Suomi on energiakriisin voittaja, joka voi tuottaa pian kymmenen prosenttia Euroopan energiasta – Taustalla Venäjän hyökkäys
Uusiutuva energia
Suomi on energiakriisin voittaja, joka voi tuottaa pian kymmenen prosenttia Euroopan energiasta – Taustalla Venäjän hyökkäys
Suomeen rakennetaan joka vuosi Olkiluodon kolmosreaktorin verran tuulivoimaa. Euroopan energiantarve voi johtaa satojen miljardien investointeihin Suomessa.
Julkaistu 3.3.2023
Apu

Euroopan energiajärjestelmässä eletään juuri nyt suurten muutosten aikaa. Suomella on tuhannen taalan paikka nousta merkittäväksi uusiutuvan sähkön tuottajaksi.

– Suomeen rakennetaan joka vuosi Olkiluodon kolmosreaktorin verran tuulivoimaa. Aurinkosähkönkin tuotanto ­kasvaa nopeasti. Uusiutuvan sähkön­tuotannon hyödyntäminen on Suomelle suuri mahdollisuus – Nokia on pientä tähän verrattuna, sanoo LUT-yliopiston tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen.

Suomi voi tulevaisuudessa tuottaa tuuli- ja aurinkovoimalla kymmenen ­prosenttia kaikesta Euroopan energiasta.

– Sähkölle on tarvetta, sillä kaikki yhteiskunnassa sähköistyy, ja muutos vaatii kolmesta neljään kertaa enemmän sähköä kuin nykyisin.

Samaan aikaan bisnes sähköllä ­valmistetun puhtaan vedyn tuotannossa on hurjassa kasvussa. Puhtaalla vedyllä on lukuisia käyttökohteita energia-alalla, ­liikenteessä ja teollisuudessa. Vedystä ­valmistetut kemianteollisuuden raaka-­aineet ja tuotteet sekä hiilen käytön ­korvaava vetypelkistys terästeollisuudessa ovat suuria kasvualueita. Vedyn ­valmistus vaatii suuria määriä uusiutuvaa sähköenergiaa.

– Suomessa on paljon tyhjää maapinta-­alaa, jolle voidaan rakentaa edullisesti uutta tuotantoa. Muu Eurooppa on ­rakennettu jo lähes täyteen. Suomessa tuotettua sähköä ja vetyä ei kannata viedä ulkomaille, vaan niitä kannattaa jatko­jalostaa paikallisesti.

Suomi on voittaja uusiutuvan energian markkinoilla

Euroopan teollisuus on pakotettu siirtymään maakaasun alueilta maihin, joissa uusiutuvaa sähköä tuotetaan edullisesti. Harvaan asuttuna maana Suomi on voittajien joukossa, kun

Euroopan teollisuus etsii uusia sijoituspaikkoja. Laaksosen varovaisen arvion mukaan Suomeen on tulossa sadan miljardin arvosta uusia investointeja sekä satojatuhansia pysyviä teollisia työpaikkoja.

Hallituksen asettaman tavoitteen mukaan Suomi tuottaa kymmenen prosenttia EU:n vihreästä vedystä vuonna 2030.

Koko Suomi pitää avata tuulivoimalle. Se tarkoittaa tuulivoiman rakentamista myös itäiseen Suomeen. Myös sähkö­verkkoinvestointeja pitää kohdistaa ­viitostien itäpuolelle.

10 kommenttia