Apu

Eduskuntavaalit: Parhaan some-päivityksen anatomia

Eduskuntavaalit: Parhaan some-päivityksen anatomia
Apu.fi seuraa ehdokkaiden sosiaalisen median aktiivisuutta tiiviisti kevään eduskuntavaalien alla. #somevaalit-listan kärkipäässä keikkuvat tutut nimet, mutta millä avuin?
Julkaistu: 2.4.2019

Kerrotaan ensin miten some-seuranta toimii. #somevaalit-lista koostetaan yhteistyössä suomalaisen Underhood-yrityksen kanssa. Underhoodin algoritmi listaa ehdokkaat kerran vuorokaudessa paremmuusjärjestykseen sen mukaan, kuka on somessa taitavin.

Facebookin henkilöprofiileja eivät algoritmit tietosuojasyistä analysoi. Ehdokkaalla pitää siis olla Facebook-sivu, jotta hän voi päästä mukaan kisaan. Underhood tekee päivittäin kevyen kielianalysin, tutkii reaktioiden määriä ja yleisempää näkyvyyttä. Tarkempi selvitys analyysistä löytyy täältä: Ei ennuste, mutta hyvä merkki – mitä ehdokkaan #somevaalit-arvosana tarkoittaa?

Nyt kun perusajatus on selvillä, voidaan katsoa, minkälaisilla päivityksillä somessa pärjää.

Listan tuoreimman tilanteen lödät tietenkin listasivulta: #somevaalit – Katso, kuka ehdokkaista pärjää somessa parhaiten!, mutta esimerkiksi eilen maanantaina #somevaalit-listan sijalta yksi löytyi keskustan Mikko Kärnä, jonka Facebook-päivitykset keräävät tyypillisesti muutamia satoja tykkäyksiä. Kärnän menestyneimmät julkaisut viimeisen 30 päivän ajalta näet Underhoodin sivuilta. Samalla tavalla pääset tarkastelemaan kenen tahansa listalla olevan ehdokkaan päivityksiä klikkaamalla tämän nimeä listassa.

#somevaalit-listan kakkosen, kokoomuslaisen Jocka Träsbäckin päivitykset keräävät tykkäyksiä Kärnää huomattavasti vähemmän – tyypillisesti alle sata. Träsbäck häviää näkyvyydessä, mutta hän saa vuorovaikutuksesta täydet 10. pistettä. Aktiivisuus somessa tarkoittaa siis muutakin kuin päivitysten tekemistä. Seuraajien kanssa pitää käydä myös keskustelua.

Jaetulta kakkossijalta Träsbäckin kanssa maanantaina löytynyt kokoomuksen Heikki Vestman on kerännyt viimeisen kuukauden aikana parhaimmillaan lähes 900 tykkäystä per päivitys. Se ei kuitenkaan riittänyt ykkössijaan, koska Kärnän päivitykset saivat paremmat näkyvyyspisteet.

Underhoodin mittaustapa ei siis suoraa nosta paljon tykkäyksiä keränneitä some-päivityksiä tehneitä ehdokkaita listan kärkeen. Jos näin olisi, koreilisi listan kärjessä viimeisen 30 päivän perusteella vihreiden Katariina Souri. Sourin useampi päivitys on kerännyt tuhansia tykkäyksiä. Tätä kirjoitettaessa hän on kuitenkin #somevaalit-listalla vasta sijalla 52. Toisena vastaavana esimerkkinä toimii vaikkapa perussuomalaisten Mika Niikko, jonka suosituin päivitys on kerännyt tykkäyksiä yli kaksituhatta.

Kommenttien kerääminen Facebookissa on tykkäyksien haalimista huomattavasti vaikeampaa ja kommentit ovat Underhoodin tutkimusten mukaan myös harvinaisempia kuin jaot. Kun yhtä jakoa kohden on keskimäärin seitsemän tykkäystä (tai muuta tunnereaktiota), kommentit ovat yksitoista kertaa harvinaisempia kuin tykkäykset. Tämä kaikki otetaan huomioon, kun päivityksiä listataan Underhoodissa, ja tästä syystä viimeaikojen paras some-postaus onkin ollut keskustan ehdokkaan Tuomas Kauppisen järjestämä arvonta, joka on kerännyt tykkäyksiä ”vain” kolmisensataa, mutta jakoja lähes 500.

Näin näet ehdokkaiden parhaat vaalipäivitykset

Jos haluat itse tutkailla ehdokkaiden parhaita päivityksiä tältä listalta, voit ottaa käyttöösi Underhoodin Dashboard-työkalun, jossa voit nähdä paitsi ranking-listat myös listojen parhaat päivitykset. Dashboardissa voit rajata analyysia aikajakson tai some-kanavan mukaan.

Näin saat Dashboardin käyttöösi kahden viikon kokeiluajaksi, siis vaaleihin asti.

  1. Klikkaa tätä linkkiä
  2. Sinua pyydetään kirjautumaan sisään Underhoodiin Facebookilla (vain sähköpostisi ja nimesi tallennetaan)
  3. Valitse oma brändisi: Mikäli haluamasi sivu ei ole jo listattuna Underhoodiin, lisää se analyysiin kopioimalla hakukenttään haluamasi Facebook-sivun osoite
  4. Lisää Somevaalit - ehdokkaat lista Dashboardiisi ja näet heti parhaat päivitykset

Nyt voit tehdä mitä tahansa ranking-listoja ja näet niiden parhaat päivitykset ja miten itse pärjäät rankingeissa.

Huomaathan, että Somevaalit -listalla on vain noin 250 parasta ehdokasta. Ja jos jostain syystä kadotat listan, voit lisätä sen Dashboardin hakutoiminnon avulla.

Ohjeet: Sami Kuusela

Kommentoi »