan Suomi tuottaa kymmenen prosenttia EU:n vihreästä vedystä vuonna 2030.
Koko Suomi pitää avata tuulivoimalle. Se tarkoittaa tuulivoiman rakentamista myös itäiseen Suomeen. Myös sähköverkkoinvestointeja pitää kohdistaa viitostien itäpuolelle.