Apu

Helena Petäistö: Emmanuel Macronin korontartunta muistuttaa, että virus jyllää ja on voimissaan – Talvi on tälle pirulaiselle otollista aikaa

Helena Petäistö: Emmanuel Macronin korontartunta muistuttaa, että virus jyllää ja on voimissaan – Talvi on tälle pirulaiselle otollista aikaa
Ranskassa maskipakon rikkomisesta rapsahtaa 135 euron pikavoitto, ja niitä on jaettu ahkerasti 285 000 kappaletta koronan toisen aallon kuluessa, kirjoittaa Helena Petäistö joulukolumnissaan.
Julkaistu: 18.12.2020
Mon Dieu! Koronavirus on hiipinyt aina Élysée-palatsiin asti! Kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron sai korontartunnan joulun alla, se jos mikä herätti ympäri Eurooppaa siihen, että virus todella jyllää ja on vahvasti voimissaan. Ja että varsinkin talvi on tälle pirulaiselle otollista aikaa.
Sodan jälkeen ihmisillä oli pitkään tapana toivottaa toisilleen rauhallista joulua. Nyt toivovat varsinkin viranomaiset, että joulu ja uusi vuosi otettaisiin kaikkialla rauhallisesti. Jopa Suomessa suositellaan viimeinkin siekailematta maskeja juhlapäivien vietossa läheisten kanssa.
Niiden, jotka purnaavat juhla-ajan tylsyydestä, kannatta muistaa, että muualla Euroopassa ei taaskaan tyydytä vain suosittelemaan, vaan kovat määräykset on pantu voimaan vähän joka puolella. Ranskassa maskipakon rikkomisesta rapsahtaa 135 euron pikavoitto, ja niitä on jaettu ahkerasti 285 000 kappaletta koronan toisen aallon kuluessa.
”Papy et mamie dans la cuisine!” ”Mummo ja vaari keittiöön!” oli Ranskan pääministeri Jean Castexin shokkijulistus, kun hän tiedotti loppuvuoden juhlien vietosta. Se aiheutti suurta närää maassa, jossa isovanhemmat kuuluvat läheisesti perhepiiriin ja jossa heidät yleensä asetetaan ruokasalin pöydässä kunniapaikalle eikä missään tapauksessa työnnetä syrjään keittiöön. Hyvää tarkoittava kehotus merkitsi tietysti varotoimenpidettä, mutta se kääntyi Castexia vastaan, ja ne puheet oli pääministerin peruttava.
Nyt papy ja mamie saavat siis istua joulu- ja uudenvuodenpöydässä herkuttelemassa yhdessä muiden kanssa ostereilla ja hanhenmaksalla, mutta juhla-aterialle osallistuvien määrä on rajattu vain kuuteen aikuiseen, turvaväleistä pöydässä muistutetaan jatkuvasti ja maskeja suositellaan myös kotona heti ruokapöydästä noustua. Sinnikkäästi kiertävä vitsi irvailee, miten ihmeessä seitsemän kääpiötä nyt ratkaisevat juhlanviettonsa.
Ranskassa hälyttävä tartuntatilanne saatiin tasaantumaan uudella koronasululla marraskuussa ja arveltiin, että joulukuun puolivälistä kovia määräyksiä voitaisiin kunnolla löysätä. Macronin päämäärä oli saada päivittäiset tartunnat painetuksi 5 000:een, mutta se ei toteutunut lähimaillekaan, vaan päivittäiset tartunnat ovat yhä kaksi- tai jopa kolminkertaiset.
Liikkumista on Ranskassa löysätty kuitenkin niin, että nyt saa liikkua kolmen tunnin ajan 20 kilometrin säteellä, kun koronasulun aikana määräys oli korkeintaan tunti päivässä kilometrin säteellä. Mutta yleinen ulkonaliikkumiskielto kello 20 ja aamukuuden välillä monimutkaistaa melko lailla uudenvuodenviettoa, sillä vieraiden on pakko jäädä yökylään.
Saksassa koronasulku on voimassa tammikuun 10. päivään asti ja merkitsee vain ruokakauppojen ja apteekkien aukioloa sekä juhlapäivien viettoa vain lähimpien kanssa.
Myös Italiassa kaikki ei-tärkeät kaupat ovat kiinni, ravintolat suljetaan klo 18, ja ulkonaliikkumiskielto on voimassa kello 22 ja aamuviiden välillä. Siirtyminen maakunnasta toiseen, paikoittain jopa paikkakunnalta toiseen, on kielletty. Samat määräykset ovat voimassa myös Espanjassa.
Miksi toimet eivät sitten ole purreet odotetuksi? Ranskassa syitä on löydetty neljä: Kylmä talvisää, keväistä löysemmät kiellot, kansalaistottelemattomuus ja leviäminen kouluista niiden ulkopuolelle.
Kommentoi »