BMW 225e Active Tourer xDrive Charged Edition – Harvinaisen onnistunut toteutus
Koeajo
BMW 225e Active Tourer xDrive Charged Edition – Harvinaisen onnistunut toteutus
Kakkossarjan BMW on kätevä tila-auto. Toisen mallisukupolven lataushybridi on vihdoin saatu Suomeenkin.
Julkaistu 4.4.2023
Tuulilasi

Kun kakkossarjalainen Active Tourer tuli markkinoille seitsemän vuotta sitten, oli se Bemarille aivan uusi aluevaltaus – kokonaan uudenlainen tuote ja samalla ensimmäinen etuvetoinen BMW. Toki automaattivaihteisto ja nelivetokin olivat saatavilla, mutta silti BMW-puristit parahtivat. Tämä ei ollut aito baijerilainen.

Tila-automainen kakkonen on kuitenkin osoittautunut suhteellisen suosituksi, ja nyt Active Tourerista on liikkeellä sen toinen sukupolvi, joka ensiesiteltiin korona-ajan kurimuksessa vuonna 2021. Uutuuden mielenkiintoisin versio on pistokehybridi, joka nyt saapuu viimein Suomeenkin. BMW:lle tyypillistä mukavuuden ja ennen kaikkea urheilullisuuden tuntua pitkille ajomatkoille tuovat kevennetty ja jäykennetty perusrakenne, pitkähkö akseliväli ja väistyvää mallia leveämpi raideleveys.

Mallivaihtoehtoja ovat 225e ja 230e xDrive kahtena eri varustetasona, eli kaikki versiot ovat nelivetoisia. Ulkomuodoiltaan Active Tourer on nyt aiempaa nuorekkaampi terävimpine linjoineen ja esimerkiksi ovenkahvoissa näkyy sähköisen iX-mallin vaikutus – harmi vain, etteivät liukkaat kahvat ole kovin käytännölliset Suomen jäätävissä talviolosuhteissa. Olemukseltaan auto on yhä kompakti, 4,4-metrinen tila-auto. Siluettiin haetaan vauhdikkuutta vahvasti kallistettujen A-pilareiden, matalin etu- ja takaledivaloin, pidennettyjen sivuikkunoiden ja ohuiden C-pilareiden avulla.

Urheilujakkarat tulevat M-Sport -paketin mukana, muutoin ne pitää hankkia lisävarusteena. Näissä on hyvä istua.
Takanakin on kohtuullisen hyvin tilaa jopa aikuisille, mutta jos edessä istuu pitkä henkilö, jää polvitila vähäiseksi.

Tekniikka on pääosin edeltäjänsä kaltaista, eli käytännössä etuvetoinen 2-sarja on saanut sähkömoottorin taka-akselilleen. Työnjako voimalinjapaletin sisällä on selkeä, sillä 225e xDrive Active Tourer liikkuu etuvetoisena polttomoottorin ja takavetoisena sähkömoottorin voimin. Hybriditilassa mennään sitten nelivetoisena. Bensiiniä nielevä moottori on 1,5-litrainen ja kolmemukinen putputin.

Auton ajoakkukoko on pistokehybrideissä kookkaaksi laskettava 14,2 kilowattituntia. Plugareissa tärkeä sähköinen toimintamatka on WLTP-mitattuna peräti 83 kilometriä, mutta Suomen talvessa tästä toteutui koeajojaksolla ajosuoritteesta riippuen 55 - 65 kilometriä. Vaikka kylmyys leikkaakin sähköajoa noin neljänneksen, on suoritus silti hyvä, ellei peräti erinomainen. 60 kilometrin matka riittää monelle päivittäisiin ajoihin, ja yön yli auton akun voi sitten taas ladata kotona täyteen. Tyhjästä täyteen auto latautuu 3,7 kW:n sisäisellä laturillaan vajaassa viidessä tunnissa.

Jos 40 – 50 tuhannen euron hintaluokka pienestä tila-autosta on omalle kukkarolle sopivan tuntuinen, edustaa uusi Active Tourer nykyisten pistokehybridien laadukasta ja pätevää tarjontaa. Ajettavuudeltaan auto on lähestulkoon erinomainen, vaikka ohjaustuntuma ei hurmaakaan.

Ohjaamoilme miellyttää. Ylellistä tunnelmaa luovat ohut kojelauta, kaareva näyttö ja leijuva käsinoja.
Tavaratilan sähköisesti toimiva (avaus ja sulkeminen) kansi on vakiovaruste.
BMW:n tietoviihdejärjestelmä toimii hyvin, mutta käytännöllisyys on saanut pienen kolauksen, koska toimintoja on siirretty entistä enemmän kosketusnäytölle.

BMW 225e Active Tourer xDrive Charged Edition

 • Moottori R3, bensiini, turbo, lataushybridi
 • Iskutilavuus 1 499 cm3
 • Teho 136 hv (bensiini)/245 hv (yhteisteho)
 • Vääntö 230 Nm (bensiini)/477 Nm (yhteis)
 • Voimansiirto Neliveto, automaatti
 • 0−100 km/h 6,7 s
 • Huippunopeus 195 km/h
 • Yhd. EU-kulutus 0,6 l/100 km
 • CO2-päästöt 15 g/km
 • Mitat Pituus 4 386 mm, leveys 1 824 mm, korkeus 1 570 mm, akseliväli 2 670 mm, tavaratila 406 l, tankki 47 l
 • Omamassa 1 900 kg
 • Plussaa Muunneltavat sisätilat, kunnollinen sähkökantama
 • Miinusta Arkinen ulkonäkö, liikaa toimintoja siirretty tietoviihdenäyttöön
 • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein 44 103 €, mallisto alkaen: 44 103 €

Kenelle?

Pientä sporttisuutta, nelivetoa ja laadukkuutta arvostavalle perheelle kompakti 225e xDrive Active Tourer on hyvä vaihtoehto. Kova kilpailija B-sarjan Mersulle.

Kommentoi »