Eikö uni tule? Kokeile tätä apukeinoa!
Terveys ja hyvinvointi
Eikö uni tule? Kokeile tätä apukeinoa!
Yöhormoni melatoniini säätelee vuorokausirytmiämme ja viestittää aivoillemme, kun on aika mennä nukkumaan.
24.3.2018
 |
Apu

Ikääntyessä melatoniinin määrä kehossa vähenee, mutta muutkin asiat voivat suistaa sen raiteiltaan. Yksi on keväällä lisääntyvä valon määrä, joka piristää ja siten myös nostaa mielialaa. Joskus piristävä vaikutus on kuitenkin niin voimakas, että se haittaa nukahtamista. Jos on yritetty makuuhuoneen tuulettamista ja riittävän viileää lämpötilaa, verhoilla pimentämistä ja rauhoittumista ennen nukkumaan menoa, eikä uni silti tule, voi melatoniini olla kevyt vaihtoehto unen houkutteluun.

Melatoniini ei ole unilääke, vaan se auttaa nukahtamaan. Lyhytvaikutteinen melatoniini ei aiheuta pitkässäkään käytössä riippuvuutta, vieroitusoireita tai tokkuraisuutta. Melatoniinia otetaan noin 30–60 minuuttia ennen nukkumaan menoa, aina samaan aikaan. Melatoniinia saa myös pitkävaikutteisena, ja sen on todettu tepsivän myös pitkittyneen unettomuuden hoitoon.

Tilapäinen (alle kuukausi) ja lyhytkestoinen (1–3 kuukautta) unettomuus vaivaa liki jokaista suomalaista jossain vaiheessa, eikä vähiten maamme vaihtelevan valoisuuden vuoksi. Melatoniinia käytettäessäkin unettomuuden syitä tulee silti tutkia, varsinkin, jos nukahtaminen on melatoniinin käytöstä huolimatta edelleen vaikeaa. Pitkäkestoinen unettomuus (yli 3 kuukautta) heikentää toimintakykyä ja altistaa psyykkisille ja fyysisille sairauksille.

Lähde: Käypä hoito

2 kommenttia