Dacia Manifesto – Uusia tuulia Karpaateilta
Autot ja liikenne
Dacia Manifesto – Uusia tuulia Karpaateilta
Dacian tuorein konseptiauto maalaa yhtiön suunnan kohti tulevaisuutta.
18.11.2022
 |
Tuulilasi

Dacia, tuo Renault-konsernin edullinen kansanauto, josta on muuten tullut läntisessä Euroopassa jo kulttiauto. Sen syntysijoilla ja muualla itäisessä Euroopassa – myös Suomessa – brändin vanha maine painaa yhä liikaa. Me Tuulilasissa olemme Dacia-faneja; kaikki eivät halua maksaa statuksesta. Osa haluaa vain liikkua mahdollisimman edullisesti, silti luotettavasti. He, jotka ovat Dacian löytäneet, tietävät, mistä nyt puhutaan. Dacian merkkiuskollisuus on yksi alan kovimpia.

Mutta... jotain uutta pitäisi myös keksiä. Tätä mieltä ollaan ainakin konsernin johtoportaassa. Siksi Dacialla on tehty uusi tiekirja kohti auvoisempaa tulevaisuutta. Fokuksessa on keskittyminen olennaiseen. Manifesto-konsepti avaa tuota tulevaisuutta hieman enemmän.

Kompakti maasturi

Manifesto keskittyy todellakin olennaiseen. Se on kompakti maasturi, josta on poistettu kirjaimellisesti kaikki turha. Autossa ei ole esimerkiksi lainkaan kiinteää infotainment-järjestelmää vaan kojelautaan kiinnitettävä älypuhelin toimii linkkinä ajoneuvon omaan tietokoneeseen. Idea on tuttu jo lukuisista pikkuautoista muutaman vuoden takaa.

Toinen hauska idea on ajovalot. Tavanomaisten ajovaloumpion sijaan Manifestossa on irrotettava valoyksikkö, joka toimii tarvittaessa tehokkaana taskulamppuna.

Manifestossa on myös kattoteline, joka taipuu muunneltavasti monenlaisiin kiinnityksiin. Sandero Stepway ja Jogger-malleissa on jo sarjatuotannossa samanlainen modulaarinen teline, ja lähitulevaisuudessa sen saa myös Dusteriin.

Hyödyllinen ulkoelämästä pitäville varuste on puolestaan irrotettava akku, jossa on kotitalouspistorasia. Näin energiaa on tarjolla myös sähköverkon ulkopuolella.

Kaiken kukkuraksi sisätilat kestävät vettä, eli koko kabiini voidaan puhdistaa vesiletkulla. Ensin pitää vain irrottaa istuinsuojukset, jotka voidaan samalla muuntaa makuupusseiksi.

Neliveto maavaralla

Myös muotoilulla on roolinsa Dacian tulevaisuudessa. Daciat ovat perinteisesti vankkoja ja luotettavia, ja Manifesto vahvistaa näitä mielikuvia. Manifesto on nelivetoinen, ja siinä on keskimääräistä suurempi maavara. Runko on myös erittäin jäykkä, ja se on suunniteltu kestämään vaativimmassakin maastossa.

Ja kestävä kehitys on tietysti myös teema. Suuri osa Manifeston korista on valmistettu kierrätysmuovista, jotka on valmistettu uudelleen käsitellyistä polymeerijätteistä. Sisätiloissa käytetään vain puhtaita luonnonmateriaaleja. Dacia luopuu myös kromista ja eläinten nahasta.

Kommentoi »