Mondo

Bristol on Banksyn ja pyöräilijöiden kaupunki

Bristol on Banksyn ja pyöräilijöiden kaupunki
Helsingin kokoisessa Bristolissa voi ihailla katutaidetta, kuumailmapalloja ja fossiililöytöjä.
Julkaistu: 18.10.2020

1 Bongaa Banksy

Katutaiteilija Banksy on Bristolista ja kaupungin ylpeys. Hänen töitään löytyy katujen varsilta. Park Streetin ylikulku­sillalta voi esimerkiksi katsella seinämaalausta ikkunasta kurkistelevasta vihaisesta aviomiehestä ja ikkunalaudasta sormenpäillään roikkuvasta rakastajasta. Avonjoen varrella voi bongata Banksyn version Tyttö ja helmikorvakoru –teo­­ksesta. Parhaiten pääset tutustumaan taiteilijasuuruuden Bristoliin joko opastetulla kierroksella tai lataamalla puhelimeesi Banksy Bristol Trail -sovelluksen.

Banksy on Bristolin ylpeys, ja kaduilla voi nähdä hänen töitään.

2 Kuumailmapallolento

Bristol on Euroopan kuumailmapallokaupunki. Ensimmäisen kerran kaupungissa lennätettiin sellaista jo 1700–luvulla. Nykyään Bristolin suurin kuumailmapallotehdas on Cameron Balloons, jolla on asiakkaita kaikkialla maailmassa. Yleensä elokuussa kaupungissa juhlitaan kuuma­ilmapallofestivaalia, jota on vietetty vuodesta 1979. Sen aikaan taivaalla voi leijua kerralla satakin palloa. Jos haluat yläilmoihin, lähtöä kannattaa mennä jonottamaan heti aamusta, sillä iltapäivät ovat ruuhkaisimpia.
Kuumailmapallot nousevat usein Bristolin taivaalle.

3 Tislaamosta ravintolalaivaan

Bristol on vilkas opiskelijakaupunki, jonka ansiosta antikvariaatit, mikrotislaamot ja ravintola­laivat täplittävät katukuvaa. Testaa ainakin The Last Book­shop -divari Park Streetillä ja mikro­tislaamo The Rummer Pyhän Nikolauksen torin kupeessa. Keskustan halki kulkeva Avonjoki on aikoinaan tuonut kaupunkiin kauppatavaraa, orjia ja koleran. Nykyään joen ovat vallanneet purjehtijat, bile­laivat ja suppaajat. Kokeile laivalla tehtävää pubikierrosta tai vuokraa oma ravintola­paatti.
Kaupungin halki virtaa Avonjoki.

4 Bristolin museo

Täällä kohtaa valloittavan sekasotkun maailmalta ryövättyjä aarteita, taidetta ja fossiililöytöjä Englannin rannoilta. Bristolin maa­­perästä on kaivettu dinosaurus, pienen koiran kokoinen thecodontosaurus. Sen näköispatsas ottaa tulijat vastaan toisessa kerroksessa. Museokaupassa myydään 400 miljoonaa vuotta vanhoja ammoniitti­fossiileja parilla punnalla. Horemkenesi-­muumio oli käärittävä nopeasti auki mätänemisprosessin vuoksi. Nyt museo kysyy asiakkailta, mitä he olisivat tehneet: antaneet vainajan levätä rauhassa vai avanneet käärinliinat?

5 Parhaat pyörätiet

Bristol nimettiin Englannin ensimmäiseksi pyöräilijä­ystävälliseksi kaupun­giksi kymmenen vuotta sitten. Nyt pyörätieverkosto kattaa koko eteläisen Englannin. Reitit on merkitty hyvin, ja kaupunki­pyöriä sekä pyörävuokraamoja on tarjolla paljon. Panosta kulku­pelin laatuun, sillä muuten meno mäkisillä teillä on tuskaa. Suosituimpia reittejä on radanvartta kulkeva tasainen 20 kilometrin matka Bathiin.
Kommentoi »