Tuulilasi

Cupran sähköinen e-Racer kilparadoille 2019


Cupra jatkaa Seat Sportin perinteitä autourheilussa. Se perii 40 vuotta autourheilussa mukana olleen Seatin paikan tietäen, että autourheilussakin siirrytään vaihtoehtoisiin voimansiirtojärjestelmiin. Cupran tavoitteena on näyttää tietä ja johtaa muutosta kohti tehokkaampaa ja puhtaampaa kilpa-autoilua.
Kuvat Cupra

Vuodesta 2014 lähtien Seat on osallistunut vakioautosarjoihin Leon Cup Racerilla, mutta valmistanut myös Volkswagen-konsernin TCR-sarjojen (Touring Car Racing) autot (Audi RS3 LMS ja Volkswagen Golf GTI TCR) alueellisiin että kansainvälisiin sarjoihin.

Cupra e-Racer on täyssähköinen kilpa-auto, joka perustuu bensiinikäyttöiseen Cup Raceriin. Paitsi paljon puhtaampi ja ympäristöystävällisempi, e-Racer on perinteisiä kilpa-autoja huomattavasti hiljaisempi ja sen suorituskyky on erityisen vakuuttava.

Sähköisestä voimalinjasta on monenlaisia etuja. Ensinnäkin sähkömoottori on paljon polttomoottoria yksinkertaisempi ja vaatii huomattavasti vähemmän huoltoa. Toiseksi se käyttää energiaa paljon tehokkaammin ja siirtää käytännössä energian pyöriin, kun perinteinen polttomoottori pystyy hyödyntämään parhaimmillaankin vain 30 prosenttia polttoaineen energiasta. Lisäksi liike-energiaa otetaan talteen jarrutettaessa.

Sähköauton kiihtyvyys on perinteisiä autoja paljon parempi, sillä täysi vääntömomentti on käytettävissä heti, kun kaasupoljinta painetaan. Vaihteistoakaan ei tarvita, sillä suurin suorituskyky on aina käytettävissä moottorin kierrosluvusta riippumatta. Cuprae-Racerin jatkuva teho on 300 kW ja huipputeho jopa 500 kW.

e-Racer saavuttaa huppunopeuden 270 km/h ja kiihtyy 0–100 km/h vain 3,2 sekunnissa, ja 0–200 km/h vain 8,2 sekunnissa.

Vuoden 2018 aikana Cupra e-Racer on esillä erilaisissa tapahtumissa ja täyssähköisillä autoilla kilpaillaan odotettavasti vuodesta 2019 alkaen.

Julkaistu: 7.3.2018