Apu

Boris Johnson – EU:n yhden koon kondomit ja muut vaihtoehtoiset totuudet – Helena Petäistön henkilökuva Britannian pääministeristä

Boris Johnson – EU:n yhden koon kondomit ja muut vaihtoehtoiset totuudet – Helena Petäistön henkilökuva Britannian pääministeristä
Helena Petäistö kertoo hurmaavasta miehestä, johon hän tutustui jo 1990-luvulla. Yläluokan pojasta, sulavasta takinkääntäjästä, EU-kirjeenvaihtajasta, josta tuli poliitikko ja Britannian kasvot. Miehestä, jolle uskollisuus ja totuus ovat aina olleet toissijaisia, nehän voivat pilata hyvän jutun. Nyt BoJo luotsaa pääministerinä maataan ulos EU:sta.
Julkaistu: 3.2.2020

Kauan ennen kuin maailma tutustui Donald Trumpiin ja hänen harrastamiinsa valeuutisiin, fake newsiin, Brysselissä touhotti brittitoimittaja, jonka periaate oli: tosiasiat pilaavat hyvän jutun!

Nyt tämä valeuutisia ahkerasti tehtaillut ex-kirjeenvaihtaja on Britannian pääministeri. Ilmankos Trumpin kanssa synkkaa.

Komealta kalskahtavalta nimeltään Alexander Boris de Pfeffel Johnson, neljän lapsen katraasta vanhin, oli 9-vuotias, kun perhe muutti Euroopan unionin pääkaupunkiin Brysseliin.

Perheen isä, Stanley, toimi kuuden vuoden ajan Brysselissä EU-virkamiehenä, juuri sellaisena, jollaisia hänen poikansa myöhemmin ilkkui.

Kansainvälisessä Eurooppa-koulussa Boris oli tiettävästi etevimpiä oppilaita. Hän oppi ranskan muutamassa kuukaudessa ja opetteli myös muinaiskreikkaa ja latinaa.

Tosin, kun viime vaalien alla Johnson joutui puhumaan vanhaa kreikkaa television vaalitilaisuudessa, eivät kreikkalaiset ymmärtäneet mitään siitä, mitä hän sanoi.

Britanniaan palattuaan Johnson opiskeli maan parhaimmissa eliittikouluissa, Etonissa ja Oxfordissa.

Boris Johnsonin isä, Stanley, toimi kuuden vuoden ajan Brysselissä EU-virkamiehenä, juuri sellaisena, jollaisia hänen poikansa myöhemmin ilkkui.

Poikansa tapaan myös Isä-Johnson oli niin huikentelevaista lajia, että vanhemmat erosivat, kun Boris oli 11-vuotias. Esikoiselle kokemus oli traumaattinen, sillä eron seurauksena äiti vaipui niin syvään depressioon, että hän joutui pitkäksi aikaa hoitolaitokseen.

Ilmiselvästi Boris on tointunut traumoistaan hyvin, niin iloisesti hän on omassa elämässään seurannut isänsä viitoittamaa tietä.

Niin hyvin, etteivät lukuisat erot vaimoista ja tyttöystävistä ole hänelle alkuunkaan riittäneet, vaan nyt pitää koko Britanniankin erota muusta Euroopasta hänen johdollaan.

Britannian konservatiivipuolueen aktiivijäsenenä, kansanedustajana, Lontoon pormestarina, brexitin kannattajien nokkamiehenä ja ulkoministerinä Johnsonille on aina passannut suhteellinen käsitys totuudesta.

USA:n presidentti Donald Trump ja  Boris Johnson YK:n päämajassa New Yorkissa viime vuonna. Tosiasioiden puolesta taistelu ei ole kummallekaan herroista tehtävälistan kärkipäässä.

Jukolan Jussi Britanniassa

Suomen EU-jäsenyysneuvottelujen aikaan vuonna 1994 ei keneltäkään meistä uusista toimittajista jäänyt huomaamatta, kuka oli Brysselin lehdistöbaarin kunkku: The Daily Telegraphin vanttera BoJo, joka raivasi tiensä baarin halki tiskille kuin puskutraktori paidanhelmat housuista pursuten ja pellavahiukset harottaen kuin Jukolan Jussilla.

Baaritiskille päästyään hänellä oli tapanaan tokaista: What’s the news? (Mitä uutisia?) Kaikki tiesivät, että oli päivän uutinen mikä tahansa, tekisi hän siitä ihan ikioman versionsa.

Toimittajana hän herätti meissä suurta ihmetystä, mutta ihmisenä hän oli hauska ja osasi hurmata kaikki. Hänessä ei ollut tippaakaan brittiyläluokan ylimielisyyttä.

Jopa EU-komission silloinen ankara puheenjohtaja Jacques Delors, komission rautakourainen johtaja, joka ei sietänyt hölmöilyä, suhtautui Johnsoniin melko hyväntahtoisesti, ei varmaan vähiten siksi, että brittitoimittaja puhui loistavaa ranskaa.

Entisen EU-virkamiehen poika oli Brysselissä kuin kala vedessä.

Boris Johnsonin perhepotretti oman kodin puutarhassa vuonna 1964, North Devonissa. Boris takana keskellä.

Vaihtoehtoinen totuus toi potkut

Komission jokapäiväisessä lehdistötilaisuudessa, ”puolen päivän messussa”, Johnson kuului etupenkin istujiin.

Keskellä eturiviä istui aina The Guardianin John Palmer ja The Daily Telegraphin Boris Johnson jossakin samalla rivillä. Jos komissaari selvisi Palmerin tentistä, sen jälkeen hän selvisi mistä vain.

Johnson oli yhtä terävä, mutta hänen tarkoituksensa oli aina provosoida.

John Palmerista tuli myöhemmin brysseliläisen EU-tutkimuslaitoksen johtaja, Johnsonia taas ei olisi palkannut yksikään tutkimuslaitos.

Jo hänen edellinen työnantajansa, The Times, oli antanut hänelle pikaisesti potkut, kun hän oli mennyt panemaan omiaan erään haastateltavansa, tunnetun historioitsijan suuhun.

Brysselin kirjeenvaihtaja Boris Johnson oli se, joka alkoi keksiä mitä hulluimpia EU-asioita. Lopulta ne ihmeelliset asiat kasvoivat myyttisiin mittoihin, ja mitä isompia otsikoita niistä revittiin, sitä paremmin kävi lehti kaupaksi. The Daily Telegraphille se passasi.

Juuri Johnson oli siis se, joka aloitti nykyään useille brittilehdille tyypillisen EU-bashingin, parjaamisen.

Eräässä mieleen jääneistä jutuista hän kirjoitti EU:n uusista ”banaanipoliiseista”, jotka muka mittaavat banaanien koon ja läpimitan.

Hän uutisoi myös Berlaymontin, EU-komission valtavan päärakennuksen välittömästi tapahtuvan purkamisen asbestiongelmien takia.

Tätä uutiskuvissa yhä näkyvää EU:n tunnetuinta rakennusta oli mahdotonta purkaa, sillä se on ankkuroitu niin tiukasti sen alla sijaitsevan rautatieaseman rakenteisiin, että myös asema olisi romahtanut.

Asbestin myrkyttämä Berlaymont on remontoitu, asbesti on poistettu, ja rakennus seisoo paikallaan yhä kuin tatti.

Boris Johnson, toimittaja ja kansanedustaja lokakuussa 2003.

Yhden koon kondomit

Kirjeenvaihtajan mielikuvituksella ei ollut mitään rajoja. Erään Johnsonin jutun mukaan EU-komissio oli päättänyt hyväksyä myyntiin vain yhden koon kondomeja kaikissa jäsenmaissa.

Jutussa väitettiin ihan vakavasti, että italialaisten ehdottama kondomin läpimitta, 54 mm, lopulta hylättiin.

Johnson on myöntänyt melko tuoreessa radiohaastattelussa, että tällaisten juttujen heittäminen Kanaalin yli ja niiden vaikutuksen näkeminen Britanniassa saivat hänet oudolla tavalla tuntemaan itsensä vaikutusvaltaiseksi.

Se oli siis hänelle, hemmotellulle yläluokan pojalle, mukavaa huvitusta, jonka mahdollisilla seurauksilla hän ei välittänyt päätään vaivata.

Erottuaan ulkoministerin virasta kesällä 2018 Boris Johnson palasi hetkeksi rivikansanedustajaksi ja entiseen tehtäväänsä euroskeptisen Daily Telegraphin kolumnistiksi.

Viriili ukkomies

Eroamisen periaate on sopinut Johnsonin värikkääseen yksityiselämäänkin, vaimoille ja tyttöystäville ehkä hiukan vähemmän.

Kun Boris Johnson talutti alttarille Oxfordin kauneimmaksi mainitun tytön Allegra Mostyn-Owenin, sormus oli unohtunut kotiin, ja jalassa oli lainahousut.

Ei ihme, että jo häissä monet epäilivät yrityksen kestävyyttä, eikä se kauan kestänytkään. Viimeinen pisara oli vaimon nimellä kirjoitettu ja julkaistu täysin valheellinen lehtijuttu.

Toinen vaimo, Marina Wheeler, asianajaja ammatiltaan, kesti sirkusta ihmeen pitkään, lähes 25 vuotta, kunnes sai tarpeekseen jatkuvista syrjähypyistä.

Jo kymmenen vuotta ennen Johnsonin avioeroa odotti lontoolainen seurapiirikaunotar Petronella Wyatt, että hänen mahassaan odottavan naperon isä lunastaisi lupauksensa erota vaimostaan mennäkseen naimisiin hänen kanssaan.

Kun tuleva anoppi, josta ei lopulta tullut Johnsonin anoppia, paljasti tilanteen, saivat Lontoon seurapiirit nauttia satuhäiden sijasta jättiskandaalista.

Tällä hetkellä 55-vuotiaalla Johnsonilla on virallisesti neljä lasta, mutta tiettävästi ainakin kuusi, jos avioliiton ulkopuoliset mukulat otetaan huomioon.

Nykyinen tuore suhde konservatiivipuolueen tiedottajan, 20 vuotta nuoremman Carrie Symondsin kanssa on pysynyt toistaiseksi kohta vuoden koossa, mutta oli kaataa pääministerihaaveet, kun kyyhkyläisten raju riitely sai naapurit hälyttämään poliisit paikalle.

Koko skandaalista pahemmin piittaamatta Johnson noudatti kuningatar Elisabetin ohjenuoraa: ”Never complain, never explain!” Ei valittelua eikä selittelyä!

Johnson jätti selittelyt sikseen ja lähetti toimituksiin vain auvoisen kuhertelukuvan tyttöystävänsä kanssa.

Pääministeri G7-kokouksen lehdistötilaisuudessa 24.8.2019 Biarritzissa, Ranskassa. Tukka harvinaisen siistinä.

Kala ja peruna -mies

Mitenkään erityisen EU-vastainen Johnson ei yllättävää kyllä sinänsä ole koskaan ollut, opportunisti senkin edestä. Kun hän lähti politiikkaan, edessä oli monia risteyspaikkoja.

Johnsonilta kului useita kuukausia päättää, kumman puolen hän lopulta valitsee EU-kansanäänestyksen alla, brexitin kannattajien vai vastustajien leirin.

Kun Boris Johnson oli vitkuttelun jälkeen tehnyt päätöksen lähteä ajamaan Britannian eroa EU:sta, nosti hän yhdessä populistijohtaja Nigel Faragen kanssa valheet ja totuuden muuntelun toiseen potenssiin.

Jutun kirjoittaja, Helena Petäistö kertoo toimittaja Boris Johnsonin herättäneen kollegoissaan suurta ihmetystä. Ihmisenä BoJo oli kuitenkin hauska ja osasi hurmata kaikki. Hänessä ei ollut tippaakaan brittiyläluokan ylimielisyyttä.

Kampanjan aikana hänen suosituin valheellinen väitteensä kiersi ympäri maata jättimäisin kirjaimin hänen itsensä maksaman punaisen bussin kyljessä kirkuen: ”Britannia maksaa joka viikko 350 miljoonaa puntaa EU:lle.” Niitä 350 miljoonaa on turhaan haettu kissojen ja koirien kanssa.

Kampanjan aikana Johnsonille kelpasi saarivaltakunnan kansanruoka fish and chips, mutta ei ilman väitettä, että muka EU:n vaatimuksesta Manner-Eurooppaan menevä brittisilli piti pakata muoviin, joka saastutti ympäristön, ja lähettää Manner-Eurooppaan jäädytettynä postissa, mikä taas vei brittikalastajat konkurssiin. Tosiasiassa kyse on laista, jonka britit laativat ihan itse.

Mutta mitäpä turhaan tosiasioilla päätään vaivaa, nehän vain pilaavat hyvän kampanjan.

Pääministeri Boris Johnson halaa naisystäväänsä Carrie Symondsia konservatiivien puoluekokouksessa Manchesterissa lokakuussa 2019. Vaimot ja tyttöystävät ovat vaihdelleet Boriksen rinnalla.

Yllättävä Johnson nähtiin myös brexit-kansanäänestyksen jälkeen. Odottamaton äänestystulos yllätti hänet housut kintuissa, ja tavallisesti liukasliikkeinen Johnson häipyi vähin äänin näyttämöltä ja lähti pelaamaan krikettiä prinsessa Dianan veljen kanssa.

Sitten hän järjesti grillijuhlat maaseututalonsa puutarhassa. Hiljaisuutta kesti piinallisen monta päivää. 

Aivan vihoviimeisessä EU-huippukokouksessa, johon Johnson pääministerinä viime syksynä vielä osallistui, hän kertoi jäähyväispuheessaan kauniisti kouluvuosistaan Brysselin Eurooppa-koulussa ja ylpeänä saman koulun käyneestä tyttärestään, joka osaa yhä laulaa EU-hymnin. ”Mutta meille briteille EU ei vain sovi”, oli selitys lopuksi kuulunut.

Hovinarri ja humoristi

Jotakin Johnsonin maineesta kertoo se, miten muualla Euroopassa suhtauduttiin, kun silloinen pääministeri Theresa May nimitti Johnsonin  yllättäen hallituksensa ulkoministeriksi.

”No, miksi ei Draculaa nimitetä terveysministeriksi?” puuskahti saksalainen demarimeppi Rolf Mätzenich. Belgialainen Le Soir -lehti puolestaan otsikoi ”Hovinarri haluaa kuninkaaksi!”.

Myöhemmin pääministerinä Johnson näyttikin hovinarrin taitojaan saapuessaan viime kesänä ensimmäiseen huippukokoukseensa Ranskan Biarritziin maailman muiden mahtimiesten kanssa. Johnson tiesi hyvin, ettei häntä Britannian EU-eron arkkitehtinä ihan avosylin tähän G7-huippukokoukseen odotettu.

Kun hän saapui kokouspaikalle, hän otti mustasta limusiinista noustuaan hajareisin länkkäriasennon ja suuntasi kuvitellun pistoolinsa Emanuel Macroniin.

Macron purskahti nauruun ja vaimonsa Brigitte hänen takanaan oli tikahtua. Sellaista näytöstä ei huippukokouksissa ole totuttu näkemään, ja kieltämättä se mursi jäätä kokousta edeltäneen tiukan sananvaihdon jälkeen Kanaalin kahden puolen.  

Kun BoJo saapui G7-maiden huippukokoukseen viime kesänä, oli tunnelma Brexit-räyhääjän ympärillä ensin jäätävä. Mutta kun hän otti mustasta limusiinista noustuaan länkkäriasennon ja suuntasi kuvitellun pistoolinsa Emanuel Macroniin, tämä purskahti nauruun ja vaimonsa Brigitte hänen takanaan oli tikahtua.

Ennustaja jo 8-vuotiaana

Cardiffin huippukokouksessa kesällä 1998 samaan aikaan, kun pääministeri Paavo Lipponen piti meille suomalaistoimittajille tiedotustilaisuutta, istuivat brittitoimittajat pääministeri Tony Blairin tiedotustilaisuudessa.

Monet heistä muistavat nykyään, miten Blair oli vastannut Johnsonin pitkään, tilannekatsaukseksi muuttuneeseen kysymykseen: ”Boris, you should be the Prime Minister!” Sinun pitäisi olla pääministeri! Blairilla oli siis pahasti ennustajaeukon vikaa tai hyvä poliittinen vainu.

Johnsonin sisaren mukaan toden totta jo 8-vuotiaana naperona oli Boris julistanut nousevansa vielä pääministeriksi.

4 kommenttia