Apu

Ei, kuka tahansa ei vieläkään voi ryhtyä taksikuskiksi – tässä luettelo siitä, mitä uusi yrittäjä tarvitsee

1

Taksialan vapautuminen ei tarkoita sitä, että kuka tahansa voi huristella tolpalle keräämään taskurahaa. Lupia ja todistuksia tarvitaan yhä useita.
Teksti Valtteri Mörttinen
Kuvat Kirsi Tuura

Taksiuudistuksesta tiedotettaessa on puhuttu sitkeästi taksialan vapautumisesta. Sanavalinta on harhaanjohtava, sillä alan luvanvaraisuus ei ole poistunut mihinkään. Liikenteessä olevien lupien enimmäismäärää ei enää säädellä, mutta vaaditut luvat ovat samat kuin tähänkin asti.

Taksinkuljettajan ajolupa

Ensinnäkin taksikuski tarvitsee yhä taksinkuljettajan ajoluvan. Sitä varten hänen on kerättävä seuraavat todistukset ja suoritukset:

Lääkärintodistus: Ensimmäisenä ajoluvan hakijan on mentävä lääkärin pakeille. Hakijalla tulee olla korkeintaan puoli vuotta vanha todistus siitä, että hänellä ei ole terveydellisiä esteitä ammatilliseen autonkuljettamiseen.

Ajokokemus ja puhtaat paperit: Mikäli hakijan ajokortti on ollut voimassa vasta alle vuode, hakijan täytyy odottaa ja kartuttaa ajokokemustaan, kunnes vuosi on kulunut. Lisäksi rikosrekisteri tai maksuhäiriömerkintä voi estää luvan saamisen.

Taksinkuljettajan koe: Vaikka taksiyrittäjän kurssi- ja tutkintovaatimus poistuvat, koe on suoritettava yhä. Hakijan ei siis tarvitse osallistua minkäänlaiseen koulutukseen lupaa varten, mutta hänen on yhä käytävä Trafissa läpäisemässä monivalintatesti.

Tässä suorituksessa on kaksi osaa: teoriakoe ja paikallistuntemuskoe. Teoriakokeessa on 30 kysymystä, paikallistuntemuskokeessa 50. Yhden osan suorittamiseen annetaan aikaa aina 45 minuuttia.

Taksiliikennelupa

Niin sanotulle rengille riittää pelkkä taksinkuljettajan ajolupa, mutta mikäli kukaan ei palkkaa hakijaa töihin, vaan tämä aikoo ajaa omaa taksiaan, lupasirkus jatkuu. Tarvitaan rekisteröity yritys.

Ammattimainen henkilöiden kuljettaminen vaatii yhä taksiliikenneluvan. Pelkällä ajoluvalla ei saa toimia yrittäjänä. Taksiliikenneluvat ovat lakimuutoksen ansiosta nyt yritys- eivät ajoneuvokohtaisia. Kukaan ei siis rajoita sitä, monellako eri ajoneuvolla yritys saa liikennöidä, mutta pimeä autoilu verokassan ohi on yhä laitonta.

Taksiliikennelupaan tarvitaan seuraavat asiat:

Yrityksen rekisteröinti: Elinkeinotoiminnan harjoittamista koskevat yleiset velvoitteet edellyttävät yhä yrityksen rekisteröintiä. Taksilupien näennäinen vapautuminen ei anna kenellekään oikeutta harjoittaa elinkeinotoimintaa ilman yritystä.

Vakuutukset: Sekä yritys että ajoneuvo tarvitsevat yhä erilaisia vakuutuksia. Vakuutusten hinnat riippuvat vakuutusyhtiöstä, joka ne myöntää. Hakijan kannattaa kilpailuttaa vakuutukset rauhassa ja kiirehtimättä, sillä ammattiliikenteen vakuutusten hinnat ovat korkeampia kuin yksityisautoilun.

Lupahakemus Trafille: Luvan on päässyt täyttämään aikaisintaan 1. heinäkuuta. Trafi on kertonut varautuneensa heinäkuun alun ruuhkaan, mutta lupahakemusten käsittelyn aikatauluja ei osata ar-vioida.

Tavoitteeksi on ilmoitettu, että 90 prosenttia hakemuksista saadaan käsiteltyä kymmenen työpäivän kuluessa. Hakemuksen jättäminen maksaa 105 euroa.

Julkaistu: 3.7.2018