Mondo

Concierge: Lorottelusta sakot?Concierge: Lorottelusta sakot?

Tässäpä pohdittavaa road tripin suunnittelijoille. Kuinka suuret sakot Yhdysvalloissa saa tien viereen lorottelusta?
Teksti Mondon toimitus

Route 66, The Mother Road, josta Nat King Cole laulaa klassikkokappaleessa Get your Kicks on Route 66. Legendaarinen tie vie Yhdysvaltojen halki Chicagosta Los Angelesiin. Se kulkee Illinoisin, Missourin, Kansasin, Oklahoman, Texasin, New Mexicon, Arizonan ja Kalifornian osavaltioissa. Maantien loiston päivät ovat menneet, ja osa siitä on rapautunut.

Toiminnan miehenä Concierge otti yhteyttä Yhdysvaltojen suurlähetystöön. Sieltä kerrottiin, että laki vaihtelee osavaltioittain ja niiden sisällä piirikunnittain. Lähes jokaisella alueella kuitenkin on jonkin sortin laki, joka kieltää julkisen virtsaamisen. Joissakin paikoissa se on rike, toisissa lievä rikos.

Concierge selvitti muutaman esimerkin. Texasissa ja Arizonassa julkinen lorottelu voidaan tulkita sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaksi teoksi. Tai ei itse virtsaaminen, mutta sukuelinten paljastaminen ylipäätään. Yleensä rikkomuksesta seuraa korkeintaan noin 400 euron sakko, mutta siitä voi saada merkinnän rikosrekisteriin. Suomessa julkinen virtsaaminen kuuluu rikoslain sijasta järjestyslain piiriin.

Toinen kysymys on tietenkin se, voidaanko takamaiden puskat tulkita julkiseksi paikaksi. Concierge noudattaisi silti varovaisuutta. Marraskuussa oklahomalainen poliisi lätkäisi kolmevuotiaalle pikkupojalle kahdentuhannen euron sakon, kun poika pissasi omalle etupihalleen.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi 

Julkaistu: 24.4.2013